Article image
Kiertotalous on ratkaisevassa asemassa yrittäessäemme ratkaista luontokatoa.
10.03.2023
Koti ja asuminen

Kiertotaloudella on vaikutuksensa myös huoltovarmuuteen

Teksti Hannele Norja
Kuva Miikka Pirinen

Ongelmia maailmassa riittää, mutta kiertotalouden unohtamiseen ei meillä ole varaa.

Sitran työpaperi 10 kiertotalousehdotusta Suomelle julkaistiin vuoden 2022 kesäkuussa.

– Moni asia työpaperista on erittäin ajankohtainen vielä näin vuoden jälkeenkin, työryhmässä mukana ollut Sitran asiantuntija Riku Sinervo toteaa.

Kolmea kohtaa hän haluaa maailmantilanteen sittemmin muuttuneena Sitran julkaisusta korostaa.

– Nyt vaalikeväänä ja tulevissa hallitusneuvotteluissa on erityisen tärkeää, että ministeriöiden vetämään Kiertotalouden strategiseen ohjelmaan sitoudutaan yli hallituskausien.

Mahdollisuus vähentää luontokatoa

Meillä saattaa olla tulevaisuudessa materiaalipula, koska Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan on vaikuttanut paljon globaaleihin toimitusketjuihin ja saanut aikaan energiakriisin.

– Kiertotalouden ytimessä on, että pidetään materiaalit talouden käytössä mahdollisimman pitkään ja kierrätetään ne uudestaan käyttöön. Tämä on olennaista myös omavaraisuuden ja huoltovarmuuden näkökulmasta, Sinervo vakuuttaa.

Kolmantena kohtana Sinervo mainitsee luontokadon ja ilmastonmuutoksen. Kiertotalous on ratkaisevassa asemassa yrittäessämme ratkaista luontokatoa.

– Suuri osa ilmastopäästöistä ja luontokadosta aiheutuu raaka-aineiden käyttöönotosta ja käsittelystä. Kiertotalouden avulla voimme pienentää näitä vaikutuksia, Sinervo sanoo.

Sitran kestävyysratkaisujen asiantuntija Riku Sinervo uskoo, että kestävyyteen panostaminen on Suomen kilpailukyvyn kannalta tulevaisuudessa entistäkin tärkeämpää.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset