Article image
Hanna Yli-Yrjänäinen kertoo, että sisustustrendeissä tapahtuu aaltoliikettä samoin kuin muodissakin. Trendit nousevat pintaan vuosikymmenien takaa aina uudestaan, mutta uudella twistillä.
23.10.2020
Koti ja asuminen

Kodin sisustuksessa käytetään taas värejä

Teksti ja kuvat: Paula Kaskimaa

Sisustustyylit elävät. Pyöreät muodot, värit, puu, viherkasvit ja ovikaaret ovat tämänhetkisiä sisustustrendejä, joita on alkanut näkyä niin maailmalla kuin suomalaiskodeissa.

– Rottinki, pellava, bambu sekä kuivatut heinät ja kukat ovat myös ajankohtaisia sisustuksessa, tietää sisustustyylit hyvin tunteva vaasalainen sisustussuunnittelija Hanna Yli-Yrjänäinen.

Hänen mukaansa pitkään jatkuneesta värien ja muotojen neutraalista linjasta ollaan siirtymässä kohti rohkeampaa ja kotoisampaa sisustustyyliä.

Sisustustyylit näkyvät myös lattioissa. Kuvassa Hanna Yli-Yrjänäinen ja kalanruotolattia.
Yli-Yrjänäinen kertoo, että kalanruotolattia tai niin sanottu Tukholman lattia on tällä hetkellä myös monen sisustajan mieleen.

– Värit ovat alkaneet tulla takaisin ja niitä laitetaan nyt myös kiintokalusteisiin, kuten kodinhoitohuoneisiin, keittiöön ja vessoihin. Väreistä esimerkiksi metsän vihreää ja tummansinistä on alkanut näkyä niissä jonkin verran.

Sisustustyylit kankaat ja tapetti
Tapetteihin valitaan nyt entistä rohkeampia värejä ja kuoseja. Niitä voi tasapainottaa neutraalin värisillä luonnonmateriaaleilla, kuten puuvillalla ja puulla.

Yleisestikin sisustuksen värimaailmassa käytetään nyt viileiden värisävyjen sijaan murrettuja ja lämpimiä värejä.

– Puussa taas esimerkiksi käytetään jälleen tummaa puuta vaalean lisäksi, Yli-Yrjänäinen sanoo.

Sisustustrendeissä näkyvät vaikutteet vuosikymmenien takaa.

Hän kertoo, että suomalaiset ovat menossa sisustusratkaisuissaan entistä rohkeampaan suuntaan, vaikka lähtevät edelleen trendeihin mukaan muuta maailmaa hitaammin.

Oikein hitaasti trendejä seuraava saattaa olla jälleen ajan hermoilla.

– Sisustustrendeissä käy kiertokulku. Vanha palaa aina uudestaan muotiin, mutta uudella twistillä. Edellisten vuosikymmenten sisustustyylit nousevat jälleen suosioon.

Pyöreät muodot, kuivatut heinät, keramiikka ja vahvat värit kodin kiintokalusteissa ovat esimerkiksi tämän hetken sisustustrendejä.

Yli-Yrjänäinen antaa kiertokulusta esimerkiksi vahvat värit ja pyöreät muodot, jotka näkyivät sisustuksessa erityisesti 70-luvulla.

– Kuivattuja heiniä ja kukkia taas käytettiin paljon 90-luvulla.

Yli-Yrjänäinen nostaa paluuntekeväksi trendituotteeksi myös terrazzo-kuosin.

– Se on tullut kilpailemaan jo jonkin aikaa pinnalla olleen marmorikuosin rinnalle.

Sisustustrendit Terrazzo kuosi
Terrazzo-kuosi

Yli-Yrjänäinen suunnittelee tiloja ja koteja niin yrityksille kuin yksityisasiakkaille. Sisustuskohteet ovat erilaisia, mutta jokaisessa hän yrittää kunnioittaa rakennuksessa olevaa ajan henkeä ja asiakkaan omaa tyyliä.

– Moni haluaa esimerkiksi yhdistää uutta ja vanhaa, mutta ei osaa löytää tyylistään punaista lankaa. Usein ihmisillä on myös sisustuksessa paljon erilaisia tyylisuuntia. Suunnittelijalta pyydetään yleensä apua, että hän yhdistäisi palaset luontevasti yhteen ja selkeyttäisi oman tyylisuunnan.

Ammattilaisen pikavinkit kodin sisustukseen

– Verhotangot ovat monissa kodeissa liian matalalla ja ne ovat usein vain ikkunan levyiset. Kun tankoihin laittaa verhot, ne peittävät suuren osan ikkunasta.

Verhotangot voisivat olla ikkunaa korkeammalla ja niiden leveyttä voisi tuoda enemmän huoneen seinälle. Se luo huoneeseen korkeustuntumaa ja ikkuna ei peity kokonaan.

sisustustyylit
Yli-Yrjänäinen kokoaa sisustusideat pieniksi kokonaisuuksiksi, joista hän saa käsityksen, toimivatko värit, materiaalit ja muodot yhteen valmiissa kokonaisuudessa. Keittiön sisustus voisi näyttää esimerkiksi tältä.

– Sohva on usein aseteltu ikkunaa vasten. Jos se olisi toisella puolen huonetta, sohvalta voisi katsella ikkunasta ulos.

– Matoilla voi kerätä yhteen tilan eri elementtejä, kuten sohvan, nojatuolin ja sohvapöydän tai -pöydät. Maton kokoon kannattaa kiinnittää huomiota: se ei saisi olla tilaan liian pieni.

– Huoneet ja tilat kannattaa mitata ennen kuin sinne hankkii kalusteita. Näin varmistat, että kalusteet ovat tilaan oikean kokoiset.

Sisustustrendit vinyylilattia
Vinyylilattia on hyvä lattiavaihtoehto esimerkiksi lapsiperheille.

Vinyylilattiat ovat nyt materiaalina pinnalla, sillä niissä on hyvä kosteudenesto ja ne ovat edullisia. Esimerkiksi lapsiperheissä se on huoleton ja tyylikäs lattiavalinta. Vinyyleissä on paljon erilaisia sävyvaihtoehtoja ja niissä pinnan sävy on mahdollista saada hyvin tasasävyiseksi. Aidoissa puulattioissa ja parketissa sävyvaihtelua on taas enemmän.

– Viherkasvit ovat edelleen pop ja niillä saa tosi kivaa piristystä sisustukseen. Kannattaa kuitenkin miettiä, että hankkii sellaisia kasveja, joita jaksaa hoitaa. Esimerkiksi anopinkieli on huoleton ja helppohoitoinen kasvi.

sisustustyylit ovat tuttuja sisustussuunnittelija Hanna Yli-Yrjänäinäiselle

Kuka?

  • Vaasalainen sisustussuunnittelija Hanna Yli-Yrjänäinen aloitti vuonna 2015 äitiyslomallaan kirjoittamaan sisustusblogia.
  • Harrastus muuttui pian ammatiksi, kun hänelle alkoi blogin kautta tulla sisustuskeikkoja ja pian naisella oli jo pystyssä oma yritys.
  • Aiemmalta koulutukseltaan tradenomi. Kouluttautui sisustusalan ammattilaiseksi Sedun tila- ja sisustuslinjalla.
  • Kirvesmiehen tytär kertoo olleensa jo pienenä kiinnostunut tilojen visuaalisesta toteutuksesta. Isältä saatu oppi kirvesmiehen työstä on antanut perspektiiviä rakennusprojektien kokonaisuuksien hallintaan.
  • Rakentanut miehensä kanssa jo kolme omaa kotia.
Sisustustyylit muotoja ja heiniä

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset