Article image
Näkymää olohuoneesta pihaan ei voi moittia. Olivia, Vanessa ja Luca ovat löytäneet kavereita. Lucan suosikkipaikka on viereisen asuntoalueen skeittipuisto.
19.02.2021
Koti ja asuminen

Uusi koti palmupuiden ja aavikon ihmemaassa

Teksti: Minna Saloranta
Kuvat: Sandelinin perhe

Kun Arabiemiraattien Dubaissa asuvat Luca, 12, Olivia, 9, ja Vanessa, 4, Sandelin lähtevät kouluun, mukana on repun lisäksi pieni termoslaukku, sillä koulussa syödään kouluruoan asemesta omia eväitä. Päivi Sandelinista on tärkeää, että lapset syövät pitkän päivän aikana lämpimän ruoan.

Koulumatka 20 kilometrin päässä sijaitsevaan englantilaiseen kouluun kulkee seitsemänkaistaista, mutta melko rauhallista moottoritietä. Päivi Sandelin ajaa reitin tottuneesti. Hän sai tehokuurin Dubain liikenteestä heti syksyllä perheen muutettua miljoonakaupunkiin perheen isän, Tony Sandelinin, työn perässä. Päivin ensimmäinen tehtävä oli nimittäin löytää perheelle koti. Sitä varten hän ajeli päivät pitkät tutustumassa eri asuinalueisiin ja taloihin.

Iltaisin, Tonyn työpäivän päätyttyä, lähdettiin koko perheellä tutkimaan hyväksi havaittuja kohteita.

eväslaukut
Tavallinen koulupäivä.

Vain postilaatikko puuttuu

Vuokrakoti, uusi ja valoisa paritalo, löytyi lopulta koulun sijainnin kannalta parhaalta mahdolliselta asuinalueelta.

– Intialaiselle vuokraisännälle oli tärkeää, että vuokralaiset ovat skandinaaveja. Pohjoismaalaisilla on hyvä maine, kertoo Päivi.

Perheen osoitteeksi tuli Arabella 2. Kirjeitä ja kortteja heille ei kuitenkaan kannata lähettää. Perusposti ei nimittäin Arabiemiraateissa kulje niin kuin Suomessa eikä postilaatikoita ole lainkaan. Koronan takia postin saaminen on hankaloitunut entisestään.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Palvelujen maassa tankkaaminenkin on erilaista

Posti onkin liki ainut asia, jota Dubaissa asuvan on vaikea saada kotiinsa, sillä muuten kotiovella saa tilattua mitä vaan pyöränrenkaista painepesuriin. Niin ruokaostokset, kampaaja kuin bensakin on tapana tilata suoraan kotiin.

– Kännykkäsovellus löytyy ihan kaikkeen mahdolliseen, Päivi sanoo.

Hän naurahtaa olevansa niin ”vanhanaikainen”, että käy kotiin tilaamisen lisäksi itsekin mielellään kaupassa, vaikka ostosten kotiinkuljetus ei edes maksa.

Auton tankkaaminen dubailaisittain oli aluksi niin outoa, että ensimmäinen kerta oli videoitava.

– Bensa tilataan sovelluksella, ja sen jälkeen tankin korkki jätetään vain yöksi auki. Aamulla tankki on täynnä. Polttoainekuljetus kiertää koko yön.

koti ulkomailla
Pointti haastatteli syksyllä Sandelinin perhettä, kun he pakkasivat matkalaukkujaan Vaasassa. Nyt arki on jo täydessä vauhdissa uudessa kodissa Dubaissa. Tony työskentelee Hitachi ABB Power Gridsillä, Päivi pyörittää lapsiperheen arkea.

Paistopusseja yössä

Kotiinkuljetuspalvelut pelastivat myös joulupuuron. Päivi oli nimittäin ehtinyt jo luopua toivosta, että saisi haudutettua aattoaamuksi perinteisen riisipuuron, kun umpipohjaista haudutuskattilaa ei ollut saatavilla.

– Myöhään illalla sain suomalaiselta Dubai-ystävältä vinkin, että puuron voi hauduttaa paistopussissa. Kännykkä käteen, ja puolen tunnin päästä kaupan lähetti seisoi ovella kahden paistopussin kanssa.

Niin joulun aavikkopiknikille saatiin juuri oikeanlaista joulupuuroa.

itsetehtyä ruisleipää
Sandelinit syövät joka päivä ruisleipää, jota Päivi leipoo mielellään myös tuttaville. Kaupasta saa kohtuuhyviä brittiläisiä jauhoja. Jemmassa on vielä yksi paketti Suomesta tuotuja ruisjauhoja.

Sisäkön huoneesta tuli pyykkihuone

Tony tekee pitkiä työpäiviä – koronan takia kotitoimistosta käsin. Päivin päivät täyttyvät lasten kuskaamisesta, ruokahuollosta, kodin ja puutarhan töistä: piha kun oli vielä uudessa kodissa kokonaan rakentamatta perheen muuttaessa.

Lasten koulupäivillä on mittaa liki seitsemän tuntia, mutta läksyjä heillä ei ole.

Päivi sanoo, että kattoon ei ehdi syljeskellä, vaikka tietyt palvelut helpottavatkin arkea eri tavalla kuin Suomessa.

– Dubailaisissa perheissä kotitöistä huolehtii usein sisäkkö, ja taloihinkin kuuluu lähes aina sisäkön pieni huone omine kylpyhuoneineen. Sellainen huone on meilläkin, mutta sisäkköä ei. Minä käytän tuota huonetta pyykkihuoltoon ja uimalelujen säilytykseen.

Turvallista arkea

Vapaalla perhe nauttii ulkoilmasta vaikkapa merenrannalla. Retket aavikolle ja hetket siellä, nuotion ääressä, tähtitaivaan alla ovat osoittautuneet huikeiksi elämyksiksi.

Aavikolla vietettiin myös suomalaisen seuran joulujuhlia. Juuri, kun lasten laulut loppuivat, ilmestyi paikalle kamelilauma. Niillä on kuulemma tapana kulkea sama lenkki itsekseen joka päivä, eikä niiden rytmiä suomalaisten joulujuhla häirinnyt.

koti ulkomailla ja kameleita aavikolla
Suomalaisten joulujuhlaan aavikolla poikkesi kameleita.

Dubaihin asettuminen on sujunut kaikilta hyvin. Perheen pienimmällekin kynnys englanninkieliseen kouluun oli matala, sillä kaksikielisessä perheessä on totuttu kielen vaihteluun.

Asuinalue on vartioitu eikä ulkopuolisia alueelle pääse. Se tekee arjesta huoletonta. Dubain tiukat säännöt takaavat, että kaikkialla on siistiä eikä esimerkiksi humalaisiin törmää missään.

Se on Päivistä kummallista, miten ihminen tottuu lämpöön niin nopeasti.

– Nyt, kun eletään talvea ja lämpötila laskee illalla 20 asteen paikkeille, alkaa jo palella. Piti käydä ostamassa takit. Ja Suomessahan tämä on normaali kesäkeli.

Suomesta kaivataan kavereita, sukulaisia ja salmiakkia. Tuttavia ei ole saatu koronan takia kyläilemään kuten tarkoitus oli.

– Sitä odotetaan, että vierailut ovat taas mahdollisia. Ja Tony toivoo, että minä oppisin tekemään ruisleivän lisäksi Pantteri-karkkeja.

Sandelinin perheen arkea Dubaissa voi seurata Instagramissa: @oneway2dubai.

koti ulkomailla
Sandelinit toivat Suomesta mukanaan vähän koivua, josta on tehty muun muassa ovikyltti.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (15 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kansainvälisyys koti ja asuminen perhe

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset