Article image
Sandelinin perhe myi kotitalonsa ja sen irtaimiston kesällä. Syyskuussa 12-vuotias Luca, 9-vuotias Olivia, 4-vuotias Vanessa ja Päivi Sandelin muuttavat Dubaihin. Perheen isä Tony lähti matkaan jo elokuussa.
18.09.2020
Koti ja asuminen

Hyvästi koti, muutto ulkomaille on pian edessä

Teksti: Sanna Canawati
Kuvat: Sami Peltoniemi

Ulkomaille muuttava Sandelinin perhe myi rakkaan kotinsa ja sen irtaimiston. Uuteen kotimaahan mukaan lähtevät vain tärkeimmät tavarat ja koivuhalko.

Vajaa vuosi sitten Tony Sandelin vastasi puheluun, joka muutti viisihenkisen vaasalaisperheen elämän. Puhelu tuli Arabiemiraattien Dubaista ja tarjolla oli asiantuntijan töitä Hitachi ABB Power Gridsillä. Muutto ulkomaille oli edessä.

– Olimme jo monta vuotta miettineet, että haluamme lähteä ulkomaille joksikin aikaa, jos mahdollisuus tulee. Nyt sellainen tuli ja pyörät lähtivät pyörimään. Muuttopäätöksen sinetöi vielä se, kun sain virkavapaata omasta työstäni sairaanhoitajana, perheen äiti Päivi kertoo.

Muuttopäätöksen lisäksi perhe teki toisenkin ison päätöksen: Pukinjärvellä sijaitseva koti myydään. 

– Jos Tony olisi saanut vain vuoden työkomennuksen, emme olisi laittaneet taloa myyntiin. Nyt kyseessä oli kuitenkin toistaiseksi voimassa oleva sopimus.

Perhe oli ostanut 132 neliön puutalon kahdeksan vuotta sitten. 

muutto ulkomaille mietityttää
Muutto ulkomaille ei pelota, kun on isoveli turvana.

– Päätimme myydä talon itse, joten teimme siitä myynti-ilmoituksen Etuovi-sivustolle. Myyminen sen kautta oli helppoa. Sivustolta löytyi kaikki tarvittava myyntipohjista ostotarjouspohjiin. 

Koko myyntiprosessiin kului lopulta vain 42 päivää. 

– Emme käyttäneet välittäjää apuna missään vaiheessa. Ainoastaan ostajan pankki oli mukana kaupantekohetkellä.

Koska talo sijaitsi vuokratontilla, virallista kaupanvahvistajaa ei myöskään tarvittu. 

Kodin tyhjennys kuin kuolinsiivous

Samaan aikaan kun perhe myi kotiaan, sen tyhjennys alkoi. Tavaraa oli kertynyt paljon kodin nurkkiin kahdeksan vuoden aikana.

Talon tyhjentämistä helpotti kuitenkin se, että edelliskesänä perhe oli tulevasta tietämättä ehtinyt siivota talon vintin ja autotallin. Nyt ne olivat helppo vain tyhjätä. 

Kodin tyhjentäminen ei ollut perheen äidin mukaan vaikeaa, vaan terapeuttista.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Laitoin tavaraa pois rankalla kädellä. Mitä sitä ihminen tekee 50 parilla pussilakanoita tai laatikollisilla pöytäliinoja ja vanhoja verhoja? Töissä kollega totesi kuunnelleessaan, että tuohan kuulostaa ihan Ruotsissa tehtävältä kuolinsiivoukselta, Sandelin muistelee hymyillen.

– Säästin ainoastaan mummuni Arabian astioita ja muistoja kuten lasten eskarikansiot ja piirustuksia, hän jatkaa. 

Kodin huonekaluista suurin osa meni perheen ystäville ja tuttaville.

– Mietimme ensiksi, että muuttaisimme kontin kanssa, jolloin voisimme ottaa mukaan omia huonekaluja, mutta 20 kuution kontille olisi tullut hintaa 8000 euroa. Silloin teimme päätöksen, että muutamme laukuilla.

muutto ulkomaille
Sandelinit muuttavat 90 litran putkikasseilla ja muutamalla kovalla matkalaukulla. Laukkuihin jokainen sai pakata tärkeimpiä tavaroitaan.

Kun huoneet alkoivat ammottaa tyhjyyttään, Sandelin keräsi loput tavarat olohuoneeseen ja järjesti kotikirppiksen. Ilmoituksen siitä hän laittoi someen sekä kotikadun varteen. 

– Myin puolet talon tavaroista somen kautta ja jotain vein myös kissatalolle ja kierrätyslaatikoihin. Olisi ollut liian raskasta lähteä viemään tavaraa myyntiin kivijalkakirppiksille.

Lopulta perheen omaisuus mahtui 40 muuttopahvilaatikkoon, joista suurin osa vietiin Tonyn vanhemmille Kristiinankaupunkiin ja loput hänen vanhemmilleen Mikkeliin.

Sinivalkoista Suomi-tavaraa mukaan

Sandelinit muuttavat Dubaihin kymmenellä 90 litran putkikassilla, kolmella kovalla matkalaukulla ja viidellä käsimatkatavaralla. 

– Mies, joka pääsi viimein matkaan elokuun puolivälissä, vei jo pari putkikassia, kovat matkalaukut menevät lentorahdilla ja me viemme lasten kanssa loput syyskuussa. 

Kodin myymisen jälkeen Sandelinit ovat asuneet vuokralla valmiiksi kalustetussa omakotitalossa. Tony-isään on pidetty tiiviisti yhteyttä videopuheluilla.

Laukkuihin jokainen sai pakata tärkeimpiä tavaroitaan.

– Minulle oli tosi tärkeää, että saan mukaan jotain Suomi-tavaraa, joka on sinivalkoista ja vanhaa. Pakkasin sitten yhteen kassiin mummun ison Aalto-maljakon, Arabian salaattikuppeja ja piirakkavuoan. 

Perheen lapsille otettiin mukaan muun muassa lautapelejä ja kirjoja.

– Luca halusi pelikonsolin ja Olivia ja Vanessa pakkasivat mukaan poneja sekä nukkeja ja niiden vaatteita. Mies seurasi tilannetta hämmentyneenä ja kysyi, lähteekö matkaan tosiaan muovipussillinen nukkejen vaatteita? Tarvitsevatko ne nuket siellä näitä talvivaatteitakin? Sandelin nauraa.

Hän piilotti matkatavaroiden joukkoon myös jotain, joka varmasti yllättää aviomiehen. Matkalaukkuun sujahti nimittäin koivuhalko.

– Haluan, että uudessa kodissamme näkyy koivu, joten otan mukaan työkaverilta saadun koivuhalon, josta teen kotiimme avainnaulakon. 

muutto ulkomaille, perhe väliaikaisasunnon portailla

Uuden kodin etsintä alkaa Dubaissa

Kotitalon myynnin jälkeen Sandelin perhe on asunut Vaasan Purolassa, josta perhe vuokrasi kalustetun omakotitalon.

– Luca ja Olivia ovat käyneet vielä normaalisti koulussa. Dubaissa he jatkavat koulunkäyntiä kansainvälisessä englanninkielisessä koulussa. 

Koulujen alkaminen on vielä epäselvää Dubaissa koronaepidemian takia.

– Otamme koulukirjat ja lukujärjestyksen mukaan niin voin tarvittaessa pitää kotikoulua.

Vanessa pakkasi mukaan Dubaihin poneja, nukkeja ja niiden vaatteita.

Muutto ulkomaille on koko perheen projekti

Dubaihin päästyään perhe majoittuu aluksi huoneistohotelliin, josta uuden kodin etsintä voi alkaa.

– Toiveissa on löytää talo rauhalliselta asuinalueelta. Kodin olisi hyvä olla lähellä lasten koulua, jotta arki olisi toimivaa. 

Lapset ovat äidin mukaan olleet hyvin innoissaan muutosta. 

– Luca totesi kerran, että nyt hänen elämänsä muuttuu täydellisemmäksi. Tämä on ollut sellainen koko perheen projekti, jossa kaikki ovat olleet hyvillä mielin mukana. 

Olivia ja Luca menevät Dubaissa kansainväliseen kouluun.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (17 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuminen asunnon myyminen lapsiperhe perhe

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset