Article image
Satu ja Mika Kapelan omistama naisten juhlavaateliike Tuhkimo oli yksi pettyneistä kustannustuen hakijoista.
05.10.2020
Työelämä ja yrittäjyys

Murto-osalle muotikauppiaista kustannustukea

Teksti: ePressi ja Harri Puhakainen
Kuvat: Paula Kaskimaa

Kustannustuki auttoi vain harvaa. Ehdot olivat aivan liian tiukkoja, Fashion Finlandin jäsenyritysten kyselyn vastauksissa todettiin.

Valtiokonttorin myöntämä kustannustuki oli monelle koronan kurittamalle muotikauppiaalle pettymys. Muotialan yrittäjät kritisoivat tuen ehtoja liian tiukoiksi selvisi Fashion Finlandin jäsenilleen syyskuun alussa toteuttamassa kyselyssä.

Kyselyllä pyrittiin tarkastelemaan jäsenten tyytyväisyyttä Valtiokonttorin kustannustukeen, selvittämään suuntaa-antavasti myönnettyjen tukisummien suuruutta sekä keräämään palautetta viranomaistoiminnasta koronakriisissä Fashion Finlandin jäsenyritysten näkökulmasta.

Vaasassa toimiva naisten juhlavaateliike Tuhkimo ei myöskään paljon tuilla juhlinut, vaikka liike oli lähes kokonaan kiinni kolme kuukautta.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Haimme aluksi yksinyrittäjätukea. Päätös siitä tuli nopeasti, mutta sitä emme voineet saada koska emme ole yksinyrittäjiä, vaan yrittäjäpariskunta, Mika Kapela muistelee.

ELYn kautta Tuhkimo sai pienen tuen toiminnan kehittämiseen.

– Myöhemmin haimme kiinteisiin kustannuksiin Valtionkonttorilta tukea, mutta se kaatui siihen, että oli liikaa kiinteitä kuluja suhteessa laskeneeseen liikevaihtoon. Myös vertailujakso oli meille liian lyhyt. Jakson olisi pitänyt olla esim. useamman vuoden jakson keskiarvo.

Tuhkimon liikevaihto oli laskenut lähes 50 % eli riittävästi vertailujaksoon verrattuna.

Kauheaa kapulakieltä tuli, etten ymmärtänyt sitä, vaikka moneen kertaan luin.

– Kauheaa kapulakieltä tuli, etten ymmärtänyt sitä, vaikka moneen kertaan luin.

Tuhkimo ei vieläkään pääse kaupankäynnillä juhlimaan.

– Nyt ei paljon juhlia järjestetä, joten siinä mielessä liikkeemme ala ei ole vielä toipunut läheskään entiselleen, Satu Kapela kertoo.

Puolet haki ja 18 % sai kustannustukea

Suomen hallitus teki linjauksen kustannustuesta kesäkuun lopulla. Kustannustuki oli tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on pudonnut yli 30 prosenttia vertailuajankohtaan nähden koronaviruksen vuoksi.

Tukea hakevalla yrityksellä tuli olla myös palkkakuluja ja muita kiinteitä kuluja, joista sen on ollut koronan seurauksena vaikea selvitä. Tuen hakuaika loppui 31. elokuuta.

Lähes puolet Fashion Finlandin kyselyyn vastanneista kertoi hakeneensa Valtiokonttorin kustannustukea. Tukea myönnettiin kuitenkin vain noin 18 prosentille tukea hakeneista.

Kustannustukea myönnettiin yrityksille vähintään 2000 euroa ja korkeintaan 500 000 euroa. Enemmistö myönteisen tukipäätöksen saaneista vastaajista kertoi kustannustuen olleen suuruudeltaan 2000–20 000 euroa. Yhden yrityksen saama tukisumma ylitti 200 000 euroa. Tuen saaneen yrityksen edustaja arvioi sen tuovan merkittävää helpostusta liiketoiminnan jatkamiseen myös tuottamattomina kuukausina.

Kustannustuki kohdannut voimakasta kritiikkiä

Valtaosa kyselyyn vastanneista kritisoi voimakkaasti kustannustuen hakuperusteita. Närkästystä herätti erityisesti huhti-toukokuuhun perustunut kuluvertailu, vaikka korona on vaikuttanut muotikauppaan maaliskuulta näihin päiviin asti.

Myös muiden tukien, kuten Business Finlandin kehitysrahan, vaikutusta kustannustukeen kritisoitiin, kuten myös eri kuukausille kohdistuvaa laskutusta, mikä saattoi vaikuttaa tuen saamiseen.

Etenkin pienyrittäjät kokivat jääneensä tuen ulkopuolelle ja kritisoivat 2000 euron minimisummaa. Heidän mielestään pienemmästäkin summasta olisi apua.

Poimintoja kyselyyn vastanneiden avoimista vastauksista:

”Tuki(ehdot) olivat sinänsä liian tiukat, koska kuluvertailu tapahtui huhti- ja toukokuun osalta, mutta myynti laski maaliskuulta elokuuhun asti. Joten pienet eivät saaneet ehkä suhteessa kuitenkaan tukea riittävästi ja siitä kertoo suuri hylkäysprosentti.”

• • • • •

”Kustannustuen hakeminen oli täyttä humpuukia. Huhtikuussa maksettavia maksuja ei voinut käyttää, jos ne kohdistuivat esimerkiksi maaliskuulle tai helmikuulle, vaikka eräpäivä oli huhtikuussa. Paras tuki olisi ollut alvin poisto!”

• • • • •

”Meillä kyseisten kuukausien tehdyt tunnit maksettiin seuraavassa kuussa, eli ne eivät kohdistuneet oikein ja se vaikutti dramaattisesti tukeen.
–Business Finlandin tuki söi viimeisenkin euron saada tukea. Business Finlandin tuki oli tarkoitettu kehityshankkeeseen ja kustannustuki tuottoihin nähden liian suuriin kustannuksiin. Ei saisi missään nimessä vaikuttaa toisiinsa.”

• • • • •

”Tarvitaan uutta kustannustukea, joita voivat hakea kaikki koronan kurittamat muotikaupat liikevaihdosta riippumatta. Kesän myyntimme jäi kuudesosaan viime kesän myynnistämme. Joten tilanne on kriittinen ja lisää tukea tarvitaan. Emme ole saaneet muuta tukea kuin kuntatuen, eikä se riitä ollenkaan.”

• • • • •

Myös toimialakohtaista rajausta kritisoitiin. Esimerkiksi agentuurit eivät voineet hakea tukea lainkaan, vaikka korona on aiheuttanut myös niille merkittäviä tappioita.

”Mekin (agentuurit) tarvitsisimme tukea pysyäksemme hengissä. Meiltähän laskee provisiotulot todella paljon, kun asiakkaamme eivät pysty ostamaan mitään tai ostavat paljon vähemmän kuin aiemmin. Tässä viesti päättäjille: agentuuritkin pitäisi saada tuen piiriin. Me kuulumme juuri siihen yksinyrittäjien joukkoon, joka on muutenkin ahtaimmalla.”

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
korona muoti vaasa yrittäjyys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset