Article image
Jokilaakson matkailupuutarhan toukokuiset puutarhamessut on suosittu koko perheen tapahtuma. Kuva: Leena Elenius.
Kaupallinen yhteistyö

11.05.2023
Koti ja asuminen

Lakeus kukkii Jokilaakson matkailupuutarhassa 27.5.

Jokilaakson matkailupuutarha Lapualla on upea ja palkittu puutarhamatkailukohde, jokaisen kasviystävän paratiisi. Puistosta löytyy kattava kokoelma erilaisia puutarhakasveja. Isoimpia kokonaisuuksia ovat yksi Suomen suurimmista hyötykasvien ja yrttien näytealueista, koristeheinien ja kuivanpaikan perennojen näytealue, hedelmätarha sekä havupuiden näytealue.

Alue sijaitsee Lapuan keskustassa kauniissa Nurmonjoen koskimaisemassa Lapuan tuomiokirkon vieressä. Kooltaan matkailupuutarhan alue on noin 2 hehtaaria.  Puisto rakennettiin vuosituhannen vaihteessa yli sata vuotta toimineen Lapuan emäntäkoulun pihapiiriin. Tämän jälkeen puistoa on jatkuvasti kehitetty. Emäntäkoulun ajalta puistossa on monta eri aikakautta edustavaa rakennusta. Upeimpia niistä ovat suojellut Leskelän pohjalaistalo sekä emäntäkoulun vanha päärakennus vuodelta 1925.

lakeus kukkii
Kuva: Liina Hautanen.

Avaa ovi vihreille unelmille

Oli puutarhasi sitten suuri tai pieni, moderni tai luonnonmukainen tai vasta haaveissa,  saat Jokilaakson matkailupuutarhasta, Lapuan vihreästä helmestä,  hyviä ideoita.

Lakeus kukkii Jokilaakson matkailupuutarha
Kuva: Liina Hautanen.

Yrttimaalla kasvavat niin perunat kuin porkkanatkin sulassa sovussa erikoisempien hyötykasvien kuten vihannestakiaisten ja viinisuolaheinien kanssa. Yrttimaalle on istutettu syötävien kasvien lisäksi erilaisia rohdoskasveja sekä muita yleishyödyllisiä kasveja kuten mesikasveja, värjäyskasveja ja kasveja, joita voi käyttää vaikkapa luonnonmukaisessa tuholaistorjunnassa. Hyötykasveista osa on monivuotisia  ja osa istutetaan vuosittain taimina tai kylvetään siemenistä. Kasvit on merkattu nimikyltein ja kylteistä löytyy myös tietoa kasvien käytöstä; monilla hyötykasveilla kun voi olla useampiakin käyttötarkoituksia.

Jokilaakson matkailupuutarha Lakeus Kukkii
Kuva: Liina Hautanen.

Hedelmäpuita puiston alueelle on istutettu useita kymmeniä. Eniten on omenapuita, mutta on seassa päärynöitä, luumuja, kirsikoita ja kriikunoitakin. Varsinkin kukkiessaan hedelmätarha on vaikuttava näky. Toinen ihana aika on tietenkin syksyllä, kun sato alkaa kypsyä. Puiden lisäksi hedelmätarhaan kuuluu marjakasveja kuten tutut herukat sekä pensasmustikat.

Puiston kasvit on merkitty nimikyltein, joka helpottaa niiden tunnistamista.

Koristeheinien käyttö on Suomessa vähäisempää kuin muualla Euroopassa, mutta niillä on ehdottomasti paikkansa helppohoitoisessa puutarhassa.  Jokilaakson matkailupuutarhaan onkin perustettu koristeheinille ihan oma alueensa, jota on harvemmin nähtävillä tässä mittakaavassa. Koristeheinien kanssa voikin yhdistää monia värikkäitä perhoskasveja, sillä moni niistä viihtyy kuivassa kasvupaikassa.

Puistossa löytyy myös paljon erilaisia pensasruusuja, koristeomenapuita, erilaisia perennoja ja pensaita sekä upeita kesäkukkaistutuksia. Keväällä kukkivat myös tuhannet sipulikukat. Puiston kasvit on merkitty nimikyltein, joka helpottaa niiden tunnistamista.  Osa puiston kasveista kun on todellisia harvinaisuuksia!

Lakeus Kukkii Jokilaakson matkailupuutarha
Kuva: Liina Hautanen.

Luonnonmukaisuus puutarhassa on nouseva trendi

Jokilaaksosta löytyy ideoita myös luonnonmukaisempaan pihaan ja puutarhaan. Tähän kuuluvat pölyttäjiä houkuttelevat kasvit, erilaiset linnunpöntöt ja hyönteishotellit, luonnonkasvit, lahopuu sekä niin sanottu hallittu hoitamattomuus.

Puisto tarjoaa kasvien lisäksi ihanan vihreän keitaan rauhallisempaan oleskeluun, rauhoittumiseen tai vaikkapa töiden tekemiseen laiturin nokasta. Rannasta voi myös kalastaa tai viettää aikaa nuotiopaikalla. Jos mielii paistaa jotain nuotiolla, kannattaa varata omat puut mukaan. Kesäisin puistossa on kahvila, josta saa  kahvia, pientä purtavaa ja jäätelöä.  Lasten iloksi myös sorsat ovat ottaneet Jokilaakson alueen tukikohdakseen  ja puistossa on kesäaikaan kanoja ja kaneja.  Puiston alueelta löytyy kaksi päiväkotia, joiden pihoja saa vapaasti käyttää leikkipaikkoina hoitoajan ulkopuolella.

Jokilaakson matkailupuutarha kahvila
Kuva: Liina Hautanen.

Lapuan kaupunki tekee yhteistyötä Järviseudun ammatti-instituutin kanssa ja yksi puutarhureiden monimuoto-opiskelijaryhmä opiskelee Jokilaakson matkailupuutarhassa ja osallistuu puiston töihin osana opetusta. Mikä voisikaan olla parempi oppimisympäristö kuin tällainen vihreä keidas!

Tapahtumia eri kohderyhmille

Jokilaakson matkailupuutarha on myös erilaisten tapahtumien keskus.  Tänä vuonna Lakeus kukkii Jokilaakson matkailupuutarhassa -messujen teemana on ajankohtaisesti ”Tuo luonto puutarhaan”. Puutarhan lisäksi messujen aiheina ovat käsityöt, ruoka ja kulttuuri. Näytteilleasettajina on eri  puutarhat, puutarhakoneiden ja työkalujen myyjiä, käsityöläisiä sekä erilaisten elintarvikkeiden myyjiä. Ohjelmassa on mm. taidenäyttelyitä, tanssiesityksiä, luentoja puutarha-aiheista, musiikkiesityksiä, keppihevoskilpailu ja löytyy paikalta myös ilmapallotaikurikin. Tapahtuma on maksuton.

Muita tapahtumia puistossa ovat loppukesän sadonkorjuujuhlat sekä mm. erilaiset konsertit. Jokilaakson tiloja voi vuokrata yksityistilaisuuksiin.

Puistossa on mahdollisuus opastettuihin kiertokävelyihin ennakkovarauksella. Ryhmien toiveiden mukaan kierrosta voidaan painottaa esimerkiksi alueen historiaan tai  puutarhakierroksiin ”kasvit edellä”.

Lapuan kaupungin viheraluepalveluiden ammattilaisten joukko vastaa Jokilaakson matkailupuutarhan hoidosta. Aluetta hoidetaan huolella osana Lapuan puutarhakaupunkia ja alueen arvoja kunnioittaen.  Puutarha on yksi Lapuan kaupungin puistoista ja siten aina avoinna kävijöilleen.

Lakeus kukkii -puutarhamessut Jokilaakson matkailupuutarhassa Lapualla lauantaina 27.5.2023 kello 10-17

Katso karusellikuvat Lakeus kukkii -tapahtumasta! Kuvat: Liina Hautanen.

Katso lisää kuvia Jokilaakson matkailupuutarhasta:

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (4 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset