Article image
Kaupallinen yhteistyö

24.10.2023
Tapahtumat ja matkailu

Kahdeksan uutta vuokra-asuntoa Kauhavalle

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Jenna Koivisto

Kauhavan entisen lentosotakoulun alue on monelle paikkakuntalaiselle tärkeä. Vaikka varuskuntatoiminta loppui, kauhavalaiset olivat onnekkaita, sillä alueelle löytyi vanhaa kunnioittava uusi omistaja.

Ilmavoimien varuskunta toimi alueella vuosina 1929-2014, jonka jälkeen kulttuurihistoriallisesti arvokas varuskuntamiljöö siirtyi LSK Business Park Oy:n hallintaan. Siitä saakka entinen varuskunta-alue on ollut yleisölle avoimempi kuin koskaan aiemmin.

Tänä päivänä LSK Business Park on aktiivinen yritys- ja tapahtumakeskittymä.

– Meillä on noin 50 pysyväisluontoista vuokralaista; yrityksiä, yhdistyksiä ja yksityishenkilöitä. Teollisuuden toimijoista isoimmat vuokralaiset ovat Kaskea Group, Palletower sekä Vintage Planes, toimitusjohtaja Mika Marjamäki kertoo.

LSK Business Park Mika Marjamäki ja POP Pankki Pohjanmaan Juha Santaharju
– Paikalliseen pankkiin on jotenkin helpompi luottaa. Asiointi on luontevaa ja asiat hoituvat nopeasti ja suoraan, LSK Business Parkin toimitusjohtaja Mika Marjamäki kiittää POP Pankin rahoitusjohtaja Juha Santaharjua hyvin sujuneesta yhteistyöstä.

Vuokralaisilla onkin varaa valita. Tehdas- ja varastohallien lisäksi alueelta löytyy 1900-luvun alkupuolen arvorakennuksia, kuten esikuntarakennus, upseerikerho, sotilaskoti sekä aliupseerien aikanaan asuttamat kerrostalot. Rakennusaikakaudelleen tyypillisesti rakennuksia rajaavat yhä kauniit vanhat kuusi- ja koivurivistöt hyvin hoidettuine nurmialueineen.

Nyt rakennuksista löytyy nykytekniikalla varustettuja juhla-, kabinetti-, toimisto- ja kokoustiloja sekä iso auditorio. Upeassa vuonna 1929 valmistuneessa Linna-rakennuksessa, johon arkkitehti Elsa Arokallion kerrotaan saaneen vaikutteita Afrikan matkaltaan, toimii LSK Business Parkin oma Lentohotelli.

– Seuraava iso investointimme on 1930-luvun kerrostalon saneeraus. Siitä tulisi kahdeksan täysin uusittua kaksiota, Marjamäki linjaa.

Kuten monissa alueen vanhoissa rakennuksissa, myös kerrostalorakennuksen ulkoasu ja osin sisätilatkin ovat Museoviraston suojelemia, joten ne tulevat säilymään muuttumattomina.

– Alueella on pitkä historia ja näemme sen kokonaisuutena arvokkaaksi. Kiinteistönhallintaa tehdään rakennusperintöä kunnioittaen ja pyrkien säilyttämään siinä kunnossa kuin se kuuluu olla, Marjamäki kertoo.

POP Pankki Pohjanmaan Juha Santaharju ja LSK Business Park toimitusjohtaja Mika Marjamäki
Vastuullisuus näkyy myös LSK Business Parkin arjessa. Ensimmäiset aurinkopaneelit asennettiin jo 2018 ja niiden määrää on suunnitelmissa lisätä.

Isot tapahtumat löytäneet paikalle

Suurin kasvupotentiaali on tällä hetkellä tapahtumaliiketoiminnassa.

– Niin kuin Suviseuroissa nähtiin, alue taipuu tosi isoihinkin tapahtumiin. Emme ole missään pussinperällä, vaan tänne pääsee monesta suunnasta, mikä sujuvoittaa liikennettä, Marjamäki kuvaa.

Marjamäki antaa täydet kehut Suviseurojen huippuunsa hiotulle konseptille.

– Heillä oli hyvin tehokas ja rautainen järjestelyorganisaatio. Kahden seuraavankin vuoden järjestäjät olivat jo mukana oppimassa, toteuttamassa ja purkamassa. Alusta lähtien oli vahva luottamus heihin tapahtumajärjestäjänä ja se vain vahvistui matkan varrella.

Seuraväen täyttämä keskusaukio oli vaikuttava näky.

– Satuin paikalle lauantai-iltapäivällä juuri silloin, kun siinä olivat suurin piirtein kaikki 80 000 ihmistä. Se tuntui vähän oudoltakin, hienolla tapaa tietysti. Niin paljon ihmisiä samassa kohtaa, Marjamäki muistelee.

POP Pankki Pohjanmaan Juha Santaharju ja LSK Business Park toimitusjohtaja Mika Marjamäki
– Meillä on tosi pieni ja tiivis porukka, joten siihen kiinnitetään paljon huomiota, että kaikilla on hyvä ja mukava olla täällä töissä. Vaikka on kiire, niin ettei kukaan kuormittuisi liikaa, toimitusjohtaja Mika Marjamäki (oik.) sanoo.

Lentotoiminta aktiivista

Yhteistyötä tehdään yhä myös Puolustusvoimien kanssa. Lokakuussa vuorossa olivat Ilmasotakoulun Terä 23 -lentotoimintaharjoitukset.

– Tottakai toivotaan ja pyritään siihen, että puolustusvoimien lentotoimintaa saataisiin enemmänkin. Toki yksityisilmailijatkin voivat tulla Kauhavalle lentäen, majoittua tähän ja vuokrata auton, Marjamäki esittelee mahdollisuuksia.

Tämähän on tosi hieno paikka, pitääpä kertoa eteenpäin.

Marjamäki iloitsee erityisesti Kauhavan Wanhanajan Lentopäivät ry:n järjestämistä lentotapahtumista.

– Tämän vuodenkin tapahtuma oli tosi hieno ja keräsi yllättävänkin paljon väkeä.

Tapahtumat tuovat paitsi hotellille asiakkaita, lisäävät alueen tunnettuutta.

– Hyvin usein kuulee, kuinka ihmiset ovat yllättyneitä, että tämähän on tosi hieno paikka, pitääpä kertoa eteenpäin, Marjamäki kertoo.

LSK Business Park toimitusjohtaja Mika Marjamäki ja POP Pankki Pohjanmaan Juha Santaharju

Kiihdytysrataan investoitiin isosti

LSK Business Parkin isoin yksittäinen investointi on ollut kiihdytysrata. Siksikin kiihdytysratatoiminnan ympäristölupien kohtaamat valitukset ovat olleet kova paikka.

– Olemme satsanneet isosti kiihdytysrataan vuodesta 2017 lähtien ja 2018 käytiin jo ensimmäiset kilpailut. Sen jälkeen on rakennettu katsomoa ja sähköverkkoa. Nytkin olisi kovasti tarvetta päästä kehittämään edelleen toimintaa, mutta täytyy odottaa, onko lupien kanssa myötätuulta, ennemmin ei uskalla, Marjamäki toteaa.

Tapahtumia tukee myös LSK Business Parkin ravintolatoiminta. Asiakkaat ovat löytäneet tiensä lounasravintolaan syksyn mittaan entistä paremmin. Paras palaute on saatu suoraan asiakkailta.

– Moni, joka on kerran käynyt, tulee yhä uudelleen, Marjamäki kertoo.

Paikallinen pankki tärkeä

LSK Business Park on ollut POP Pankin asiakas jo pitkään. Yhteistyö on toiminut alusta asti hyvin.

– Asioista on pystytty keskustelemaan avoimesti. Tässä on ollut jos jonkinlaista haastetta, vastaanottotoiminnan päättyminen ja heti perään korona isoimpina. Näissä tilanteissa on ollut ehdottomasti tärkeää ja pakollista, että yhteistyö pankin kanssa on toiminut. Sen ansiota olemme nyt tässä tilanteessa, Marjamäki painottaa.

POP Pankin rahoitusjohtaja Juha Santaharju korostaa yritysten luovan hyvinvointia alueelle.

– Ei näitä yrityksiä ja sitä kautta työpaikkoja olisi täällä Kauhavalla, jos teillä ei olisi ollut tarjota sopivia tiloja. Ja pankkina kun tiedetään alueen tilanne ja näkymät, niin nähdään se, että ei ole tästä poikki, jos vaikka tuleekin haasteellisempia aikoja.

Myös LSK Business Parkin tapahtumat tuovat elämää paikkakunnalle.

– Kyllähän perheillä pitää ohjelmaa olla, Marjamäki päättää.

Yrityksen hyvinvointi on kaikkien etu

POP Pankin rahoitusjohtaja Juha Santaharju rohkaisee yrittäjiä ottamaan yhteyttä pankkiin, oli kyse sitten pienestä tai isosta hankkeesta.

Pankkiin kannattaa olla yhteydessä myös silloin, jos alkaa olla tiukempaa.

– Yrittäjyyteen ja elämiseen kuuluu, että tulee niitä vastoinkäymisiä, Santaharju sanoo.

Tarkoitus on selvitä yhdessä eteenpäin. Santaharjun mukaan varsinkin pienemmillä paikkakunnilla huomaa, kuinka riippuvaisia kaikki ovat toisistaan. Alueen hyvinvointia rakennetaan yhdessä ja se tuo arvoa kaikille koko ketjussa.

– Yrityksen hyvinvointi on kaikkien siinä yrityksessä työskentelevien etu.

Usein saman asian tiimoilta käy pankissa useampikin asiakas.

– Esimerkiksi jos yritys päättää remontoida toimitilojaan, siinä työllistyy myös rakennusyrittäjä, joka saattaa tarvita rahoitusta, Santaharju kuvaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (13 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset