Article image
“Puukko pitää aina myydä, oli kyseessä vähittäisasiakas tai isompi toimija.”, toteaa Harri Merimaa.
Kaupallinen yhteistyö

22.11.2022
Työelämä ja yrittäjyys

Kolmannen polven puukontekijä

Teksti ja kuvat: Kari Hernesniemi

Kauhavalainen Harri Merimaa on suunnitellut ja valmistanut perinteisiä pohjalaispuukkoja isänsä innoittamana jo yli 20 vuoden ajan. Yrittäjänä Merimaa on ollut 30 vuotta.

Kauhavalaisen puukon valmistus on usein kulkenut verenperimänä isältä pojalle. Näin on käynyt myös WoodsKnife Oy:n Harri Merimaan kohdalla.

– On tämä puukkojen tekeminen ollut “sukurasite”. Isoisälläni L.V. Kuurella oli puukkotehdas vuosina 1945-56, jossa myös isäni oli töissä jonkin aikaa. Kipinä iski ja aloin vuonna 1999 tekemään puukkoja omiin nimiini.

Woodsknife L.V. Kuure
Harri on keräillyt isoisänsä valmistamia puukkoja talteen. Kuvassa L.V. Kuuren suunnittelema käpykuviopäinen puukko – malli, jonka uusiokäyttöä Harri on pohtinut.

Yhden miehen puukkofirma on nykyään Kauhavallakin jo harvinaisuus. WoodsKnifen tilauskanta on kuitenkin hyvä ja tekemistä riittää. Joillekin Harri on joutunut sanomaan jopa ei.

– Käsillä tekeminen on rankkaa työtä. Käsien niveliä kolottaa ja olkapäähänkin on joutunut hakemaan joskus kipupiikkiä. Ikänäkökin vähän jo haittaa. Jos ikä antaisi myöden, tekisin varmasti enemmänkin.

Harri Merimaa Woodsknife

Kotimaan markkinoiden lisäksi WoodsKnife vie puukkoja ympäri maailman. Kiinnostusta perinteisille pohjalaispuukoille löytyy aina Euroopasta Yhdysvaltoihin asti. Erityisesti saksalaiset luottavat suomalaiseen laatuun.

– Koronakriisin aikana pelkäsin, että myynti notkahtaisi, mutta ei se niin paljoa vaikuttanut. Vakiintunut asiakaskunta piti huolen, että homma pyöri omalla painollaan. Ukrainan sodan myötä pieni notkahdus on ollut nähtävissä arvokkaampien puukkojen kohdalla. Ihmiset ovat vähän varovaisempia rahan käytön suhteen.

Harri Merimaa Woodsknife

Pankkiasioinnit tutun henkilön kanssa

POP Pankin asiakkaana Harri on ollut 2000-luvun taitteesta alkaen. Hommat ovat hänen mukaansa sujuneet mallikkaasti.

– Mäntyniemen Marjutin kanssa olen pääasiassa kaikki asiat hoitanut. Tykkään hoitaa asiat paikan päällä konttorilla. Asioiden digitalisoituminen on kuitenkin vähentänyt tätä, kun maksut liikkuvat sähköisesti, eikä rahaa tarvitse enää viedä pankkiin.

Harri Merimaa Woodsknife

Harrin omat ja yrityksen asiat hoituvat kaikki saman katon alla. Viimeaikaiset kodin remontit ovat pitäneet kiireisenä, ja niiden takia pankkiin on ollut enemmän asiaa kuin yritysasioissa.

– Järkeväähän se olisi varata joskus aika pankkiin ja katsoa yhdessä miten asiat menee, ja mitä suunnitelmia yrityksen tulvaisuuden varalle on.

Katso kuvakarusellin kuvat!
Harri Merimaa

Jatkaja hakusessa

Elämänsä aikana Harri laskee tehneensä ainakin 50 000 puukkoa.

– En usko että puukkoja tekisin enää eläkkeellä. Jos tekisin, niin ne olisivat enemmänkin sellaisia yksittäiskappaleita. Mutta kun yli kymmeneen vuoteen en ole kunnon lomaa oikein pitänyt, niin voisi tehdä jotain muutakin.

Harri Merimaa Woodsknife

Haaveena Harrilla on löytää jossain vaiheessa jatkaja puukkopajalle.

– Jos löytyisi pari nuorta innokasta tekijää, niin tästä löytyisi valmis firma. Pienillä investoinneilla työtä saisi vielä järkeistettyä, mikä lisäisi tehokkuutta ja kannattavuutta.

Rahoitusasiantuntija Marjut Mäntyniemen terveiset

POP Pankilta löytyy kattavat palvelut yrittäjille. Katsomme aina yhdessä asiakkaan kanssa juuri hänelle sopivat vaihtoehdot. Maksamisen, säästämisen ja sijoittamisen, sekä rahoituspalveluiden lisäksi valikoimastamme löytyy myös liuta muita palveluita ja tuotteita.
Mäntyniemi Marjut POP Pankki Pohjanmaa

Rahoitusasiantuntija Marjut Mäntyniemi

Odottamattomiin markkinoiden muutoksiin on hyvä varautua etukäteen. Yritysasiakkaat voivat varata koska vain ajan POP Taloushetkeen, jossa keskustelemme kokonaisvaltaisesti asiakkaan taloudellisesta tilanteesta. Kriiseihin voi varautua myös säästämisellä tai sijoittamisella, tai erilaisilla rahoitusratkaisuilla.

Yksinyrittäjä on monesti yrityksen tärkein resurssi. Yrittäjä voikin turvata talouttaan erilaisilla vakuutuksilla. Lainojen takaisinmaksu on hyvä turvata POP Lainaturvalla. Lisäturvaa tuovat myös muut vapaaehtoiset vakuutukset. Säästäminen ja sijoittaminen on myös hyvä tapa turvata tulevaisuutta. Edunvalvontavaltuutus on myös tärkeä hoitaa kuntoon, sillä sen avulla yrittäjä voi määritellä kuka voi hoitaa asioita, ja millä tavalla, kun itse ei siihen enää pysty.

Olemme ihmisläheinen ja Suomen palvelevin pankki, joten meihin voi olla yhteydessä matalalla kynnyksellä. Olemme täällä asiakkaitamme varten.

Woodsknife

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (18 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset