Article image
Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen nostaa työssään esille ikääntymiseen liittyviä asioita.
28.09.2019
Terveys ja hyvä elämä

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen: Eletään täyttä elämää!

TEKSTI: Katariina Rintala
KUVAT: Kiminkisen arkisto

 

Tapani Kiminkinen nostaa esille työssään ikääntymiseen liittyviä asioita. Häntä huolestuttaa se, että Suomessa noin kahdella miljoonalla ihmisellä on verenpaineongelmia.

Maalaislääkäri Tapani Kiminkinen on monelle tuttu Yle TV1:n esittämästä sarjasta Tohtori Kiminkinen. Kiminkinen toimii terveyskeskuslääkärinä Perusturvaliikelaitos Saarikassa Saarijärvellä. Hän on kirjoittanut useita kirjoja ja on suosittu luennoitsija erilaisissa tilaisuuksissa ja messuilla.

Kiminkinen puhuu asioista, mistä muut eivät uskalla puhua suoraan eli alapääjutuista.

”Seniorista seniiliksi oriiksi? Mitä on tehtävissä? ” ”Kutisee, karkaa, kirvelee, apua kiusallisiin vaivoihin.”

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Kiminkinen tulee kertomaan ikääntymiseen liittyvistä asioista. Miten pysyä virkeänä ikääntyessä? Myös monia ihmisiä kiinnostaa erilaiset vaivat ja niiden hoito esim. virtsankarkailu, kohdun laskeuma, eturauhasvaivat, erektiohäiriöt, kutinavaivat ym.

Eläkkeelle siirtyminen ei ole Kiminkiselle vielä ajankohtainen, vaikka hän iän perusteella pääsisikin.

– Tykkää työstäni ja tuntuu, että virtaa riittää myös kirjoittamiseen ja luennointitilaisuuksiin.

Vaimon eläkkeellä oleminen mahdollistaa myös pariskunnalle yhdessäolon messu- ja luento-matkoilla.

Ikä on vain numeroita

– Ikä on vain numeroita, mutta tosiasia on, että ihminen vanhenee iän funktiona.

Terveydenhoitosektorilla seniori on yleensä oppineempi, kokeneempi ja se on kunnioittava nimitys, ei ollenkaan väheksyttävä.

– Ei ole mitään tarkkaa kalenteri-ikää. Suomessa 1900 -luvun alussa ihmiset elivät vähän yli 40- ja 1970- luvulla miehet elivät keskimäärin 65-vuotiaiksi. Vanhuusiän katsotaan alkavan noin 85-vuotiaana.

Parina lähivuosikymmenenä tulee yli 65-vuotiaiden määrä väestössämme pysyvästi lisääntymään.

Ulkomailla ihmiset pysyvät työelämässä pidempään kuin Suomessa. Eläkkeelle siirtyminen voi olla kova paikka. Työn merkitys on monelle ihmiselle suuri ja liittyy myös itsetuntoon.

Kiminkinen
Kiminkisen mielestä, on ollut surullista huomata, että yli 65-vuotiaista kolmella ihmisellä kahdestakymmenestä ei ole pitkäaikaissairauksia, mutta lopuilla jo on.

Keski-iässä tärkeää liikkua

Eläkkeelle siirtyminen pitäisi tehdä hallitusti ja jokaisen tulisi miettiä, mitä tekee ja harrastaa eläkepäivinä. Kiminkisen mielestä olisi hienoa, jos työpaikoilla entiset työntekijät olisivat tervetulleita kahvihetkeen tai kesäjuhliin.

Nykyisin ihmisillä on paremmat mahdollisuudet vaikuttaa terveydentilaansa. Tiedon puutteesta ei voi puhua. Kiminkisen mielestä keski-ikä on keskeinen ikä senioriterveydelle.

– Miten keski-ikäisenä elää ja huolehtii itsestään, se luo perustan vanhuuden terveydelle.

Hyvillä elintavoilla, terveellisellä, monipuolisella ruokavaliolla, verenpaineen pitämisellä kurissa ja lihomisen välttämisellä on vaikutusta siihen, missä kunnossa on vanhana.

Keväällä uusi kirja

Kiminkiseltä ilmestyi keväällä uusi kirja: Täyttä elämää, lisää laatua seniorivuosiin. Tapanin Ulla-vaimo on keksinyt nimen.

Kirja on jäsennelty eri teemoihin ja sieltä voi jokainen poimia itselle tärkeää tietoa mm. erilaisista sairauksista ja niihin saatamista tuista. Kirjassa on myös osio tärkeistä asioista, jotka pitäisi hoitaa vielä, kun on kunnossa mm. valtakirjat, edunvalvontavaltakirjat ja testamentti.

– Eletään täydeksi elämä, ei mitään kuoleman odottelua. Joka päivä eletään täyttä elämää. Kukaan ei tiedä elinpäiviensä määrää. Eletään tässä ja NYT!

Kiiminkisen terveysteesit

  1. Verenpaine on kaikista tärkein asia! On järkyttävää, kun Suomessa noin kahdella miljoonalla ihmisellä on verenpaineongelmia. Ihmiset eivät ymmärrä, mikä merkitys on verenpaineella. Koholla oleva verenpaine alkaa vaikuttaa aivoihin, silmienpohjiin, munuaisiin ja verenpainepohjaisen muistisairauden ja aivoverenvuodon riski kasvaa. Jokaisessa perheessä pitäisi olla verenpainemittari ja jo nuoresta alkaen tulisi mitata verenpainetta.
  2. Säännöllinen liikkuminen ja lihomisen estäminen ovat tärkeitä asioita ja vaikuttavat millaisessa kunnossa on vanhana. Lihominen vaikuttaa myös gerastenian (vanhuuden heikkouden) kehittymiseen.
  3. Kakkostyypin diabetesta, sokeritautia, on paljon, koska geenit vaikuttavat myös. Jos lihoo, on suuri todennäköisyys sairastua kakkostyypin diabetekseen ja sen seurauksena muistisairauteen ja valtimokovettumatautiin.
  4. Jokaisen tulisi olla perillä siitä, mitä tauteja suvussa on.
  5. Miehillä lihominen laskee testosteronitasoja ja vaikuttaa myös seksuaaliterveyteen.
  6. Naisten gynekologiset tarkastukset ja rintojen tutkimiset kuuluvat myös ikääntymiseen.
  7. Lääkärintarkastuksissa olisi hyvä käydä vuoden-kahden vuoden välein, vaikka olisi terve.
  8. Silmälääkärissä käynnit tulisi aloittaa 45-50 vuotiaana. Jos suvussa on glaukoomaa (silmänpainetautia), tulisi käydä parin vuoden välein säännöllisesti.
  9. Lääkemääräysten noudattaminen on tärkeää, jos joku sairaus on todettu.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (10 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
seniori terveys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset