Article image
28.09.2019
Terveys ja hyvä elämä

Miten testosteronin puute ilmenee ikääntyneillä?

Teksti: Katariina Rintala

Testosteronin puute on erityisesti ikääntyvien miesten ongelma. Sitä voidaan kuitenkin ennaltaehkäistä jo hyvissä ajoin huolehtimalla omista elintavoistaan.

Iän myötä seksin merkitys muuttuu ja se ei ole koko ajan mielessä. Ihmisillä voi olla erilaisia elämäntilanteita ja seksuaaliset asiat eivät ole ensimmäisinä mielessä. Eläkkeelle jääminen voi tuoda stressiä, samoin työttömyys, sairastumiset ja avioero, jotka vaikuttavat myös henkisellä puolella hyvinvointiin. Seksuaalisuudesta uskalletaan puhua ja kirjoittaa, se on elämään kuuluva asia.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Rasva kerää testosteronia

Miesten testosteronitaso laskee pikkuhiljaa ikääntyessä ja se on ihan normaalia. Suurimmalla osalla miehistä taso säilyy kuitenkin täysin normaalina.

– On mahdollista, että miehellä on matalat testosteronitasot, mutta ei oireita ja että on oireita, mutta testosteronitasot ovat ihan normaalit, Seinäjoen keskussairaalan dosentti ja kirurgian ja urologian erikoislääkäri Mika Raitanen.

Moni mies ei edes huomaa, että testosteronitaso laskee. Toiset taas kärsivät esimerkiksi seksuaalisesta haluttomuudesta, erektio-ongelmista ja lihasmassan tai -voima vähenemisestä.

Elämäntavoilla on suuri merkitys myös testosteronitasoon. Jos haluaa olla viriili eläkepäivinä ja ikääntyneenä, kannattaa kiinnittää jo keski-iässä siihen, että ylipainoa ei kerry.

Jos keskivartalossa on paljon rasvaa, testosteroni kulkeutuu rasvakudokseen, joka muuttaa sen naishormoniksi, estradioliksi. Surullista on se, että estradioli lähettää aivoihin viestin, että testosteronia ei enää tarvita. Siinä sitä sitten ollaan.

Joka viides yli 70-vuotias kärsii

– Ikääntyvien miesten testosteronivaje on usein elintapasairaus. Matalat testosteronitasot liittyvät ylipainoon, kroonisiin sairauksiin ja niiden huonoon hoitotasapainoon. Mies pystyy paljon tekemään itse omilla elintavoillaan estääkseen testosteronivajetta.

Seksuaaliterveyteen jokainen mies voi vaikuttaa lopettamalla tupakoinnin ja pysymällä normipainossa, Raitanen neuvoo.

Miehellä testosteronin lasku voi vaikuttaa haluun ja kykyyn. Molempiin kannattaa hakea apua.

– Hormonihoidon aloittamiseen tarvitaan mitatut testosteronitasot, jotka ovat matalat sekä mataliin tasoihin sopivat oireet. Yli 70-vuotiaista miehistä, joka viidennellä on matalat testosteronitasot, joka viidennellä on myös oireita. Mutta, se että olisi yhtä aikaa matala taso ja siihen sopivat oireet, se on kohtuullisen harvinaista.

– Jos joskus ei seksi huvita tai väsyttää tai nukkuu huonosti, on ärtynyt ja on mieli maassa. Ne on ihan normaalia elämään kuuluvia asioita.

– Jos on oireet ja samaan aikaan matalat testosteronitasot, niitä kannattaa selvitellä tarkemmin. Niihin voi tarvittaessa tehdä hormonikorvaushoitokokeilun tietyt riskiasiat huomioiden.

Elämäntaparemontti

Raitanen on huomannut vastaanotolla, että miehet motivoituvat elämäntaparemonttiin paremmin, kun ottaa puheeksi laihduttamisen ja sen parantavan vaikutuksen seksiterveyteen. Monet haluavat nauttia elämästään ja olla seksuaalisesti aktiivisia, mutta se vaati myös satsauksia.

Raitasen vastaanotolla on ollut miehiä, joille on tehty hormonikorvaushoitokokeilu ja testosteronitasot on saatu nousemaan normaaleiksi, mutta mies ei ole kokenut mitään elämälaadun muutosta. Tällöin korvaushoito on lopetettu, taso ja oireet eivät ole olleet yhteydessä toisiinsa. On myös miehiä, jotka ovat saaneet hyvän avun ja ovat olleet tyytyväisiä.

Kynnys madaltunut

Raitanen on huomannut, että erektio-ongelmien esillä olo julkisuudessa, on saanut myös pohjalaiset miehet reippaasti liikkeelle ja urologin vastaanotolle. Kynnys hakea apua on madaltunut.

– Erektio-ongelma laittaa miehet yleensä liikkeelle. Joskus mies saattaa epäillä, että testosteronitaso on matala. Lääkärinvastaanotolla keskustellaan avoimesti ja selvitellään syitä mm. seisooko aamulla ja jos lääkärin mielestä taustalla voi olla testosteronivaje, silloin taso mitataan. Varsinkin silloin, jos tablettierektiolääkkeet eivät ole auttaneet riittävästi.

– Joskus voidaan aloittaa sekä korvaushoito, että erektiohäiriöön lääkitys. Hormonikorvaushoitoa ei koskaan pidä aloittaa ilman, että on mitattu matala testosteroniarvo.

– Jos seksi ei kiinnosta, johtuuko se suoristuskyvyn huonoudesta. Ei huvita, kun ei onnistu vai onko se testosteronivajeen oire. Monesti vaikeita asioita selvittää. Erektio-ongelmiin on hyviä hoitoja, josta tehokkain on pistoshoito.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
seniori terveys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset