Article image
19.03.2021
Tekniikka ja pelit

Mobiilimaksamisen monet muodot

Teksti: Viivi Hinssa
Kuvat: Istockphoto

Mobiilimaksaminen on tullut jäädäkseen. Viikonlopun ruokaostokset voi hoitaa kännykän heilautuksella kassalla. Miten kännykällä sitten voi ostaa ja millaiset sovellukset mahdollistavat sen?

Maksaminen onnistuu nykyään yhä useammalla tavalla. Tekstiviestimaksut ja korttien lähimaksuominaisuus ovat jo tuttuja tapoja, mutta nykyään moni maksutapahtuma onnistuu myös älypuhelimen ja siihen ladatun mobiilisovelluksen avulla. Kun lisää kortin tiedot mobiilisovellukseen, esimerkiksi kassalla ei tarvitse kuin avata puhelin maksupäätteen lähellä, ja ostaminen sujuu vaivattomasti.

MobilePay

MobilePay käy yhä useammissa verkko- ja lähiostoksissa maksutapana, ja sen voikin tunnistaa kassan läheisyydessä sovelluksen logosta. MobilePay mainostaa olevansa Suomen käytetyin mobiilimaksusovellus, jonka kautta mobiilimaksaminen sujuu yhdellä pyyhkäisyllä, kunhan maksukortin tiedot on tallennettu sovellukseen. Esimerkiksi VR ja OnniBus tukevat MobilePaylla maksamista verkkokaupoissaan.

Mahdollisuuksia sovelluksessa riittää: ystäville voi lähettää rahaa ja heidän kanssa voi jakaa yhteisiä kuluja. Sinun ei tarvitse kertoa tilinumeroasi tai tietää ystäviesikään tilinumeroa. Jos ystävälläsi on MobilePay, pystyt lähettämään rahaa tai pyytämään sitä pelkästään tietämällä hänen puhelinnumeronsa.

Pivo

Pivo lupaa asiakkailleen helppoa, turvallista ja maksutonta rahansiirtoa. Pivo toimii maksutapana niin verkkopalveluissa kuin lähimaksuna kaupoissa. Lähimaksurajan puitteissa voit käyttää korttiasi Pivon kautta kuin normaalia fyysistä korttia lähimaksuominaisuudella. Lisäksi Pivosta löytyy muiden mobiilimaksusovellusten kaltaisesti rahansiirtomahdollisuus. Rahansiirto tapahtuu myös pelkällä puhelinnumerolla, joten sinun ei tarvitse tietää kenenkään tilinumeroa.

Google Pay ja Apple Pay

Google Pay ja Apple Pay ovat samankaltaisia maksusovelluksia, mutta ne on luotu määrätyille laitteille. Androidille tarkoitettu Google Pay toimii NFC-teknologian kautta. NFC tulee sanoista Near Field Communication ja on vastaavanlainen laitteet langattomasti yhdistävä teknologia kuin vaikka Bluethoot-yhteys on. Normaalin mobiilimaksamisen lisäksi maksukortin voi lisätä esimerkiksi älykelloon, joka sopii helpoksi maksutavaksi vaikka julkista liikennettä käyttäessä. Google Pay ei tue kavereille rahan lähettämistä.

Apple Pay toimii mobiilimaksuvälineenä muiden sovellusten tavoin, mutta se on tarkoitettu Apple-laitteille, ja se myös sisältää monia eri sovelluksia. Näitä ovat esimerkiksi Wallet ja Apple Cash, joiden kautta voit käyttää maksukorttiasi fyysisen kortin tavoin ja lähettää ystävällesi viestillä rahaa. Sormenjälki- tai kasvontunnistuksen avulla voit välttää salasanat ja vahvistaa maksun nopeasti.

mobiilimaksaminen

Mobiilitankkaussovellukset

Mobiilimaksusovelluksia voit käyttää ostosten tekemisen lisäksi myös tankatessa ABC-, St1- ja Neste-polttoaineasemilla. Jokaiselle asemalle on luotu oma sovelluksensa: ABC-mobiili, St1-Way ja Neste. Sovelluksesta pääset tarkistamaan, sopiiko maksukorttisi mobiilitankkaukseen. Muuten sinun ei tarvitse kuin avata sovellus ja valita polttoainemittari, josta haluat tankata. Kun lopetat tankkauksen, maksu veloitetaan automaattisesti.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
älylaitteet pankkipalvelut

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset