Article image
14.03.2023
Autot ja liikenne

MP 23 -messut sai motoristit liikkeelle

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Helmikuun alussa Helsingin Messukeskuksessa järjestetyt MP 23 Moottoripyörämessut saivat motoristit liikkeelle. Messuilla vieraili yli 56 000 motoristia.

Kolmen vuoden tauon jälkeen järjestetyt MP 23 -messut tekivät eetvarttia teiden sulamista kiihkeästi odottavalle motoristikansalle. Messuilla olivat mukana kaikki suurimmat moottoripyörä-, mopo- ja mönkijämerkit. Uutuuksien lisäksi kauppaa tehtiin myös käytetyistä moottoripyöristä ja varusteista.

Moto-Seinäjoki Oy:n toimitusjohtaja Hannu Pennala kommentoi messuja heti aloituspäivän iltana perjantaina.

– Messut ovat alkaneet mahtavasti. Olen kulkenut täällä 20 vuotta ja harvoin on ollut jo perjantaina näin paljon väkeä. Nyt on selvästi patoutunutta kysyntää ilmassa.

Pennalan mukaan messut aloittavat moottoripyöräsesongin.

– Nämä tuovat pienen kesän keskelle talvea ja aloittavat meidän kautemme vähän etuajassa.

Moto-Seinäjoki Oy:n Hannu Pennala MP 23-messuilla. Katso kuvakarusellin kuvat!

Moto-Seinäjoki myy Harley-Davidsonia, Indiania, Hondaa ja KTM:ää.

– Uudet mallit ovat kysytyimpiä ja nyt niitä onneksi taas saakin. Pari vuotta on ollut saatavuus hirmu huono, mutta nyt on selkeästi parempi tilanne, Pennala toteaa.

MP 23 -messut
RX Moton Eeli ja Leevi Takatalo tykätyn KTM Super Adventure S -pyörän kanssa.  – Tämä on ollut tykätty malli, jolla on kiva tehdä reissuja. Adventure-matkapyörässä on pysty ajoasento, pitkä jousto, aktiiviset vakionopeudensäätimet ja semiaktiiviset alustat, Takatalot esittelevät.

KTM Nordic Oy:n kehityspäällikkö Jarkko Tuomisto yhtyy Pennalan mielipiteeseen.

– Muutamana viime vuotena pienemmät moottoripyörät ovat käyneet paremmin kaupaksi, mutta messuilla myytiin nyt myös isoja moottoripyöriä erittäin hyvin.

Pohjalaisedustusta nähtiin myös Nettimoton osastolla, jonne ylistarolainen JT-Laite oli tuonut näytille komeat 25 pyörää.

JT-Laite MP 23 -messuilla. Katso kuvakarusellin kuvat!

– Kovasti on väki ollut kiinnostunut meidän vehkeistämme, ei näitä tarvitse kaikkia takaisin viedä. Kovat odotukset on siis huomiselle ja vielä sunnuntaillekin, Markus Latvanen ja Janne Taka kertoivat messutunnelmistaan perjantaina.

Rintajouppi moottoripyörät
Pohjalaismyyjiä MP-messuilla edusti myös Rinta-Joupin Autoliike, joka oli mukana isolla osastolla.

Sähköpyörätkin kiinnostivat

Myös ensimmäistä kertaa isommin esillä olleet sähköpolkupyörät kiinnostivat kävijöitä. GASGAS, Felt, Husqvarna ja Raymon -merkkejä edustavan Pierer e-Bikes Scandinavian Pohjois-Euroopan myyntijohtaja Kimmo Hurri oli tyytyväinen sähköpolkupyörien saamaan vastaanottoon.

– Myyntitavoitteita oli vaikea asettaa, sillä emme osanneet yhtään arvioida, miten sähköpolkupyörät kiinnostavat MP-messujen yleisöä. Myyntiä tuli kuitenkin erittäin hyvin ja koeajorata oli oikea menestystarina. Sähköpolkupyöriämme koeajettiin noin 1000 kertaa, kertoo Hurri.

Petrol Circus ei pettänyt

MP 23 -messujen herkullisin osio oli yli 100 rakennettua moottoripyörää käsittänyt Petrol Circus Custom Bike Show. Pyörät oli jaettu Classic, Custom, Open ja Street -luokkiin.

Katso kuvakarusellien kuvat!
Indian Super Scout Lasse Sundberg
Näyttelyn parhaana pyöränä palkittu Indian Super Scout oli myös Tuomariston valinta.

Näyttelyn parhaana pyöränä palkittiin Lasse Sundbergin rakentama Indian Super Scout. Suomen Messusäätiön 6000 euron innovaatiopalkinnon kaksipyöräisten sähköistämisestä sai Teemu Saukkio.

mumbai ribber royal enfield Jukka Haapala
Jukka Haapalan Royal Enfield ”Mumbai Ribber” voitti Classic-luokan.
monowheel Janne Anttila
Janne Anttilan Monowheel sai messukävijät pysähtymään. Pyörässä on englantilainen 100 kuutioinen JAP-moottori, jota on käytetty vesipumppujen ja generaattorien pyörittämiseen.

Tuttujen tapaamista

Harley-Davidson Finland ry:n osastolle olivat istahtaneet lieksalainen Eki Kettunen ja Punkaharjulta messuille lähtenyt Jukka Kuivalainen.

– Monta kertaa on tullut käytyä näillä messuilla. Vanhat pyörät ovat ne, mikä meitä kiinnostaa. Kaikki mitä on rakennettu, Kettunen sanoo.

Jukka Kuivalainen ja Eki Kettunen mp-messuilla

Aiemmin 16 vuotta Norjassa asuneen Kettusen kesäsuunnitelmat ovat selvät. Juhannuksen tienoilla mies suuntaa Harley-Davidson Shovelheadillaan Norjan pääralliin. Matka saa kestää lähes kuukauden päivät.

– Kaikki Trondheimista etelään sopii minulle. Atlantic Road ja Peikkovuorentie ovat suosikit, Kettunen sanoo.

Kuivalaisella on tavoitteena löytää messuilta uusi kypärä. Keskustelun keskeyttää yleisövirran seasta löytyvä tuttava.

– Moi moi, mitä ukko? Kaikki hyvin?, miehet kysyvät ja keskustelu jatkuu.

MP 23 -messut

Seikkailuja Grossglocknerissa

Pere Katilan ja Kari Hakaraudan mieliin on jäänyt erityisesti yhteinen ajoreissu Itävallan korkeimmille alppiteille Grossglockneriin. Hakaraudan Kawasaki kaatui jyrkällä taukopaikalla parkissa ollessaan.

– Erehdyimme siinä lumisotasille ennen kuin ehdin laittaa vaihdetta ykköselle, joten pyörä lähti valumaan alaspäin ja kaatui kyljelleen. Oikea stonga kääntyi kiinni tankkiin, tankki nousi paikaltaan ja bensaa lenti, mutta mikään letkuista ei irronnut tai murtunut. Matka jatkui, ajoasento vain oli hieman erikoinen, Hakarauta tarinoi.

Pere Katila ja Kari Hakarauta MP 23 -messuilla
Pere Katila ja Kari Hakarauta ovat tehneet moottoripyörillään monta yhteistä ulkomaanreissua.

Nahkaa Turun kyljestä

NahkaJaakko eli Jarkko Simola Heli-puolisoineen oli lähtenyt messuille Turun läheltä Liedosta. Perheyrityksessä nahkatöiden tekemisestä vastaa Jarkko Helin viimeistellessä tuotteet asiakkaan toiveiden mukaisilla laserkaiverruksilla.

– Nyt kun näitä messuja ei ole pariin vuoteen ollut, niin kyllä tätä on kaivannut. Täällä näkee hirveästi tuttuja ja yhteistyökumppaneita, Jarkko huokaa.

NahkaJaakon ständi löytyi Petrol Circus -puolelta. Katso kuvakarusellin kuvat!

Suosituinta tuotetta ei lähdetty messukirjanpidosta kaivamaan, mutta ainakin nutturakoristeet, korttilompakot ja avaimenperät vaihtoivat vilkkaasti omistajaa.

Myös Harley-Davidson Softaililla ajellessaan pariskunnan marssijärjestys on selvä. Jarkko toimii kuljettajana, niin että Heli saa istua takana ja ottaa valokuvia.

– Ja navigoi. Ulkomailla reissatessa on hyvä, että on neljä näkevää silmää, Jarkko kehaisee.

MP 23 -messut
MP 23 -messut

Pinstraippausta, hattuja ja räätälintöitä

Pekka Mannermaa maalaa pinstripe-kuvioita ja tekstauksia. Messuilla siveltävänä oli numero pyörän kylkeen.
Niklas Stenius pinstripe maalaaja
Niklas Stenius (oikealla) maalaa pinstripe-maalauksia ja erilaisia kuvia, muun muassa tiki-ukkoja tai mitä vain asiakas toivookin.

Helsinkiläisen LUDA Leather Clothesin ompelijamestari Liudmila Piskanova tekee mittatilauksena nahkavaatteita, turkiskorjauksia ja verhoilee moottoripyörän satuloita.

LUDA Leather Clothes
Ducatilla ajavalla Liudmila Piskanovalla on takanaan moottoripyöräharrastusta jo parikymmentä vuotta.

– Tämä on tosi mukava tapahtuma. Aikaisemmin kävin vain katsomassa tai olin Ducati Clubin osastolla, mutta nyt on ensimmäinen kerta kun olen mukana omalla osastolla, Piskanova kertoo.

Kristian Tuomi Helsingin hattukauppa
– Hatunosto tapahtui hyvin mukavasti. Sain tingittyä yhdeksän euroa, mistä tuli hyvä mieli, Kurikasta messuille lähtenyt Kristian Tuomi kertoo.

Koulukiusaamista vastaan

Vipinää riitti myös Motoristit koulukiusaamista vastaan ry:n osastolla. MKKV:n vapaaehtoiset vierailevat kutsusta kouluilla puhumassa oppilaille kiusaamiseen liittyvistä asioista ja ottavat siten yhteisönä kantaa koulukiusaamista vastaan. Moottoripyörillään pihaan karauttavat tulijat ovat tykättyjä vieraita. Vastaanotto on usein kuin rokkitähdillä.

– Kyllähän siinä nimmareita saa jaella, yhdistyksen tiedottaja Marko Saarinen hymyilee.

Marko Saarisen esittelemiä MKKV:n kannatustuotteita saa ostaa myös yhdistyksen nettisivuilta. Katso kuvakarusellin kuvat!

Tärkeää työtä koulukiusaamista vastaan tekevä yhdistys palkittiin MP 23 -messuilla paikallislehtien Antti-patsaalla tunnustuksena ansiokkaasta koko Suomeen ulottuvasta yhteisöllisestä ja konkreettisesta vapaaehtoistoiminnasta kiusaamista vastaan.

– Tämän vuoden kouluvierailut on jo sovittu, mutta tapahtumakoordinaattorimme rakentaa parhaillaan vuoden 2024 ajokalenteria, joten jos haluat meidät vierailulle kouluunne, kutsuja kannattaa jo laittaa tulemaan, Saarinen vinkkaa.

Kiihdytyskisakauttakin jo odotellaan

Kiihdytyskisoja myös LSK Business Parkin radalla Kauhavalla järjestävä FHRA promosi messuilla tulevan kesäkauden tapahtumiaan. Kauhavan kiihdytyskisat ovat vielä kalenterissa merkinnällä TBA (time break out) eli vahvistamattomia.

– Toivomme kovasti, että pääsemme ajamaan myös Kauhavalla. Jos ei muuten, niin tapahtumakohtaisilla luvilla, Tapio ”JoreJore” Jormanainen ja Jan-Mikael Merivirta kommentoivat FHRA:n ständiltä.

FHRA
JoreJore on tuttu ääni kisatapahtumista, joissa hän toimii radiokuuluttajana. Joissain kisoissa rooli kuitenkin vaihtuu, sillä mies toimii myös Samu Kemppaisen, eli yhden Suomen kokeneimman nitroprätkäkuskin mekaanikkona. Jan-Mikael Merivirta hoitaa muun muassa moottoripyörät näytille American Car Showhun.

MP 23 -messuilla on pyöriä joka lähtöön

MP 23 -messut
CFMOTO-messuosastolla oli esillä Super Soco -sähkömopoja. Mopoissa on led-valot ja energiatehokas BOSCHin moottori.
Katso kuvakarusellien kuvat MP-messuilta!

Lue myös seinäjokelaisen Ari Korki-Harjan Harley-Davidson Panheadista, joka oli esillä messuilla:

MP 23 -messut

Tulevia tapahtumia

Seuraavan kerran MP-messut järjestetään 2. – 4.2.2024 Helsingin Messukeskuksessa.

Suuret moottoripyörien koeajopäivät järjestetään tänä vuonna 5.6. Oulussa, 6.6. Jyväskylässä, 7.6. Tampereella, 8.6. Turussa ja 9.6. Helsingissä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (7 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset