Article image
Nurmijärven reserviläiset keräävät varoja Suomeen tulleiden ukrainalaisten auttamiseksi entisöimällään Ukraina-pappatunturilla.
18.01.2023
Autot ja liikenne

Ukraina-pappamopo kerää varoja hyväntekeväisyyteen

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Kari Saurun kotialbumi

Petrol Circus Custom Bike Show esittelee MP 23 moottoripyörämessuilla Helsingissä yli 100 rakennettua moottoripyörää tai mopoa, jotka kisaavat neljässä eri luokassa. Tänä vuonna messuilla nähdään myös Nurmijärven reserviläisten hyväntekeväisyyshanke Ukraina-pappamopo.

Ukraina-pappamopo on vuoden 1978 Tunturi-pappamopo, joka nyt täysin kunnostettuna ja katsastettuna komeilee Ukrainan väreissä. Mopon on kunnostanut Kari Sauru autojen entisöintiin keskittyneessä CKS-Trading entisöintipajassaan.

Projekti sai alkunsa viime syksynä, kun Nurmijärven reserviläisiin kuuluva Juha Poikela toi reserviläistoiminnasta tutun Saurun pajalle kaksi mopoa ja pyysi laittamaan ne kuntoon.

– Niissä oli vähän sitä, tätä ja tota ja päätettiin, että entisöidään ja maalataan kummatkin uuteen uskoon. Poikela alkoi sitten puhumaan, että hän voisi lahjoittaa toisen mopoista hyväntekeväisyystarkoitukseen. Että olisihan se kiva, jos vaikka Zelensky Kiovassa ajelisi pappatunturilla, Sauru muistelee.

Saurun mielestä idea oli hyvä ja hän lupasi hoitaa mopon entisöinnin niin ikään talkootöinä. Mopo päätettiin maalata Ukrainan väreihin, huutokaupata ja lahjoittaa tuotto Suomeen tulleiden ukrainalaisten auttamiseksi.

– Koko pyörä käytiin läpi ja käyttöentisöintiin, eli uusittiin kaikki tarpeellinen vaijereita myöten. Pappatuntureihin saa onneksi aika hyvin uustuotanto-osia tänä päivänä, Sauru kertoo projektista.

Ukraina-pappamopo
Kari Sauru entisöimänsä pappatunturin kanssa.

Automaalarina Sauru myös hioi ja maalasi mopon itse.

– Pappamopo on nyt täysin ajokuntoinen ja hienossa kunnossa. Ainoastaan nopeusmittari rupesi kiukuttelemaan viime metreillä, joten se vaihdetaan vielä uuteen. Eli mittari on sitten nollilla, kun uusi omistaja saa pappamopon alleen, Sauru esittelee.

Tunturi-nimen korvaa rungossa Ukraina ukrainaksi kirjoitettuna.

– Meiltä reserviläisistä löytyy myös kaveri, joka on silkkipainossa töissä ja sitä kautta hommattiin tunturimerkin tilalle samanlainen merkki kuin alkuperäinen, mutta tekstiksi vaihdettiin Ukraina, Sauru kertoo.

ukraina-pappatunturi
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Ukraina-mopo huudettavana 6.5. saakka

Ukraina-pappamopo laitetaan myyntiin Huuto.nettiin. Pohjahinnaksi asetetaan 2500 euroa. Myynnistä saatavan summan Nurmijärven reserviläiset lahjoittavat lyhentämättömänä Suomeen tulleiden ukrainalaisten hyväksi.

Huutokauppa päättyy 6.5. jolloin Nurmijärvellä järjestetään Saurun 50-vuotistaiteilijajuhla.

– Olen maalannut nyt 50 vuotta autoja, joten pitäähän sitä vähän juhlia. Järjestämme tuolloin ison cruising-tapahtuman ja sama päivänä huutokauppa päätetään ja mopo luovutetaan uudelle omistajalle Nurmijärven torilla, Sauru kertoo.

Saurun mukaan kaikki yli puoluerajojen ovat pitäneet tempausta hyvänä asiana.

– Palaute on ollut ihan järjettömän hyvää. Laitoin jossain vaiheessa moposta kuvan omille Facebook-sivuilleni ja se keräsi heti vartissa 200 tykkäystä.

ukraina-pappatunturi mp 23 -messut
Ukraina-pappatunturi ja Nurmijärven reserviläisiä MP 23 -messuilla Helsingissä.

Nurmijärven reserviläiset ovat järjestäneet myös muita tempauksia ukrainalaisten auttamiseksi. Ukrainaan lähteviin avustuskuormiin on kerätty jo 17 aggregaattia, 550 villasukkaparia ja 200 makuupussia ja makuualustaa.

Tämä on täysin talkoilla tehty, mopon omistaja ei ota pyörästään mitään, enkä myöskään minä eikä muut mukana olleet.

Kari Sauru

Ukraina-pappamopo mukana MP 23 messujen Petrol Circus Custom Bike Showssa

Ukraina-pappatunturia ja komeaa kattausta rakennettuja moottoripyöriä pääsee ihailemaan MP 23 -messuilla Petrol Circus Custom Bike Show’n halleissa perjantaista sunnuntaihin 3. – 5.2.2023 Helsingin Messukeskuksessa.

mp-messutTapahtuma on avoinna pe 3.2. klo 10-20, la 4.2. klo 9-18 ja su 5.2. klo 10-17.

Lue lisää tapahtuman kotisivuilta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (14 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset