Article image
Mustat pilkut laattasaumassa kertovat uusimistarpeesta
16.11.2019
Koti ja asuminen

Pilkut laattasaumoissa kertovat uusimistarpeesta

Teksti: Harri Puhakainen Kuva: Hannele Norja

Jos laattasaumojen mustat pilkut palaavat pesun jälkeen sinnikkäästi takaisin, on mikrobikasvusto jo niin syvällä huokoisessa saumassa, että pesu ei enää riitä. Saumat on syytä uusia.

– Se ei ole oikeastaan kovinkaan iso remontti, joka nykytekniikalla voidaan tehdä, rakennusmestari Vesa Heino avartaa kysyttäessä.

Työt aloitetaan sillä, että kylpyhuoneen lattialämmitys kytketään pois päältä pari päivää ennen työn aloittamista. Korjattavan pinnan lämpötila tulisi olla mahdollisimman lähellä huoneen lämpötilaa.

Vanhan sauman paksuudesta poistetaan noin puolet. Se tarkoittaa yleensä noin 3 millimetriä. Saumauslaastia poistettaessa kiinnityslaasti ei saa tulla näkyviin, eikä vedeneristettä saa puhkaista.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

– Tämä on se huolellisen ja tärkein vaihe, sillä vesieritykseen tullut pienikin reikä rikkoo eristyksen ja kosteus pääsee siitä rakenteisiin, Heino varoittaa.

Jos laatoitus on laitettu muovimaton päälle helpoimmin vesieristys vahingossa rikotaan huoneen nurkissa.

Nurkassa muovimatto nousee vähän ylös ja silikonia poistettaessa, mattoveitsi voi helposti osua maton luomaan vesieristeeseen.

V:n muotoisia saumoja

Sauman poistoon on olemassa monia erilaisia työkaluja ja niitä saattaa löytyä myös rakennuskonevuokraamoista.

Avattujen saumojen tulisi jäädä v:n muotoisiksi. Sen jälkeen ne voidaan täyttää uudella saumausaineella.

Työn päätyttyä korjatun tilan pitää antaa kuivua rauhassa. Lattialämmityksen on syytä olla pois päältä jopa pari viikkoa.

Kaakelit ja saumat pysyvät puhtaana pidempään, jos kuivaa pinnat suihkun jälkeen

Vinkit saumojen puhdistamiseen

  • Kaakelit ja saumat pysyvät puhtaana pidempään, jos kuivaa pinnat suihkun jälkeen.
  • Saumojen puhdistamiseen on olemassa myös oma saumaharja.
  • Kalkkisaostumat saa pois happamalla puhdistusaineella. Useimmat kylpyhuoneen puhdistusaineet ovat happamia (pH alle 6).
  • Rasvalikaan tehoaa taas paremmin emäksiset aineet (pH yli 8), joten joskus pinttyneet liat voivat vaatia ensin happaman aineen käsittelyn ja sitten emäksisen aineen.
  • Vaaleita saumoja voi valkaista klooripitoisella pesuaineella (esim. Klorite), mutta sen käyttöä kannattaa välttää, koska se on sekä terveydelle että ympäristölle haitallinen aine. Klooria käytettäessä ei saa käyttää lämmintä tai kuumaa vettä, ettei kloori höyrystyessään mene hengitysteihin.
  • On tärkeää kastella pinnat ennen puhdistusaineen käyttöä ja huuhdella saumat hyvin, sillä puhdistusaineet voivat haurastuttaa sauma-aineita.

Lähde: www.martat.fi

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
koti kylpyhuone

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset