Article image
24.10.2023
Autot ja liikenne

Varmista ennen muutokseen ryhtymistä

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Seija Paananen ja Jenna Koivisto

Ehdot auton muuttamisesta henkilöautosta pakettiautoksi muuttuivat viisi vuotta sitten. Kaikki eivät ole sitä vielä huomanneet.

Muutettaessa henkilöauto pakettiautoksi kaikki istuinosat on otettava pois ja istuinten kiinnityspisteet on deaktivoitava. Auton turvalaitteet eivät saa olla kytkettyinä niin, että myös niitä jouduttaisiin penkkien myötä poistamaan.

– Auton turvalaitteita ei saa poistaa kuin valmistajan ohjeiden mukaisesti. Käytännössä yksikään valmistaja ei siihen lupaa anna, toimitusjohtaja Antti Mahlamäki Seinäjoen Autokatsastuksesta sanoo.

Antti Mahlamäki
Toimitusjohtaja Antti Mahlamäki sanoo muutoskatsastuksen henkilöautosta pakettiautoksi olevan aina autokohtaista. Ongelmakohtia saattaa olla ja jokainen tapaus on yksilö.

Mahlamäki sanoo silloin tällöin muutoskatsastukseen tulevan yhä autoja, joiden takapenkin istuinosa on otettu pois, mutta selkänoja on köytetty tavalla tai toisella ala-asentoon.

– Viisi vuotta sitten laki muuttui niin, että kaikki istuinosat pitää poistaa, eikä niitä pidä pystyä laittamaan normaaleilla työkaluilla takaisin, hän täsmentää.

Autosta tulee poistaa kokonaan sekä takaistuimen selkä- että istuinosa. Turvavyöt ja niiden vastakappaleet saavat jäädä autoon. Katso kuvat!

Turvalaitteiden on toimittava

Auton takapenkkiin kytketyt turvalaitteet saattavat estää muutoksen pakettiautoksi. Takapenkin poiston yhteydessä auton muut turvalaitteet eivät saa poistoon reagoida.

– Käytännössä se tarkoittaa, että airbagin merkkivalo ei saa poiston jälkeen palaa. Kun muutoskatsastus tehdään, se varmistetaan aina, Mahlamäki selventää.

muutoskatsastus
Takapenkin kiinnityspisteiden poiston voi tehdä esimerkiksi hitsaamalla kiinnitysreikien päälle metallinpalan.

Turvavyöt ja niiden vastakappaleet saavat autoon jäädä.

– Tietyissä merkeissä ja tietyissä malleissa turvalaitteiden poisto on ongelmallista. Istuimia ei saa niistä pois turvalaitteita rikkomatta. Asia kannattaa varmistaa aina katsastuskonttorilta ennen muutokseen ryhtymistä, Mahlamäki kannustaa.

Kun lakisääteiset muutoksen ehdot on täytetty, on auton takatilan kotelointi jokaisen oman harkinnan varassa.

– Kotelointi parantaa auton äänieristystä takapenkin poistuttua, Mahlamäki sanoo.

Tarve tehdä muutoskatsastus vähentynyt viime vuosina

Muutoskatsastukseen tuodaan yleensä iäkäs ja jo melkoisesti kilometrejä kolunnut kakkosauto. Syy henkilöauton muuttamiseksi pakettiautoksi on yksiselitteinen.

– Muutos puolittaa käyttövoimamaksun, Mahlamäki sanoo.

Korona ja sen mukanaan tuomat etätyöt huomattiin myös katsastuskonttorilla. Kakkosautoa ei entiseen tapaan enää tarvita.

– Ennen tontilla saattoi olla joka päivä muutoskatsastettava auto. Nykyään ei niinkään, Mahlamäki sanoo.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
autoilu autot henkilöautoilu katsastus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset