Article image
Omaksi-asunnossa maksetaan ennen vuokrasuhteen alkua noin seitsemän prosenttia asunnon hinnasta ja loppuosuus on yhtiölainaa, jota lyhennetään kokonaisvuokran yhteydessä.
Kaupallinen yhteistyö

17.04.2019
Koti ja asuminen

Omaksi-konseptilla kiinni upouuteen asuntoon

Teksti: Jaakko Jokela
Kuvat: Jaakko Jokela ja Lakea

Tuomo Arpiainen muutti Metsäkallion Graniittikujalle nelisen vuotta sitten. Hän kiinnostui Omaksi-asunnosta, johon pääsi muuttamaan pienellä pääomalla ilman isoa asuntolainaa.

Tuomo Arpiaisen
Tuomo Arpiaisen mielestä Omaksiasunto sopii erityisesti nuorille perheille ja eläkeläisille.

Vaasalainen Tuomo Arpiainen asui vuokralla Hietalahdessa ja näki lehdessä ilmoituksen, jossa kerrottiin Lakean Omaksi-konseptista.

– Konsepti vaikutti kiinnostavalta ja sitä kautta pääsi pienellä pääomalla upouuteen asuntoon, Arpiainen sanoo.

Omaksi-asunnossa maksetaan ennen vuokrasuhteen alkua noin seitsemän prosenttia asunnon hinnasta ja loppuosuus on yhtiölainaa, jota lyhennetään kokonaisvuokran yhteydessä.

Kokonaisvuokra koostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta. Rahoitusvastike sisältää lainanlyhennysosuuden, jolla asukas kerryttää asuntoa itselleen.

– Sitä sekoitetaan paljon asumisoikeusasuntojen kanssa, mutta konsepti on ihan erilainen. Minä voin koska tahansa myydä asunnon, vuokrata sen tai sitten lunastaa sen omaksi kahdenkymmenen vuoden kuluttua, Arpiainen kertoo.

Lunastussumma riippuu kohteesta, mutta yleensä summaa on jäljellä noin neljäkymmentä prosenttia.

Sopii nuorille perheille ja eläkeläisille

Omaksi-asunnon hankkiessa et joudu maksamaan varainsiirtoveroa sopimuksen teon yhteydessä, vaan vasta sitten, kun lunastat asunnon itsellesi.

– Tämä sopii erityisesti nuorille, mutta myös meille eläkeläisille, joilla ei välttämättä ole laittaa isoa pääomaa asuntoon.

Arpiainen on tykästynyt elämään Metsäkalliossa.

– Olen viihtynyt täällä erittäin hyvin. Talo on ensiluokkaisen hyvin rakennettu ja hiljainen, eikä mitään häiriöitä tai ongelmia ole ollut missään vaiheessa. Niin Kivihaan palvelut kuin luonto ovat lähellä

Viherlehdossa Omaksi-asuntoja

Lakea rakennuttaa Vaasan Melaniemeen puukerrostalon nimeltään Viherlehto. Kuusikerroksiseen taloon tulee yhteensä 32 asuntoa ja ne kaikki ovat Omaksi-asuntoja.

– Omaksi-asunnoissa on vuokra-asumisen helppous ja samalla olet asuntosäästäjänä. Jos et halua ottaa isoa henkilökohtaista lainaa, niin tämä on erittäin hyvä vaihtoehto. Omaksi-asunnon kokonaisvuokra on samaa luokkaa kuin normaalin vuokra-asunnon, mutta tässä vaan menee rahaa koko ajan myös omaan taskuun, sanoo Lakean asuntomyyjä Katariina Heinua.

Omaksi-asunnon kokonaisvuokran hoitovastike menee muun muassa isännöintiin, siivoukseen ja pihan hoitoon.

– Muuta maksua ei erikseen peritä, vaan kokonaisvuokra sisältää tämän kaiken. Asukas maksaa vain veden ja sähkön erikseen, Heinua kertoo.

Lakean Sydänpuu-konseptilla rakennettavaan Viherlehtoon tulee kaksioita, kolmiota ja kaksi neliötä. Kohteen ennakkomarkkinointi on nyt alkanut.

– Viherlehdossa toteutuvat Lakean kaksi parasta innovaatiotuotetta, Sydänpuu- ja Omaksi-konseptit, Heinua iloitsee.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
3/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
omistusasunto rahoitus uusi asunto uusi koti

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset