Article image
Pramian myymälän yhteydessä on oma hiekkaranta.
Kaupallinen yhteistyö

01.06.2023
Tapahtumat ja matkailu

Tehtaanmyymälässä kulutat kestävämmin

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Matti Hautalahti

33 vuoden kokemuksella Pramia muistuttaa ihmisiä käyttämään enemmän elinympäristöämme säästäviä tuotteita.

Pullojen palautusjärjestelmä ja sitä myötä pullojen kierrätys alkoi Suomessa vuonna 1952. Eri materiaaleista valmistettujen juomapakkausten yhteenlaskettu palautusaste on 93 prosenttia. Vuosittain suomalaiset kierrättävät yli kaksi miljardia pulloa ja tölkkiä. Pullojen kierrätys tuntuu olevan suomalaisten dna:ssa.

Monet suomalaiset ovat nähneet joko paikan päällä tai tv:stä maita ja paikkoja, joissa pullot jätetään roskina kaduille ja meriin.

pullojen kierrätys Pramia Kelkka

– Meidän PET-pullomme on ekologisuudeltaan tuotteen koko elinkaari huomioiden vertaansa vailla, koska yhden lasipullon hiilijalanjälki vastaa 20 meidän pullomme jalanjälkeä, Pramian hallituksen puheenjohtaja Marko Mäkinen kiteyttää.

Pramian Toholammilla sijaitseva tytäryhtiö Pramia Plastic Oy käsittelee vuorokaudessa miljoona Suomesta kerättyä pantillista kierrätyspulloa. Ne kaikki ovat uusiokäytön raaka-aineena ja samalla pois saastuttamasta luontoa.

Pramia on Suomen suurin perheomisteinen alkoholijuomien valmistaja. Katso karusellikuvat!

– Pullomme raaka-aine on ikuinen. Se kiertää aina uudestaan uusiokäyttöön, Mäkinen iloitsee ylpeänä.

Pramian PET-pulloille myönnettiin vuosi sitten Joutsenmerkki tunnustuksena vähäisestä ympäristökuormituksesta.

– Se on ensimmäisenä Pohjoismaissa merkin saanut nestepakkaus.

Pramian tehtaanmyymälä
Myymälävastaava Katariina Vahakalliolla on kiire ryhmien kanssa erityisesti kesäaikaan.

Aromit esiin

Pramialla on ollut kolme vuotta tehtaanmyymälä Kurikan Ilvesjoella, yrityksen syntysijoilla, missä toimii myös yrityksen laboratorio ja kaikkien juomien valmistaminen.

– Vuosi sitten juhannuksena pullotimme ensimmäisen oluemme. Ostimme Saksasta käytetyt panimolaitteet ja nyt meiltä saa myös lager-olutta.

Mäkisen mielestä kuluttajien kannattaisi juoda oluensa lasista tai tuopista, ei tölkistä tai suoraan pullosta.

– Juoman aromit tulevat paremmin esiin, kun se juodaan lasista.

Katso karusellikuvat!

Koko prosessi on ekologinen

Pramia vähentää ympäristökuormitusta myös niin, että Toholammilta ei kuljeteta Ilvesjoelle kierrätettyjä uusia pulloja, vaan 100%:sesti kierrätettyä muoviraetta.

– Teemme täällä pulloaihiot, puhallamme pulloiksi, pullotamme niihin juomamme ja lähetämme maailmalle, Mäkinen kuvailee yrityksen pullotuotantoa.

Kierrätyspullojen käsittelyprosessissa syntyy uusiokäyttöön kelpaavaa raaka-ainetta.

– Elintarvikekontaktikelpoinen materiaalimme valmistuu kahdeksantuntisen prosessin päätteeksi. Myymme sen suurimmaksi osaksi ulkomaille ja noin prosentin osuudesta teemme kaikki pulloaihiomme. Jäljelle jäävästä muovirakeesta teemme muovivannetta sekä raaka-ainetta muihinkin teollisuuden tarpeisiin.

Oma hiekkaranta

Kurikan Ilvesjoella sijaitseva Pramian tehtaanmyymälä ja kahvila on mielenkiintoinen paikka nähdä kymmeniä eri juomamerkkejä valmistavan, monipuolisen valmistajan tuotantoympäristö.

– Täällä käy kesäaikaa päivittäin erilaisia ryhmiä tutustumassa miljööseen sekä tehtaanmyymälän tarjontaamme. Aika paljon ryhmiä tulee muiden lähellä olevien matkailukohteiden kuten Kammi-kylän, Annen Taidekahvilan, Alpon savannin, Karvian kirkon ja Kulttuurikeskus Skanzin yhteydessä myös meille vierailuille ja ostoksille.

Pramia on yksi Alkon tärkeimpiä tavarantoimittajia viini- ja long drink -juomillaan, likööreillä, juomasekoituksilla, maustamattomilla ja maustetuilla viinoilla sekä rommilla. Juomatehdas on pitkälle automatisoitu.

– Pohjoismaiden moderneimmassa pullottamossa yksi henkilö voi automaatiolla pullottaa maksimissaan 12 000 pulloa tunnissa, Mäkinen kertoo.

Myymälän yhteydessä on oma hiekkaranta, jossa on myös cocktail-vaunu erilaisten juhlien ja tarjoilujen järjestämiseksi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (3 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset