Article image
23.10.2020
Koti ja asuminen

Suomalainen design voi olla hauskaa

Teksti: Tarja Ranto

Suomalainen design voi olla hauskaa ja värikästä. Tässä jutussa perehdytään suomalaisten muotoilijoiden töihin, joissa on mukana myös hurttia huumoria, musiikkia ja lapsuuden muistoja.

Suomalainen design yhdistyy usein suurnimiin kuten Alvar Aalto, Kaj Franck tai Eero Aarnio. He ovat suuria nimiä ja jättäneet hienot jälkensä suomalaiseen muotoiluun. Myös uusia ja rohkeita muotoilijoita löytyy 2020-luvulla. Nuorten suunnittelijoiden töissä on hauskuutta, väriä ja erilaisten materiaalien yhdistelmiä. Myös lapsuuden muistot ja omat harrastukset ovat tuoneet oman lisänsä suomalaiseen muotoiluun.

Hemmo Honkosen soivat kalusteet ovat saaneet ainakin alkunsa Honkosen soitinrakentajataustasta. Myöhemmin Honkosen opiskellessa muotoilua nämä kaksi elementtiä yhdistyivät mm. soiviin kalusteisiin.

Honkosen Möbler som sjunger eli Soivat huonekalut ovat piristys perinteiseen huonekalumuotoiluun. Kuvan nojatuoli soi haitaria muistuttavan pahvipalkeen avulla tuolille istuttaessa. Jakkara viheltää jalaksien keinuessa. Pieni seinäkaappi soi kitaramaisin soinnuin sitä avattaessa.

suomalainen design soivat huonekalut
Kuva: hemmohonkonen.com

Hanna Anosen cocktailvalaisin syntyi ideasta toteuttaa moderni kattokruunuvalaisin. Valaisimen tuli olla tyylikäs ja yksinkertainen, mutta pirskahteleva ja kerroksellinen – kuin kylmä drinkki. Valaisimet on valmistettu maalatuista puusauvoista, jotka riippuvat valaisimen rungosta. Valaisimia löytyy eri värejä ja kokoja.

suomalainen design Hanna Anosen cocktailvalaisin
Kuva: hakola.fi

Eero Aarnion Formula-potkuauto on Suomessa Melaja Oy:n tehtaalla valmistettu tuote. Eero Aarnio on tunnettu persoonallisista tuotteistaan aina 1960-luvulta lähtien. Tämä auto on suomalaisen Formulaperheen pienimpien ensimmäinen menopeli kaikessa kauneudessaan ja tyylikkyydessään. Auto on valmistettu kierrätettävästä, myrkyttömästä materiaalista. Materiaali kestää niin sisä- kuin ulkokäytönkin ja on myös kodin kaunis sisustusesine lasten kasvaessa.

suomalainen design Eero Aarnion Formula-potkuauto
Kuva: studioeeroaarnio.com

Suomalainen design näkyy myös sohvissa. Annaleena Hakolan suunnittelemassa Jumbo-sohvassa on leikkisä ja rento olemus sekä pirteät värivaihtoehdot. Sohva kutsuu istumaan tai loikoilemaan. Tämä sohva kiinnittää varmasti vieraiden huomion ja on taatusti olohuoneen suosituin löhöilypaikka.

suomalainen design Hakola Jumbo-sohva
Kuva: hakola.fi

Laura Väreen Malja-pöytävalaisin on saanut idean kultakalamaljasta. Valaisimen muoto on kaunis ja valo luo kodikkaan tunnelman. Valon tunnelmaa ja ulkonäköä pystyy vaihtamaan erilaisten polttimoiden myötä. Suunnittelijan tavoitteena on ollut luoda kaunis pitkäikäinen tuote, joka on saanut inspiraationsa arkipäiväisistä asioista. Valaisimen selkeälinjainen teräsjalka antaa valaisimelle tukevuutta sekä lasiselle, kirkkaalle kuvulle kauniin kontrastin.

Kuva: sessak.fi
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
huonekalut koti ja asuminen sisustaminen sisustus

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset