Article image
06.02.2024
Terveys ja hyvä elämä

Sydän sykkii Sydänmaalle

Teksti: Minna Saloranta
Kuvat: Jenna Koivisto

Kun Pointti etsi maakunnasta kyläyhteisöjen ja kulmakuntien kantavia voimia eli Superhahmoja, ilmoitettiin kisaan Ossi Talvitie Alavuden Sydänmaalta. Tie johti viiden finalistin joukkoon, ja kylä äänesti omaa poikaansa innokkaasti. Sydänmaalla hänet tunnetaan “kyläaktiivina, joka elää kylälle”.

Pointti järjesti Seinäjoen kaupunginteatterin kanssa yhteistyössä Superhahmo-kisan. Kisassa haettiin henkilöä, joka persoonallaan tai teoillaan luo hyvää mieltä omaan yhteisöönsä, kyläänsä tai kortteliinsa. Yleisön ehdottamista henkilöistä valittiin viisi finalistia, joista Ossi Talvitie oli yksi. Kisan voitti yleisön äänestyksellä laihialainen Jaakko Tuomela. Yli 1400 äänestä Jaakon saalis oli 440 ääntä.

Ossi Talvitie on tottunut olemaan liikkeessä ja kantamaan kortensa kekoon yhteiseksi hyväksi niin kotikylän kehittämisessä kuin juniorilentopalloilun taustavoimana.

Nyt jo eläkepäiviä viettävä mies on tehnyt työuransa veturinkuljettajana. Siinä ohessa hän on jatkanut kotitilan viljelyä ja tehnyt pieniä kaivuu- ja rakennushommia.

Kotikylällään hänet tunnetaan miehenä, jolta löytyy koneet ja vempaimet, paljon tietoa ja halu auttaa toisia. Kyläyhdistyksen pitkäaikaisena puheenjohtajana hän on ollut vetämässä monia kylän kehittämishankkeita ja järjestänyt vuosien varrella lukemattomat kökät. 

Latujen teko, kentän jäädytys ja huolto ja lumien auraus ovat rytmittäneet talvia. Nimensä mukainen mies, siis. – Veturinkuljettajan työvuorot ovat pitkiä, ja vastaavasti arkeen mahtuu vapaapäiviä. Se on helpottanut ehtimistä moneen. Ei minulle olisi oikein tavallinen virkatyöaika sopinutkaan, hän sanoo.

Sydänmaalla ikä kaikki

Talvitien kotiosoite on ollut sama syntymästä lähtien. Veturista käsin hän on nähnyt suomalaisia kyliä etelästä pohjoiseen. 

– Kaikki varmasti ajattelevat, että oma kylä on paras. Niin ajattelen minäkin, Talvitie tuumaa. 

Kaikki kylän talot ja ihmiset ovat hänelle tuttuja, samoin mökkiläiset. Useiden järvien kylässä huviloita on peräti 400. Aika monella niistä Talvitie on käynyt tekemässä kaivurihommia tai autellut rakennustöissä.  

Tutut ihmiset saavat lähtemään

Sydänmaalla on hulppeat yhteiset puitteet harrastaa ja kokoontua. Hankerahalla ja kyläläisten hartiavoimin on kunnostettu kylätalo, rakennettu rantasauna ja lentopallokenttä ja laitettu kuntoon koulun käsityöluokka. 

Talvitie toimi hankkeissa organisaattorina, joka haali porukan paikalle ja järjesti kaikille sopivaa työtä – ja teki tietenkin itse mukana. Kylän työmailla kului vapaapäivä poikineen. 

Ossi Talvitie

Mikä on saanut lähtemään?

– Tutut ihmiset, joiden kanssa on mukava touhuta. 

Talvitie on edelleen mukana kyläyhdistyksessä. Viime aikoina hän oppinut myös istumaan välillä sohvalla television ääressä. 67-vuotiaana sellainen on jo ihan hyvä ottaa tavaksi.

Talkoohenkeä luodaan omalla esimerkillä

Superhahmo-huomio lämmittää Talvitien sydäntä. Hän painottaa kuitenkin, että kylähankkeet tehdään yhteistyöllä.

– Jonkun vaan pitää olla vetäjänä, ja se homma on sattunut minulle. 

Hänellä on epäilyksensä siitä, kuka hänet saattoi ilmoittaa Superhahmo-kisaan. Hän osuukin oikeaan, joten pääsemme kysymään entiseltä naapurilta, Juhani Lautamajalta, perusteita Superhahmoksi.

– Ossi tuntee kaikki, ja kaikki tuntevat Ossin. Ei kylässä ole varmasti ketään, jota hän ei olisi joskus auttanut. Jos joku laite prakaa, niin kannattaa kysyä häneltä. Ja kun Ossi käynnistää traktorin auratakseen lumet, niin samalla hän kaivaa naapurinkin tien lumen alta, Lautamaja sanoo.

Tällaisen mies on Lautamajan mukaan paikallaan kylähankkeiden toimeenpanevana voimana.

– Kun Ossi pyytää talkoisiin, ei siitä kieltäydy kuin painavasta syystä, sillä niin paljon hän on itse auttanut muita ja laittanut itseään likoon yhteiseksi hyväksi. 

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.9/5 - (19 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
kyläaktiivi Kyläyhteisö superhahmo Sydän Sydänmaa

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset