Article image
Päätysivulla pääskysenpesä viivästyttää räystäslaudoituksen valmistumista. Talon pitkän sivun räystäät valmistuivat juuri, ja talo on taas askeleen lähempänä valmistumista. Ensi kesänä Miro, Emmi, Sanna, Riia ja Marko Rauhala voivat paistatella päivää erkkerin ympäri kaartuvalla terassilla.
21.08.2020
Koti ja asuminen

Talonrakennusta vanhan talon ympärille

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Marko Rauhala ja Hannele Norja

Ilmajoen kunnan virkamiehetkin saivat puheluja, kun Marko Rauhala oli päässyt taloremontissaan hyvään alkuun. Vanhan talon ympärille ja päälle nouseva uusi talo ei ole kaikin osin perinteisiä rakennustapoja noudattanut.

Projektin aloittaminen vaati vuoden verran suunnittelua. Sen jälkeen talonrakennus on edennyt tasaiseen tahtiin. Koko prosessin ajan isäntäväki on asunut kotonaan eli rakennustyömaalla.

– Nyt talossa on 39 ikkunaa, mutta vuoden verran asuimme lähes ikkunattomassa talossa, kun vanhan talon ympärille rakentunut uusi rakennus peitti ne, Marko Rauhala muistelee.

Jo tontille toimitetut ikkunat kävivät kahteen kertaan tehtaalla korjattavina, joten elämä pelkästään olohuoneen ikkunoiden varassa venyi odotettua pidemmäksi. Puoliso Sanna Rauhala naurahtaa tekohengittävänsä edelleen kolmisen vuotta sitten valon puutteesta kärsiviä orkideojaan.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Talonrakennus vanhan talon ympärille sisälsi paljon hyviä puolia

Rauhalan vuonna 2005 ostama talo on rakennettu 1970-luvun puolivälissä. Rakennusalan ammattilaisena päivätyötään tekevä Rauhala tietää, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Varsinkin, kun suunnitteilla on tavanomaista erikoisempi rakennustapa.

– Ensimmäisen remontin tein taloon sen ostovuonna 2005. Talo oli täysin alkuperäisessä kunnossa. Toinen remontti ja laajennus aloitettiin neljä vuotta sitten. Rakennuslupa menee umpeen vuoden kuluttua, joten silloin pitäisi olla valmista.

Erikoisen rakentamisen hyviä puolia Rauhala osaa listata helposti. Remontin ja rakentamisen ajaksi ei ole tarvinnut vuokrata toista asuntoa, eikä aikaa ole kulunut asuin- ja rakennuspaikan välisiin ajomatkoihin.

– Koska työ on luokiteltu laajennukseksi ja korjaukseksi, rakennusluvan vaatimukset olivat kevyemmät verrattuna samankokoiseen uudisrakennukseen. Näin ollen pystyn myös toimimaan itse työn valvojana rakennusmestarin palkkaamisen sijaan.

Myös työn sujumisessa Rauhalan eteen on tullut monia hyviä puolia.

– Esimerkiksi yläkerran höyrysulkumuovia ja ruodelautoja laittaessani erillisiä rakennustelineitä ei tarvittu. Sain silloin seisoa tukevalla peltikatolla, Rauhala naurahtaa.

Vanhan talon konesaumattu peltikatto kulkeutui sittemmin ulos uuden rakennuksen ikkunoiden kautta.

– Se oli päivän homma se.

Myös uusi välipohja oli Rauhalan mukaan vesikaton purkamisen jälkeen helppo tehdä vanhan talon päältä.

Rauhaloiden vanha talo Ilmajoella
Tästä lähdettiin liikkeelle vuonna 2005…
talonrakennus
…ja tässä ollaan nyt. Talon ulkopuoli tulee valmistumaan tänä kesänä.

… ja vähän myös haittoja

Puoliso Sanna Rauhala osallistuu rakennustöihin mitä päivätyöltään sekä kodin- ja lapsenhoidoltaan ehtii. Hän myöntää, että rakennustöiden keskellä asuminen on ollut paikoin haastavaa.

– Valmista tulee nyt jo vauhdilla. Tällä viikolla viimeistelty apukeittiön laatoitus ja uudet kaapit houkuttavat jo laittamaan tavaroita paikoilleen, Sanna Rauhala innostuu.

Rakennustyöt ovat edenneet jo sen verran pitkälle, että pölyäkään ei enää kerry asuintiloihin entiseen tahtiin.

– Puoliso on tottunut ikänsä asumaan remonttien keskellä, joten haastavampaa tämä on ollut minulle, Sanna Rauhala myöntää.

Suurimman hankaluuden järjesti kuitenkin luonnonvoimat. Perustustöiden aikaan kohdalle osui sadekesä. Viidestä kesälomaviikosta neljä viimeistä satoi joka päivä, Marko Rauhala muistelee.

– Ja syksyllä puurunkoa tehdessäni sade jatkui.

Korjaus- ja laajennusurakkansa aikana Rauhala on aika ajoin kaivannut uudisrakentamisen helppoutta.

– Vanhan purkuun ja suojaamiseen menee paljon ylimääräistä aikaa. Talonrakennus ei ole varmastikaan kaikkein nopeinta tällä tyylillä.

kissa talon edessä
Talon ikkunanpielissä on yhteensä 1 500 puuosaa. Pörrin mielestä se on itsestäänselvyys.

Oman kodin on miellytettävä myös silmää

Rakennusalan ammattilaisena Rauhalalla on ollut käytössään työtä sujuvoittavia piirustus- ja suunnitteluohjelmia. Rakennustarvikkeet hän on ostanut suurissa erissä. Hinnat ovat pysyneet tuolloin kohtuullisimpina pieniin ostoeriin verrattuina.

Varastotilaa isoille rakennustarvike-erille on löytynyt niin uudesta autokatoksesta kuin remontoidusta vanhasta navetastakin.

– Ostin niin pitkää tavaraa kuin kaupasta sai, joten runkotolpat ovat kuusimetrisiä. Huonekorkeus tulee alakerrassa olemaan kolme metriä, yläkerrassa 280, Rauhala laskeskelee.

Isäntäväki haluaa kotinsa miellyttävän käytännöllisyyden lisäksi myös silmää. Pelkistettyihin muotoihin ei kaikin osin ole tyydytty. Vanhat puuntyöstökoneet vannesahoineen ja jyrsimineen ovat tarjonneet mahdollisuuden koristeluun.

– Tehdessäni pyöreää erkkeriä vannesahalle oli erityisen runsaasti käyttöä. 

– Suunnittelin ja työstin muun muassa talon koristelistat itse. Olen laskenut, että talon ikkunanpielissä on noin 1 500 puupalaa.

talonrakennus
Riian, Emmin ja Miron tilavat huoneet reunustavat yläkerran avaraa oleskelutilaa pyöreän erkkerin lisäksi.

Ei talonrakennus tähän lopu

Jahka talo ensi kesänä valmistuu, aikoo perhe nauttia jonkin aikaa olostaan.

-Sen jälkeen siirrän keittiön alakerrasta väliaikaisesti yläkertaan. Näin ollen koko alakerta vapautuu remontille, Rauhala suunnittelee.

– Alakerrasta puran vanhan rakennuksen katon eli tämänhetkisen välipohjan, jolloin huonekorkeudeksi tulee kolme metriä. Alakerta pitää myös vanhan rakennuksen osalta pintaremontoida.

Eikä pariskunnan rakentaminen suinkaan siihen lopu.

– Kotiseudultani, Urjalasta, tuli myyntiin vanha lapsuuden ajan kotitaloni. 1920-luvulla rakennettu talo jäi tarjousten jälkeen meille. Sinne laitetaan uusi vesikatto pikimmiten, Sanna Rauhala toteaa.

Takataskussa lieneekin hyvä olla tarjolla uutta tekemistä, sillä kodin rakentamisen ohella Marko Rauhala on jo ehtinyt rakentaa kotitontilleen ison leikkimökin, kissoille talvilämpimän mökin sekä autokatoksen koiranaitauksineen. Tontilla olevan vanhan 1920-luvun navetan hän peruskorjasi varasto- ja työtiloiksi jo hyvissä ajoin.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (13 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
Ilmajoki koti ja asuminen omakotitalo rakentaminen remontointi

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset