Article image
Jyväskylän yliopisto edustaa useilla tieteenaloillaan maailman huippua.
Kaupallinen yhteistyö

22.02.2023
Työelämä ja yrittäjyys

Uusi teknologiajohtamisen koulutusohjelma vastaa IT-alan osaajapulaan

Teksti: Hanna Hattar
Kuvat: Jyväskylän yliopisto/Petteri Kivimäki, Tommi Sassi ja Teemu Rahikka

Jyväskylän yliopistossa alkaa syksyllä 2023 uusi teknologiajohtamisen koulutusohjelma. Siinä diplomi-insinööriohjelman tekniikkaan on yhdistetty liiketalouden ja yritystoiminnan näkökulmat.

Uusi teknologiajohtamisen koulutusohjelma on Jyväskylän yliopiston keino pyrkiä vastaamaan IT-alalla vallitsevaan huutavaan ja globaaliin työtekijäpulaan. Nyky-yhteiskunnan osaajatilanteesta kertoo Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Ari Jaaksi.

– Pelkkä tekninen osaaminen ei enää riitä. Ennusteiden mukaan nykyiset koulutusvolyymit eivät riitä edes pienentämään alalla vallitsevaa työntekijävajetta. Tarvitaan uudenlaisia osaajia, jotka yhdistävät teknisen taidon jatkuvaan uuden teknologian hyödyntämiseen, liike-elämä taitoihin ja alan asiantuntijoiden johtamiseen.

Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Ari Jaaksi
Jyväskylän yliopiston työelämäprofessori Ari Jaaksi on ollut mukana uuden koulutusohjelman kehittämisessä.

Jaaksi tietää mistä puhuu, sillä ennen nykyistä työelämäprofessorin pestiään hänellä on vuosien kansainvälinen työkokemus teollisuus- ja yritysmaailmasta. Itse opintojen järjestämisestä vastaa yliopiston informaatioteknologian tiedekunta.

Tarvitaan uudenlaisia osaajia, jotka yhdistävät teknisen taidon jatkuvaan uuden teknologian hyödyntämiseen, liike-elämä taitoihin ja alan asiantuntijoiden johtamiseen.

Työelämäprofessori Ari Jaaksi

– Uusi koulutusohjelma tähtää siihen, että koulutuksen jälkeen valmistuneilla on kolmenlaiset taidot hallussaan: korkea tekninen valmius ohjelmistojen suunnitteluun ja toteutukseen, hyvä ymmärrys uusien teknologioiden hallintaan ja niiden avulla lisäarvon luomiseen yritykseen sekä taidot teknologia-alan asiantuntijoiden tehokkaaseen johtamiseen, Jaaksi esittelee.

Alkuvaiheessa hän uskoo ohjelman kiinnostavan etenkin henkilöitä, joille ala on jo entuudestaan tuttu. Ohjelma poikkeaa silti merkittävästi aikaisemmasta, totutusta mielikuvasta tekniikan alan koulutuksesta.

– Tässä kokonaisuudessa työskennellään ihmisten kanssa. Mukana on esimerkiksi markkinointia ja perehtymistä start up -yritystoimintaan. Aspekteja on paljon koodaamista laajemmalti.

Kaksi opiskelijaa istuu sohvalla ja juttelee
Uusi teknologiajohtamisen koulutusohjelma on jatkoa Jyväskylän yliopistossa syksyllä 2021 alkaneelle tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmalle.

Opintokokonaisuus koostuu kolmen vuoden teknologiajohtamisen kandidaattiohjelmasta ja kahden vuoden diplomi-insinööriohjelmasta. Maisterivaiheessa tutkintonimikkeenä on tekniikan diplomi-insinööri.

Koulutusohjelmaan voi hakea kevään yhteishaussa 15.3.–30.3.

Uusi teknologiajohtamisen koulutusohjelma on jatkoa Jyväskylän yliopistossa syksyllä 2021 alkaneelle tieto- ja ohjelmistotekniikan diplomi-insinööriohjelmalle. Myös siinä tausta-ajatus on uudenlainen: Tulevaisuudessa diplomi-insinöörin osaamispaletin tulee olla pelkkää teknistä osaamista laajempi.

– Jyväskylän yliopiston vahvuus on monitieteisyys, minkä vuoksi meidän ohjelmamme sopivat tänne erityisen hyvin, Jaaksi tiivistää.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (2 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset