Article image
Kestopuusta vuonna 2006 rakennettu terassi on kestänyt vuodenaikojen vaihtelut hyvin, vaikka pintakäsittely on tehty siihen vain kerran.
21.03.2019
Koti ja asuminen

Terassin materiaali kannattaa valita olosuhteiden mukaan

Teksti ja kuvat: Paula Kaskimaa

Terassin materiaalin valinnassa kannattaa ottaa huomioon vaihtelevat sääolosuhteet, sillä lämpötilan vaihtelut ja kosteus kuluttavat terassirakenteiden pintaa.

Kestävistä materiaaleista rakennettu terassi kestää vuosien läpi kauniina ja hyväkutoisena. Etenkin kattamattomat ja lasittamattomat terassipinnat jäävät säiden armoille talviaikaan.

Terassin pintarakenteiksi on terassinikkarille monta vaihtoehtoa. Valmiin terassin ulkonäkö, kestävyys ja kokonaishinta vaihtelevat suuresti eri materiaalien välillä. Terassin hankinnasta haaveilevalle esittelemme alla neljä Suomessa yleisimmin terassilaudoitukseen käytettyä materiaalia.

Terassi 02 - Paula Kaskimaa
Oman terassin pintamateriaalit kannattaa valita asuinrakennuksen väreihin sopivaksi.

Kestopuu

Kestopuu on nimensä mukaisesti kestävä vaihtoehto terassin rakentamiseen. Se on hinnaltaan halpa ja sen käyttöikä on jopa kymmeniä vuosia.

Kestopuu on painekyllästettyä puuta ja siksi se säilyy lahoamatta moninkertaisesti paremmin kuin kyllästämätön puu.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Kestopuu kannattaa pintakäsitellä, jotta sään aiheuttama kuluminen ja UV-säteilystä johtuva puun harmaantuminen vähentyisi. Pintakäsittely suojaa myös puun pintaa kosteudelta ja vähentää siitä aiheutuvaa halkeilua. Pintakäsittelyyn käytettävillä puuöljyillä lautaan saadaan myös erilaisia sävyjä. Pintakäsittely olisi hyvä tehdä puulle parin vuoden välein.

Lämpökäsitelty puu

Lämpökäsitelty puu kestää käytössä noin 25-30 vuotta. Sitä valmistetaan muokkaamalla puuta yli 160°C lämpötilassa, jolloin sen lahon- ja säänkesto paranevat. Käsittely pienentää puun kosteuselämistä, ja korkeassa lämpötilassa puusta poistuu myös pihka.

Lämpöpuu on ympäristöystävällinen rakennusmateriaali, sillä sen voi kierrättää kuten käsittelemättömän puun. Lämpöpuun pintakäsittely auttaa sen värin säilymisessä ja vähentää puun halkeilua ja tikkuuntumista.

Huonoina puolina lämpöpuussa on se, että siinä rakenteellinen- ja halkaisulujuus ovat heikentyneet. Lisäksi rakentaessa puusta syntyvä pöly on kuivaa ja hienojakoista. Siksi työssä suositellaan hengityssuojainten käyttöä.

Lämpöpuu on noin puolet kalliimpaa kuin kestopuu.

Lehtikuusi

Lehtikuusi on luonnostaan luja ja kestävä terassipuu, sillä siinä on korkea tiheys ja hartsipitoisuus. Käsittelemätön lehtikuusi on ekologinen valinta rakennusmateriaaliksi. Puun tiheiden ja tiukkojen syiden ansiosta se kestää hyvin kulutusta eikä se lahoa helposti.

Lehtikuusessa harmaantuminen alkaa nopeasti UV-säteilyn vaikutuksesta. Se antaa puun pintaan kauniin luonnollisen sävyn. Lehtikuusi ei tarvitse pintakäsittelyä, mutta sen voi halutessaan käsitellä muutaman vuoden kuluttua terassin rakentamisesta. Pintakäsittelyllä voidaan estää muun muassa puun halkeilua ja tikkuuntumista.

Hinnaltaan lehtikuusi on noin puolet kalliimpi kuin kestopuu.

Komposiitti

Komposiitteja voidaan tehdä eri materiaalien yhdistelmistä. Niiden tarkoituksena on maksimoida kahden tai useamman eri materiaalin hyvät ominaisuudet ja minimoida huonot. Terassilaudoitukseen käytetty puukomposiitti tehdään puusta ja muovista. Materiaali on terassin rakentamiseen hyvä, sillä sille tyypillisiä ominaisuuksia ovat keveys, hyvä korroosion ja lämpövaihtelun kesto, lujarakenteisuus, pitkä kestävyys ja helppohoitoisuus.

Komposiiteista terassinrakentamiseen on olemassa monia eri värivaihtoehtoja. Koska pinta ei kaipaa käsittelyä ja siitä on helppo puhdistaa pois erilaiset nestetahrat, on komposiitista rakennettu terassi erittäin helppohoitoinen.

Helposta ja kestävästä rakennusmateriaalista rakentaja saa pulittaa jopa neljä kertaa enemmän kuin kestopuusta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (7 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
materiaalit puupinta Terassi

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset