Article image
Kaupallinen yhteistyö

16.02.2024
Terveys ja hyvä elämä

Tähtäimessä huippu-urheilu ja ammatti

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Sami Peltoniemi

Vamian urheilupainotus antaa huippu-urheiluun tähtääville opiskelijoille mahdollisuuden harjoitella täysipainoisesti opiskelujen ohella.

Olympiakomitea on myöntänyt Vamialle virallisen urheiluoppilaitos statuksen vuonna 2021, mutta urheilupainotteisesti on voinut opiskella Vaasassa jo vuodesta 2011.

Mustasaarelainen Lotte Lahtinen, 16, opiskelee Vamialla ensimmäistä vuotta lähihoitajaksi. Samalla Lahtinen harjoittelee painia tavoitteellisesti ja tähtää lajin huipulle. Vamian urheilupainotuksen ansiosta hän pystyy yhdistämään täysipainoisen harjoittelun ja koulunkäynnin.

– Olen harrastanut painia noin viisi vuotta Vaasan Tovereissa. Nuorempana harrastin telinevoimistelua, mutta jouduin lopettamaan sen rasitusvammojen vuoksi. Painista innostuin isäni kautta, sillä hän on harrastanut sitä nuorena. Isoveljeni on myös harrastanut painia, Lahtinen kertoo.

Valmentaja ja urheilija pelaavat korttia sohvalla
Kankkonen ja Lahtinen esittelevät toiminnallista oppimisympäristöä, jossa voidaan harjoitella hyvinvointiteknologian hyödyntämistä lähihoitajan työssä.

Huippu-urheilijaksi tähtäävällä Lahtisella on ohjattuja painitreenejä viisi kertaa viikossa ja omatoimisia treenejä kahdesta kolmeen. Lisäksi viikonloppuisin on usein joko leiri tai kisa muualla Suomessa.

Vamian urheilupainotukseen valitut urheilijat saavat käydä aamuharjoituksissa kolme kertaa viikossa; tiistaisin, torstaisin ja perjantaisin. Harjoittelulle on varattu aikaa kaksi tuntia klo 8–10.

– Se helpottaa paljon, että osan treeneistä saa tehdä arkiaamuisin. Jos aamulla on oppitunteja treenien kanssa päällekkäin, voi kysyä opettajalta tehtäviä, jotka pitää tehdä vapaa-ajalla, Lahtinen vinkkaa.

Motivoituneet urheilijat mukaan

Urheilupainotukseen haetaan yhteishaun kautta. Hakulomakkeessa on erilliset urheilijan lisäkysymykset, jotka urheilupainotukseen hakeva täyttää.

– Lajiliitot tai valmentajat arvioivat ja pisteyttävät kaikki urheilijat, jotka ovat hakeneet urheilupainotukseen. Niiden perusteella valitaan painotukseen pääsevät urheilijat. Urheilun tulee olla tavoitteellista ja huippu-urheiluun tähtäävää jo hakuvaiheessa, Vamian opinto-ohjaaja sekä urheilupainotuksen yhdyshenkilö Hans Kankkonen kertoo.

Valmentaja istuu jumppapallolla
Vamian opinto-ohjaaja Hans Kankkonen painottaa, ettei urheilupainotus hidasta opiskelua mitenkään. Ammatillisen perustutkinnon voi siitä huolimatta suorittaa samaan tahtiin tai jopa nopeammin.

Tällä hetkellä urheilupainotuksella opiskelevia on yhteensä noin 30 opiskelijaa, jokaisella vuosikurssilla n. kymmenen. Tänä lukuvuotena Vamian urheilupainotukseen valittiin 12 uutta opiskelijaa, joista yksi oli Lahtinen.

– Painijoita meillä on nyt ensimmäistä kertaa minun aikanani. Yleisimpiä urheilupainotuksen lajeja ihan kansallisellakin tasolla ovat jalkapallo ja jääkiekko. Salibandy on myös aika yleinen. Yksilöurheilijoita on melko vähän ammatillisissa oppilaitoksissa, Kankkonen sanoo.

”Urheilu on osa ammatillista koulutusta.”

Hans Kankkonen
Opinto-ohjaaja sekä urheilupainotuksen yhdyshenkilö

Tukea urheilijaelämään

Vamian ammatillinen perustutkinto on laajuudeltaan 180 osaamispistettä kaikilla aloilla. Urheilijat saavat hyväksiluettua tutkinnostaan yhteensä 22 opintopistettä, mikäli urheilevat koko opintojensa ajan ja suorittavat vaaditut tehtävät.

– Urheilu on osa ammatillista koulutusta. Se on myös koulunkäyntiä, kun käy treeneissä, Kankkonen painottaa.

– Minun ei tarvitse esimerkiksi käydä ollenkaan liikuntatunneilla, kun saan korvattua ne omilla treeneilläni, Lahtinen lisää.

Vaasan toisen asteen urheilupainotukseen kuuluvat Vamia, Vaasan lyseon lukio ja Vasa gymnasium. Urheilupainotus toimii yli oppilaitosrajojen, ja eri koulujen urheilijoilla on muun muassa yhteisiä harjoituksia.

Vaasan toisen asteen urheilupainotus tukee opiskelijoita, jotka elävät urheilijan elämää 24 tuntia vuorokaudessa. Heille järjestetään luentoja, jotka liittyvät esimerkiksi terveyteen, nukkumiseen ja ruokavalioon. Kaikki urheilijat voivat hakeutua myös ilmaiseen terveystarkastukseen.

Katso kuvakarusellin kuvat!

Yhteishaku 2024

Hae Vamian ammatillisiin perustutkintoihin kevään yhteishaussa 20.2.–19.3.2024.

Urheilija nostaa painoja
Lotte Lahtinen opiskelee ensimmäistä vuotta lähihoitajaksi ja tähtää samalla painin huipulle.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.6/5 - (8 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
opiskelu urheilu urheiluoppilaitos vaasa vamia

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset