Article image
Kaupallinen yhteistyö

22.02.2023
Tapahtumat ja matkailu

Vierailijakin osallistuu tärkeään lajien suojeluun

Teksti: Hannele Norja
Kuvat: Timo Ahopelto

Ympäristökasvatuksen tarkoitus on antaa toivoa, ei aiheuttaa epätoivoa.

Ympäristökasvatuksella halutaan antaa tietoa luonnosta ja sen merkityksestä, kaikenikäisille.

– Sillä myös herätellään ihmisiä tarkastelemaan omaa toimintaansa, ympäristökasvattaja Selma Närkki Ähtärin eläinpuistosta sanoo.

Hän sanoo ympäristökasvatuksen valistavan, mutta antavan myös vinkkejä konkreettisista toimista siihen, mitä me kaikki voimme tehdä arjessa ympäristön ja luonnon eteen.

ähtäri zoo karhu

Ähtärin eläinpuisto kuuluu Euroopan eläintarha- ja akvaariojärjestö EAZA:aan, joka velvoittaa tekemään lajien suojelu- ja kasvatustyötä. Näin jokainen eläinpuistossa vieraileva osallistuu myös lajien suojeluun.

– Jokaisella lajilla on oma paikkansa luonnossa ja itseisarvo olla olemassa. Me kerromme miksi eläimet ovat uhanalaisia ja miten niitä suojellaan, Närkki sanoo.

ähtäri zoo

Metsämyyrät ovat jo somessa

Närkki tekee ympäristökasvatustyötään niin opastetuilla eläinpuistokierroksilla, somessa kuin vierailevana luennoitsijana.

– Tänä aamuna päivitin someen meille Korkeasaaresta tulleista metsämyyristä, Närkki havainnollistaa.

Opastuksilla Närkki kertoo lajitiedon ja suojelutyön lisäksi myös eläinpuiston toiminnasta yleisesti.

– Eläimet tulevat Ähtäriin, ja kaikkiin EAZA:n tarhoihin, aina jostain tietystä syystä. Suoraan luonnosta niitä ei sinne tuoda. Tulevaisuudessa eläinpuiston eläinten on tarkoitus olla lähinnä uhanalaisia.

Ähtäri Zoo

Ähtärissä pyritään keskittymään niihin eläimiin, jotka ovat jo EEP-suojeluohjelmassa eli Eurooppalaisessa uhanalaisten eläinten suojeluohjelmassa. Myös hieman väljemmin koordinoidun ESB-ohjelman kautta eläimiä Ähtäriin saapuu.

– Me teemme eläinvaihtoja eri eläintarhojen kanssa, joten pidämme EPP-ohjelman tähtäimen mukaan eläimet perinnöllisesti riittävän monimuotoisina ja terveinä. Jos mahdollista, EEP-lajeja palautetaan myös takaisin luontoon, kuten on tehty MetsäpeuraLIFE-hankkeessa, Närkki lisää.

visentti ähtäri zoo

Esimerkiksi Ähtärin visentit kuuluvat EEP-suojeluohjelmaan.

– Koska osa suojeluohjelman tarkoituksesta on palauttaa eläimiä luontoon, se edellyttää myös niitten eläinympäristön suojelua. Myös salametsästykseltä, Närkki lisää.

Ja kaiken tämän kerrottuaan Närkki on taas tehnyt tärkeää ympäristökasvatustyötä.

ympäristökasvatus Ähtäri Zoo

Ekokompassi antaa suuntaa

Ähtäri Zoo ja Hotelli Mesikämmen saivat viime vuoden lopulla Ekokompassi-sertifikaatin merkkinä työstä kohti pienempiä ympäristövaikutuksia.

Zoo ja Mesikämmen tulevat seuraamaan jatkuvasti omia ympäristövaikutuksiaan ja raportoimaan vuosittain ympäristötyönsä edistymisestä. Ekokompassin omistaa ja myöntää Suomen Luonnonsuojeluliitto.

ympäristökasvatus ähtäri zoo

Piilopaikkoja tarjolla

Luokkaretkeläiset saavat toukokuun aikana eläinpuistokierroksilleen eläinopastukset. Opastuksia on mahdollisuus varata aina myös esimerkiksi tyky-ryhmille. Jos koko reittiä ei ole mahdollisuus opastettuna kiertää, valittavana on myös lajikohtaisia opastuksia.

– Kun eläinten ehdoilla mennään, aina on mahdollisuus, että eläimet eivät halua näyttäytyä, Närkki sanoo.

Se todistaa Närkin mukaan sitä, että eläimillä on tarhaolosuhteet kohdillaan ja piilopaikkoja niin halutessa löytyy.

ympäristökasvatus Ähtärin eläinpuisto

Nyt on varaa valita

Seikkailuja, taidetta ja ympäristökasvatusta. Sitä on tarjolla Ähtäri Zoon, virtolaisen Marttisen nuorisokeskuksen ja mänttäläisen Serlachius-museon yhteistyössä.

Kustakin kohteesta on mahdollisuus valita leirikoulupäivä, joten Närkki uskoo jokaiselle löytyvän mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa. Majoituksesta huolehtivat joko Ähtärin Mesikämmen tai nuorisokeskus Marttinen.

– Koska välimatkat eivät ole pitkiä, ei siirtymiseenkään kulu turhaa aikaa, Närkki uskoo.

Päivä ahmatutkijana tai kotieläinhoitajana

Miltä tuntuisi päivä ahmatutkijana? Kaiken ikäisille koululaisille tarkoitettuja toiminnallisia teemapäiviä on Ähtärin eläinpuistossa tarjolla useita. ”Operaatio: Pelasta panda!” on pakopelityylinen peli, missä opitaan – kaikkien teemapäivien tapaan – eläinten uhanalaisuuksista ja mitä kaikkea me voimme luonnon monimuotoisuuden hyväksi tehdä.

– Palaute teemapäivistä on ollut hyvää. Ne ovat konkreettista tekemistä ja naamioitua opetusta, Närkki sanoo.

Ahmojen lisäksi osallistujat pääsevät toimimaan myös saukkojen hyväksi.
Tulossa on myös Farmin teemapäivä.

– Teorian jälkeen päästään hoitamaan kotieläimiä, ulkoiluttamaan tallikissoja tai siivomaan lammastarhaa, Närkki kertoo esimerkkeinä.

Farmilla opitaan myös toimimaan rauhallisesti eläinten kanssa ja parhaassa tapauksessa puhumaan myös omista tunteista.

ähtärin eläinpuiston panda

Teemapäivää ei juhlita ilman juhlakaluja

Teemapäiviä vietetään Ähtärissä tasaiseen tahtiin ympäri vuoden: saukkopäivät, kansainväliset pikkupanda- ja lumileopardipäivät, Suomen luonnon päivä, Yöseikkailu…

Vain yhtä, karhujen kevätriehan päivämäärää, on vaikea etukäteen lukkoon lyödä.

– Ne pidetään kyllä, jahka karhut maaliskuussa päättävät talviuniltaan herätä, Närkki sanoo.

Pesien lämpötilat elävät ulkolämpötilojen mukaan, joten nähtäväksi jää milloin niiden nenä haistaa sopivan lämpimät keväiset juhlailmat.

Luontokoulupäivä linkittyy opetus-suunnitelmaan

Eläinpuisto sai Etelä-Pohjanmaan ensimmäisen luontokoulun perustamiseen Keski-Suomen ely-keskukselta ympäristökasvatuksen ja -valistuksen hankeavustusta. Tulossa on luontokoulupäiviä eri teemoista niin ala- kuin yläasteikäisille sekä toisen asteen opiskelijoille.

– Osa luontokoulupäivistä pidetään eläinpuistossa, osa voidaan viedä kunkin koulun lähiympäristöön, Närkki toteaa.

Luontokoulupäivät tulevat linkittymään koulujen opetussuunnitelmaan.

Närkki, filosofian maisteri, ympäristökasvattaja sekä biologian ja maantiedon opettaja, on käynyt kouluissa ympäri Suomea kertomassa ympäristökasvatuksesta ja jatkaa sitä työtä edelleen. Myös Teamsin kautta hän on asiaa eteenpäin vienyt.

Päivittäiset eläinopastukset Ähtäri Zoo:ssa alkavat 25.2. ja jatkuvat 4.3. asti.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset