Article image
Talo LEDVANCEn sisustuksen haluttiin tuovan kodin tiloihin luonnollista ja aikaa kestävää tunnelmaa. Sitä tukemaan oli rakennettu valaistus, jonka säädöt reagoivat eri vuodenaikoihin ja päivän kellonaikoihin.
07.08.2023
Koti ja asuminen

Älyohjattu valaistus reagoi aamun ja illan vaihtumiseen

Teksti: Hanna Hattar
Kuvat: Jenna Koivisto ja Saara Tuomela

Oikeanlaisella valaistuksella luodaan kotiin tunnelmaa, korostetaan muotoja ja lisätään elämisen turvallisuutta sekä asukkaiden vireyttä. Älyvalaistus oli keskiössä Loviisan Asuntomessuilla kohteessa nimeltään talo LEDVANCE.

Älyvalaistus kasvattaa koko ajan suosiotaan. Loviisan Asuntomessuilla 142 neliön suuruisessa kaksikerroksissa talo LEDVANCESSA älyohjautuvalle valaistukselle oli annettu erityinen painoarvo. Talon sisustuksella tavoiteltiin luonnollista ja aikaa kestävää tunnelmaa. Sitä tukemaan oli rakennettu valaistus, joka muovautuu vuodenaikojen ja päivän kellonaikojen mukaan.

älyvalaistus

– Yksinkertaisimmillaan älyvalaistuksen voi kuvailla valon ohjaamiseksi, jossa jokin ulkopuolinen asia, kuten kellonaika, vaikuttaa valon säätöön, kertoo kohteen valaistuksesta vastaavan LEDVANCE Oy:n tuoteasiantuntija Riku Varjela.

Kodin olohuoneessa sohvan yläpuolella on hylly, jossa yksi esine on valaistu lampulla
Tarkkaan harkituilla valaistusratkaisuilla voidaan korostaa tilojen yksityiskohtia.

Älyvalaistusta, joka rakentuu valaisimmista ja lampuista, ohjataan joko puhelimella bluetooth-yhteyden avulla tai wifin välityksellä valaisin- tai lamppuvalmistajan sovelluksien avulla. Valaistuksen säätöjä voi myös ohjata erillisellä kaukosäätimellä, mikä tekee valojen säätämisen mahdolliseksi myös henkilöille, joilla ei ole sovellusta puhelimessaan. Perinteinen valojen päälle ja pois kytkeminen tapahtuu edelleen seinäkytkimen avulla.

älyvalaistus

Varjelan mukaan älyvalaistus laajentaa valaistuksen käyttömahdollisuuksia suuresti. Perinteisessä valaistuksessa valot ovat joko päällä tai poissa päältä. Älyohjautuvalla valaistuksella kotiin luodaan tunnelmaa, korostetaan tilojen yksityiskohtia ja lisätään asukkaiden vireyttä ja kodin turvallisuutta.

Valaistuksella vaikutetaan hyvinvointiin

Viime aikoina tietoisuus valaistuksen vaikutuksesta hyvinvointiin on lisääntynyt. Toisaalta se seikka, että valolla on myönteinen vaikutus ihmisen mielialaan ja vireystasoon, on tunnettu jo pitkään. Kodin valaistuksen nykyratkaisuissa asiaan on kiinnitetty viime aikoina erityistä huomiota.  

Iso ikkuna merelle päin, jonka edessä nojatuoli ja viherkasvi
Talo LEDVANCEN pohjaratkaisuissa pyrittiin maksimoimaan niiden tilojen näkymät merelle päin, joita käytetään eniten.

Älyominaisuuksilla varustettua valaistusta voidaan säätää esimerkiksi vuodenajan tai vuorokauden ajan mukaan.

– Vuoden pimeimpään aikaan, kun auringonvaloa on luonnostaan vähän, yrityksemme tietyillä lampuilla ja valaisimilla saadaan luotua luonnollisen päivänvalon kaltaista valoa, joka edistää kodin asukkaan hyvinvointia ja suorituskykyä. Tämä on mahdollista tuotteiden värintoisto-omanaisuuksilla, jotka pääsevät erittäin lähelle auringonvalon ominaisuuksia. Lopputulos on mahdollisimman luonnollisena näyttäytyvä valo, Varjela esittelee.

Näkymä makuuhuoneeseen, jossa seinällä pieni lamppu
Luonnollista valoa mukailevissa valoissa erityispiirre on se, että niiden valkoisessa valossa on hyvin vähän sinistä valoa. Valaistus on tästä syystä silmille miellyttävämpi ja tukee ihmisen luonnollista vuorokausirytmiä.

Varjelan mukaan yrityksen luonnollista valoa mukailevissa valoissa erityispiirre on myös se, että niiden valkoisessa valossa on hyvin vähän sinistä valoa. Valaistus on tästä syystä silmille miellyttävämpi ja tukee valaistuksessa olijan luonnollista vuorokausirytmiä.

– LEDVANCEN älyvalaistuksella valon värilämpötilaa voidaan säätää laajalla spektrillä. Aamutoimet voi tehdä auringonnousua jäljittelevässä valaistuksessa ja keskittymistä vaativan työskentelyn taas valaistuksessa, joka on viileän valkoinen. Päivän päätteeksi valaistusta voidaan himmentää ja säätää se lämpimämmäksi, mikä valmistelee kehoa rentouttavaan yöuneen.  

Talossa asuva Tikan perhe antaa arvoa älyvalaistukselle, jota pystyy ohjaamaan. Ohjattavia ominaisuuksia ovat mm. valon värilämpötila ja värin säätö.

Loviisan Asuntomessujen talo LEDVANCE -kodin asukkaat, Hanna-Maija ja Jussi Tikka perheineen, toteuttivat uuden kotinsa myötä haaveensa asua meren rannalla. Kodissa valaistuksen muunneltavuus eri tarpeiden mukaan on perheelle tärkeää.

älyvalaistus

– On ihanteellista, että saamme helposti luotoa kotiin erilaisia tunnelmia. Älyvalaistuksen ratkaisuissa meitä kiehtoo erityisesti ohjattavuus, kuten valon värilämpötilan ja värin säätö. Myös ulkovalaisimien ajastaminen on meille tarpeellinen ominaisuus, jota tulemme hyödyntämään, kertoo Hanna-Maija Tikka.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (6 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset