Article image
Messukoti Villa Kuningattaren alakerrassa yhtenä väliovena käytettiin näyttävää puuristikollista liukuovea.
31.07.2023
Koti ja asuminen

Liukuovi väliovena vapauttaa tilaa huonekaluille

Teksti ja video: Hanna Hattar, kuvat: Jenna Koivisto

Liukuovi ei ole ensimmäinen asia, jonka odottaa näkevänsä uutuuttaan hohtavissa kodeissa kesäisillä messuilla. Mielikuva liukuovista vanhahtavana ratkaisuna on kuitenkin pölyttynyt. Pointin toimitus tutustui Loviisan Asuntomessuilla koteihin, joissa liukuovien avulla säästettiin tilaa muuhun sisustamiseen.

– Tässä kodissa tilaan haluttiin avaruuden tuntua, mutta silti lähekkäin sijoiteltiin näyttävä takka sekä yläkertaan vievät portaat. Niiden väliin jäävään oviaukkoon perinteisen saranaoven sijoittaminen olisi ollut mahdotonta. Mihin ovi olisi mahtunut kääntymään? Ei mihinkään. Silti ovi tarvittiin, taustoittaa myyntipäällikkö Päivi Koivisto liukuovien käyttöä.

Liukuoviin saa mukaan lasia tai peiliä. Lasioven satiininen pinta takaa valon pääsyn huoneeseen, mutta estää tarkan näkyvyyden.

Koivisto työskentelee vihtiläisessä Muotolevy Rakennustuotteet Oy:ssä, joka maahantuo Italiassa valmistettavia Eclisse-liukuovia. Eclissen liukuovia oli mukana neljässä kohteessa Loviisan Asuntomessuilla.

Myyntipäällikkö Päivi Koivisto Muotolevystä näyttää miten liukuovi avautuu ja sulkeutuu.

Liukuovilla oli varusteltu muun muassa messukoti Villa Kuningattaressa alakerran kirjasto- ja työhuoneiden oviaukot. Ovet rullasivat pehmeästi seinän sisään ja yhtä pehmeästi ne tulivat myös esiin, kun Päivi Koivisto nyppäsi oven liikkeelle pienestä sormivetimestä, joka sijaitsi oven päädyssä.

Liukuovi oli kätevä ratkaisu kodissa, jossa oven ympärille sijoittuivat sekä takka että yläkertaan vievät portaat. Saranallinen ovi ei olisi mahtunut avautumaan tilaan.

– Liukuovi on tyylikäs, yksinkertaisuutta korostava ovi, jonka ympäristöön ei sijoitella mitään ylimääräistä. Oviaukkoon ei tarvita esimerkiksi erillisiä karmeja eikä muitakaan ovenpieliä. Moni liukuovi on myös listaton, kuten nämä Villa Kuningattaren alakerran ovet, Koivisto esittelee.

Listattomassa oviaukossa oven ja lattian väliin jää rako, joka takaa ilman vaihtumisen huoneiden välillä.

Messukodin yläkerrassa sijaitsevien makuuhuoneiden oviksi oli valittu äänieristetyt liukuovet.

– Perusfunktioltaan liukuovi vastaa mitä tahansa väliovea. Se estää näkyvyyden huoneiden välillä ja sulkee pois ääniä, mikä riippuu oven materiaalista. Talon yläkerrassa, jossa makuuhuoneet sijaitsevat, liukuovet ovat äänieristettyjä. Ne mahdollistavat makuuhuoneissa nukkumisen tai valmistautumisen seuraavaan työpäivään, vaikka alakerran olohuoneessa samanaikaisesti katsottaisiin elokuvaa normaalilla äänenvoimakkuudella.

Päätös liukuovista tulee tehdä aikaisin

Yksi messukoti Villa Kuningattaren liukuovista on 2,5 metriä korkea näyttävä puuristikollinen ovi. Ovi osoittaa, että myös liukuoviin saa mukaan lasia tai peiliä, jos asuja niistä pitää. Lasioven satiininen pinta takaa valon pääsyn huoneeseen, mutta estää tarkan näkyvyyden.

Liukuovi säästää tilaa ympäriltään, mutta vaatii huomioimisen jo talon suunnitteluvaiheessa. Liukuoven asennuksessa seinän sisään sijoitetaan teräselementti.

Huomioitavaakin on, kun liukuovia halutaan käyttää kodin väliovina. Päätös liukuovista tulee tehdä aikaisessa vaiheessa kodin suunnittelua.

– Saranallisen välioven kanssa riittää, kun väliseinään jätetään aukko ovelle. Liukuoven kanssa seinän sisälle asennetaan teräselementti. Se tulee suunnitella ja huomioida jo hyvissä ajoin rakentaessa, Koivisto huomauttaa.

Loviisan Asuntomessuilla kesällä 2023 liukuovia oli käytetty oviratkaisuina neljässä messukodissa. Villa Kuningatar on kaksikerroksinen omakotitalo.

Liukuoven hinta on saranaovea kalliimpi. Seinän sisälle tulee asentaa kotelo ovelle ja sen kulkumekanismille.

– Hinnan kohdalla on hyvä miettiä sitä, paljonko maksaa lattianeliö. Saranallinen ovi vie noin 1,5 neliötä tilaa kunkin oven kohdalla. Liukuoven kanssa kodin sisustuksen voi tuoda aivan oviaukon tuntumaan. Kalustamisen vapaus on se, mikä houkuttaa, Koivisto tiivistää.

Loviisan Asuntomessuilla kesällä 2023 Eclisse-liukuovia oli esillä Villa Kuningatar -kohteen lisäksi Villa Sten, Villa Kruunu ja Villa Havet -kohteissa.

Eclisse on Euroopan johtava Pocket Door -kehysvalmistaja, jonka tehdas on Italiassa. Vihdin Nummelassa sijaitseva Muotolevy Rakennustuotteet Oy on Eclisse-ovien maahantuoja. Muotolevy on esittelyt liukuoviratkaisuja jo useilla Suomen Asuntomessuilla.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuntomessualue asuntomessut koti koti ja asuminen sisustaminen

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset