Article image
Joupiskan Elämysportaat ylös asti kavunnutta odottaa hienot näkymät Ilmajoelle, Lapualle ja Seinäjoen keskustan suuntaan. Kuva: Matti Hautalahti.
19.05.2021
Tapahtumat ja matkailu

Kävelykipinää ja esteettömiä elämysliikuntareittejä

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Matti Hautalahti

Lähialueen luontoreitit kasvattavat jatkuvasti suosiotaan. Seinäjoella monesta retkeilyreitistä on kiittäminen Lakeuden Elämysliikunta ry:n aktiivista hanketoimintaa reippaine talkooporukoineen.

Aktiivisesti toimiva Lakeuden Elämysliikunta ry on monessa mukana. Heidän kauttaan kulkevat niin Luontotalo Käpälikön, Sirius-kodan, Aarnikotkan kodan ja korsun sekä Latukammin vuokraukset, kalastusluvat kuin venepaikatkin. Ihmisten kannustaminen luonnossa liikkumiseen on yhdistyksen väelle sydämen asia. Yksi merkittävä hanke oli hiljattain valmistuneet Elämysportaat.

Jouppilanvuoren Elämysportaat otetaan lopullisesti käyttöön kaupungin liikuntatoimen kanssa tulevana syksynä.

– Portaista tuli tosi onnistuneet ja vaikka viralliset vihkijäiset vielä odottavat tulevaisuudessa, Elämysportaat ovat olleet jo kovassa käytössä. Meidän laatimillamme piirustuksilla on tehty jo ainakin viidet portaat myös muualle maakuntaan, projektipäällikkö Hannu Salo Lakeuden Elämysliikunta ry:stä kertoo.

Elämysportaat
Joupiskan elämysportaat ovat kaksiosaiset ja askelmia kertyy yhteensä 441.

Elämysportaat ylös asti kavunnutta odottaa hienot näkymät Ilmajoelle, Lapualle ja Seinäjoen keskustan suuntaan.

– Muilla on kuntoportaat, mutta me kutsumme portaitamme elämysportaiksi. Portaissa on levähdys- ja maisemointitasanteita ja onhan kuntoilu jo itsessäänkin yksi iso elämys, Salo jatkaa.

Kyrkösjärven uimarannalle yhdistys on rakentanut hienon lastenreitin, jonka varrelta löytyvät satulato, heinälato, terveysmetsä, paljasjalkapolku, linnunpönttöpuisto, pitkospuut ja laavu.  

– Reittejä kehitetään koko ajan eteenpäin. Viimeisimpänä tempauksena palkkasimme kolme taiteilijaa elävöittämään reitistöjä. Reiteiltä löytyy nyt kantotaidetta, ufo, terveysmetsä ja tunnesienet opaskyltteineen.

Kaikki yhdistyksen rakentamat reitit ovat lisäksi esteettömiä, myös reitillä olevat elämyskohteet.

Elämysportaat
Elämysportaiden aloituspisteeseen pääsee helposti myös autolla. Auton voi jättää ravintola Joupiskan parkkipaikalle osoitteeseen Lakeudentie 20.

Seuraavaksi yhdistys ideoi alueelle kivipolkua.

– Kaivuri viimeistelee juuri polun pohjatöitä. Polulle on tarkoitus tuoda 15-20 malmikiveä sekä opastaulut, joissa kerrotaan mistä ja mitä lajia kivet ovat. Koululaisille on tarkoitus tehdä kivipolun malmikivistä myös opaskirjanen, Salo esittelee.

Luontomatkailu kasvattanut suosiotaan

Etelä-Pohjanmaan matkailuyhtiö Visit Lakeus Oy:n toimitusjohtaja Tuula Lahti iloitsee Seinäjoelle syntyneestä monipuolisesta reitistöstä ja kertoo itsekin lenkkeilevänsä niillä ahkerasti.

– Meidän tulisi enemmän markkinoida Seinäjokea liikuntakaupunkina, ehkä jopa elämysliikunnan keitaana, koska meillä on todella loistavat ulkoilumaastot, paljon erilaisia reittejä, laavuja ja erityyppisiä maisemia koettavana. Kaikki seinäjokelaisetkaan eivät taida tietää mitä kaikkea upeaa meidän reittien varrelta löytyy. Yksi oma suosikkireittini on Lakeuden luontopolku Kyrkösjärven maastossa, erityisesti sen laudoitettu osuus luonnontilaisen ”aarniometsän” läpi. Ja siitä erkaneva reitti pitkospuita pienen suon yli Latulaavulle on mahtava kokemus. Tunnelmaa on vaikea kuvailla, se on koettava. Lakeuden Elämysliikunta ry:n toimesta on tehty valtavan upea työ kaikkien kaupunkilaisten parhaaksi ja nämä kaikki kiinnostavat myös matkailijaa, Lahti kiittää.

Lepakkolaavu Jouppilanvuori Seinäjoki
Visit Lakeuden ja Visit Seinäjoen markkinointitiimi Marjo-Riitta Kaakinen, Tuula Lahti, Ulla Laukkala, Sanna Kok ja Jesse Mäenpää saavat usein vastata matkailjoiden kyselyihin Etelä-Pohjanmaan retkeilyreiteistä.

Perhejuhlat luonnon helmassa

Lakeuden Elämysliikunta ry vuokraa Jouppilanvuoren esteettömän reitin varrella sijaitsevaa Aarnikotkan kotaa ja korsua sekä Kyrkösjärven Luontotalo Käpälikköä ja Sirius-kotaa myös ulkopuolisille. Tänä keväänä varauskirjoja ovat täyttäneet erityisesti perhejuhlat.

– Varauksia on tälle kuulle aikamoisesti. Aarnikotkan kota on ollut tosi suosittu. Samoin Kyrkösjärven uimarannan Luontotalo Käpälikössä ja Sirus-kodalla järjestetään tilaisuuksia ylioppilasjuhlista kastajaisiin ja meiltä saa tilattua myös kokin paikan päälle, Salo kertoo.

Alueelta niin ikään löytyvät vuoritukikohta Korsu ja Latukammi ovat varattavissa myös yöpymiskäyttöön.

– Ja toki meidän kauttamme saa tilattua myös opastuksia, nokipannukahvituksia ja muita ohjelmanumeroita niin yritysten kuin yksityistenkin tilaisuuksiin. Näin keväisin olemme esimerkiksi mukana monien tyky-päivien järjestelyissä, Salo vinkkaa.

Yhdistys ylläpitää myös Kyrkösjärven rannassa sijaitsevaa Kyrkkis-kesäkioskia.

Hannu Salo on suunnitellut esteettömiä elämysliikuntareittejä Jouppilanvuorelle
Lakeuden Elämysliikunta ry:n projektipäällikkö Hannu Salo on tottunut nokipannukahvien keittäjä. Kahvia sekoitetaan tuoreella koivunvitsalla. Lopuksi Salo säikäyttää kahvin, eli laittaa kannen kiinni, nostaa pannun tulilta ja kaataa päälle kylmän vesiryöpyn. Kuva: Liina Hautanen.

Kävelykipinä-tapahtuma lauantaina

Tulevana lauantaina 22.5. järjestetään kaiken ikäisille suunnattu Kävelykipinä-tapahtuma klo 12-16. Lähtö tapahtuu Kyrkösjärven Luontotalo Käpälikön pihapiiristä.

– Tapahtuma järjestetään koronarajoitusten mukaisesti. Emme kokoonnu yhteen parveen, vaan reiteille lähdetään perhekunnittain. Tapahtumakarttaan on merkitty neljä eri reittivaihtoehtoa, joista osallistujat voivat valita sopivimman. Paikalla on myös mehutarjoilua, kahvia ja makkaraa, Salo lupaa.

Tempaus on osa Suomen Ladun ja Tahko Pihkala -seuran valtakunnallista Kävelykipinä-tapahtumaa, jonka paikallisesta organisoinnista Seinäjoella Lakeuden elämysliikunta ry vastaa yhdessä Lakeuden Latu ja Polku -yhdistyksen sekä LC Seinäjoki/Botnian kanssa. Seurojen tarkoituksena on haastaa kaikki suomalaiset kävelemään toukokuussa, sillä tänä vuonna tulee kuluneeksi 80 vuotta Maaottelumarssista, johon 1,5 miljoonaa suomalaista aikanaan osallistui. Tapahtuman suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (13 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset