04.11.2020
Tapahtumat ja matkailu

Tee porrasmatka maakuntaan – listasimme kuntoportaat

Teksti: Saara Nyystilä

Raikkaan ulkoilman ja hyvän treenin lisäksi kuntoportaat tarjoavat upeita pohjalaismaisemia.

1. Vaasa, Gerbynmäki

Gerbyn kuntoportaat löytää koirapuistojen vierestä. Koirapuistojen edessä on parkkipaikat, jotka ovat sekä koiraharrastajien että kuntoportailla kävijöiden käytössä. Pituutta portailla on 59,3 metriä ja askelmia on 133. Levähdystasanteella voi huilata hyppyjen välissä. Treenaaminen onnistuu myös iltahämärällä, sillä portaat ovat kytkettynä katuvalaistukseen. Koiran kanssa ulkoilu onnistuu hyvin koirapuistoissa, sillä rappusiin lemmikkiä ei saa ottaa mukaan.

kuntoportaat Vaasa
Gerbyn valaistuissa kuntoportaissa kelpaa askeltaa myös iltahämärässä. Kuva: Matti Hautalahti

2. Vaasa, Öjberget

Näillä kuntoportailla on pituutta huimat 154 metriä, ja askelmia 271. Portailla on kuitenkin kaksi levähdystasannetta, joilla voi pitää hengähdystaukoja. Kummallakin levähdystasanteella on penkit. Kaiteiden alla kulkee ledivalot, jotka ovat kytkettynä päälle kello 7-22 välisenä aikana, joten treenaaminen onnistuu myös aamulla varhain tai illalla myöhään. Kuntoportaat löytää osoitteesta Öjbergetintie 98.

kuntoportaat öjberget vaasa
Öjbergetin portaiden kaiteiden alle on asennettu led-nauhat, jotka valaisevat koko kävelylinjan.
Kuva: Vaasan kaupunki

3. Seinäjoki, Joupiska

Joupiskan elämysportaat ovat suuri kokonaisuus. Portaiden keskivaiheilla on kivituhkapintainen osuus, jossa on 8-kulmainen levähdyspaikka, kota sekä pöytä-penkki-yhdistelmä levähtämistä varten. Ylhäällä on maisemakatos, josta on hyvät näköalat kaupunkiin sekä myös Lapualle ja Ilmajoelle asti. Portaat ovat kaksiosaiset. A-portaat, B-portaat päättyvät rinteen keskiosalle ja siitä jatkuu yhteinen yläosa maisemakatokseen asti. Portaat, laavu, kota sekä näköalatasanne on valaistu. A-portaiden pituus on maisemakatokseen asti 247 metriä ja B-portaiden 161. Askelmia on yhteensä 441. A-portaissa on 4 levähdyspaikkaa sekä B-rapuissa 3. Koiran kanssa on kiellettyä kulkea. Auton voi jättää ravintola Joupiskan parkkipaikalle osoitteeseen Lakeudentie 20.

kuntoportaat seinäjoki
Joupiskan elämysportaat omistaa Lakeuden Elämysliikunta ry ja ne on rakennettu EU-rahoituksella, jossa EU-rahan lisäksi on myös kaupungin rahoitusosuutta, yhdistyksen omaa rahoitusta ja suuri määrä talkootyötä. Kuva: Seinäjoen kaupunki

4. Laihia, Pururata

Kuntoportaat sijaitsevat nimensä mukaisesti Laihian pururadalla Ampujantie 30:ssä. Auton voi jättää pururadan parkkipaikalle, josta on välimatkaa portaiden luo vain noin 100 metriä. Portaat löytyvät, kun parkkipaikalta lähtee kulkemaan pururadan lenkkiä väärään suuntaan. Alueella on valaistus aamu seitsemästä noin kello yhdeksään asti. Askelmia portailla on vain 66, mutta treeniä voi jatkaa pururadan kuntopolulla. Radalla on myös helppo ottaa alkulämmittelyt ennen portaille kipuamista.

5. Lapua, Simpsiö

Lapuan portaista on valmiina jo yli 440 askelmaa valaistuksineen. Valmiissa portaissa tulee olemaan jopa 400 metriä pituutta ja korkeuseroa reilut 60 metriä. Matkan varrelle tulee myös levähdystasanteita. Kuntoilijoiden käytössä olevalla valmiilla pätkällä on 4 levähdyspaikkaa käytössä. Kuntoportaat sijaitsevat Simpsiöllä lastenrinteen sekä päärinteen välissä ja kohoavat kohti hotellia ja Taivaanpankkoa.

kuntoportaat simpsiö
Simpsiön kuntoportaat Lapualla kohoavat ylös vuorenrinnettä kauniin metsikön siimeksessä. Kuvassa Dita Nyman, Joonas Jokiaho sekä lapset Jaxel ja Joele testaamassa portaita. Kuva: Matti Hautalahti

6. Soini, Vuorenmaa

Näillä kuntoportailla on helppo harjoitella kestävyyttä! Portailla on pituutta jopa 261 metriä ja askelmia on 435. Pitkällä matkalla levähdyspaikkoja on kaksi, joissa on myös penkit ja pöydät. Portaat ovat valaistuna iltaan kello 23 saakka. Portaat sijaitsevat Kuninkaanpolun patikointireitistön lähtö- ja maalipiste Vuorenmaassa. Portaat ovat heti parkkipaikkaa vastapäätä.

7. Vimpeli, Lakeaharju

Pitkän matkan ystäville sopivat portaat löytyvät Vimpelistä. Näillä portailla matkaa on noin 400 metriä ja askelmia peräti noin 600. Levähdyspaikka löytyy kuitenkin puolestavälistä matkaa, joten välillä voi myös hengähtää. Ledivalot kulkevat portaiden kaiteissa, joten treenata voi illallakin. Portaat sijaitsevat Lakeaharjuntie 98:ssa. Tiellä on kyltti, jossa on merkintä kuntoportaista. Parkkitilaa on rinneravintola Välilaskun pihassa. Siitä on portaiden luo matkaa noin 100 metriä. Kuntoportaiden jälkeen voi kavuta vielä näkötorniin ihailemaan maisemia.

8. Lappajärvi, Itäkylä

Näillä portailla on pituutta 110 metriä, askelmia 220, mutta korkeuseroa vain 18 metriä. Ne ovat siten erinomaiset esimerkiksi kestävyysharjoitteluun. Lyhtypylväsvalaisimet ovat päällä aina ilta kymmeneen asti. Portaiden yläpäässä on levähdyspaikka ja penkit. Poikkeuksellisesti näissä portaissa pitää ensin laskeutua alas ja ryhtyä sitten pinkomaan portaita ylös. Kuntoilemaan pääsee osoitteessa Kuoppalantie 256.

kuntoportaat
Lappajärven kuntoportaissa saa ihailla kaunista peltomaisemaa.

9. Evijärvi, Rantapuistikko

Rappuset sijaitsevat Evijärven terveyskeskuksen takana Antinniemi 8:ssa. Kuntoportaille ei ole omaa parkkipaikkaa, mutta autoille löytyy kyllä tilaa terveyskeskuksen pihasta. Valaistus on yhtä kauan päällä kuin on katuvalaistuskin. Portailla on 58 askelmaa, ja treeniä voi halutessaan jatkaa vielä rantapolulla vaikkapa juosten tai kävellen.

10. Kauhava, Kitka

Kauhavan portailla on pituutta 74 metriä. Askelmia on 128, ja levähdyspaikka sijaitsee portaiden yläpäässä. Portaat ovat valaistun pururadan yhteydessä, joten kuntoilla voi myös illalla. Portaat löytää osoitteesta Kitkantie 60. Perillä on autoilijoille parkkipaikka, josta portaat ovat vain noin vajaan sadan metrin päässä. Portaat näkyvät Kitkan päärakennukselle.

kuntoportaat Kauhava Kortesjärven Kitka
Kauhavalla porrastreenejä pääsee harrastamaan Kortesjärven Kitkan kauniissa maisemissa. Kuva: Kauhavan kaupunki

11. Alavus, Hakojärvi

Näillä portailla voi testata nopeutta! Portailla on ajanottolaite, jonka voi laittaa alhaalla päälle. Kun pääsee ylös asti, voi katsoa oman tuloksen. Portailla on pituutta 64 metriä, ja askelmia on 127. Valaistuksen saa myös päälle ajastuksella, joten treenaamaan pääsee vaikka yöllä. Kun valaistuksen laittaa päälle, se sammuu automaattisesti kahden tunnin kuluttua. Kuntoportaiden kanssa samassa rinteessä sijaitsee kotarakennus HaKota, puuliiteri sekä wc. Portaiden osoite on Ähtärintie 585. Auto kannattaa jättää Hakojärven kyläkoulun parkkipaikalle. Siitä voi jatkaa kävellen koulun taakse, josta kuntoportaat lähtevät.

Alavuden kuntoportaat
Alavuden Hakojärven kuntoportaissa treeniä kirittää ajanottolaite.

12. Ähtäri, Mustikkavuori

Nämä rappuset sopivat hyvin kovaa treeniä kaipaaville, mutta myös maisemien ystäville. Pituutta on 130 metriä ja askelmia 250. Lisätreenin saa, kun kipuaa vielä 10 metrin korkeuteen Mustikkavuoren maisematorniin ihastelemaan maisemia. Valaistusta ei ole vielä, mutta se asennetaan lähiviikkoina. Portaat ovat kolmessa eri jaksossa, mutta niiden puolessa välissä on yksi isompi levähdyspaikka. Koiran kanssa ei saa kulkea. Portaat löytää osoitteesta Niemenpääntie 74. Portaita voi lähteä kipuamaan heti parkkipaikalta.

Ähtärin kuntoportaat
Ähtäri kuntoportaille pääsee heti parkkipaikalta. Treenit huipentaa visiitti Mustikkavuoren maisematorniin. Kuva: Ähtärin kaupunki

13. Teuva, Pappilankangas

Teuvan portaissa on vain 33 askelmaa, mutta tehokkaan treenin saa aikaiseksi siitä huolimatta. Portaiden kaiteisiin on asetettu ledivalot, jotka ovat kytkettyinä pururadan valoihin. Valot menevät hämäräkytkimellä päälle ja sammuvat ennen kello 23:a. Pappilankankaalta löytyy myös lapsille omat portaat, jotka on rakennettu Muksujen metsään. Kuntoportaiden osoite on Hiihtomajantie 213. Portaat sijaitsevat alalenkin soramontussa aivan pururadan varressa. Matkaa hiihtomajalta portaille on parisen sataa metriä. Tien viereen on pystytetty kyltti ohjaamaan kuntoilijat perille.

Teuvan kuntoportaat joilla kävelee joulupukki
Teuvan Rivakan kirkonkylän kyläosaston talkoovoimin rakennetut kuntoportaat
ovat myös joulupukin mieleen. Kuva: Teuvan Rivakan kirkonkylän kyläosaston talkoolaiset

14. Kristiinankaupunki, Pyhävuori

Pyhävuoren kuntoportailla on pituutta 110 metriä ja portaita 175 kpl. Kuntoportaat sijaitsevat pujottelurinteen vieressä.  Kuntoilemaan pääsee myös pimeällä, sillä koko 230 metrin pituinen rappureitti on valaistu. Kuntoportaat on rakentanut Pyhävuori Länken Ski. Levähdyspaikka penkkeineen löytyy sekä alhaalta että ylhäältä. Tervetuloa!

Pyhävuoren kuntoportaat Kristiinankaupungissa.

15. Kristiinankaupunki, Leppäsalmi

Leppäsalmen kuntopolun yhteydestä löytyvät kuntoportaat on rakentanut Lions Kristiina. Portailla on pituutta 90 metriä ja askelmia on 180 kpl. Mukavan kuntopolun varrella olevat portaat tehostavat sopivasti lenkkiä. Kuntoilijoiden suosiossa.

Kristiinankaupungissa sijaitsevan Leppäsalmen kuntopolun yhteydestä löytyy myös kuntoportaat.

16. Kurikka

Kurikan urheilupuiston upouusissa kuntoportaissa on kaikkiaan 70 askelta. Alue on hyvin valaistu, joten porrastreeni onnistuu myös illalla. Treenaajan kannattaa hyödyntää myös läheistä ulkokuntosalia sekä jokirannan upeita valaistuja lenkkipolkuja.

Kurikan urheilupuiston ulkokuntosali ja kuntoportaat sijaitsevat osoitteessa Tanelintie 6, Kurikka.

17. Kaustinen

Kaustisen kuntoportaat on rakennettu usean yhdistyksen yhteistyönä. Kuntoportaat sijaitsevat urheilukentän vieressä, entisen hyppyrimäen kalliolla. Portaat palvelevat myös frisbeegolf-radan käyttäjiä, jotka pääsevät siirtymään portaita pitkin heittopaikalta toiselle. Kaikkiaan 70 metrin pituisissa kuntoportaissa on yli sata askelmaa. Rappusia on ollut mukana sponsoroimassa myös useat paikalliset yritykset.

varoituskyltti jossa lukee märkänä liukas
Portailla ei ole talvikunnossapitoa. Reippailu tapahtuu siten aina omalla vastuulla. Kuva: Matti Hautalahti

18. Pietarsaari

Pietarsaaren vanhalla kaatopaikalla sijaitsevat kuntoportaat vihittiin käyttöön 16.12.2020. Portaissa on 96 askelmaa ja ne ovat 53 m pitkät. Portaita pitkin noustaan 18,35 metrin korkeuteen. Portaat on rakentanut Pietarsaaren kaupungin kunnossapito- ja tukipalveluyhtiö Alerte Oy. Puutavara saatiin lahjoituksena UPM Pietarsaarelta.

Pietarsaaren kuntoportaat löytyvät Ohikulkutien varrelta käytöstä poistetulta kaatopaikalta.

19. Alajärvi, Suokonmäen näkötornin kuntoportaat

Alajärven Lehtimäen kylästä löytyy kuntoportaat ehkäpä maakunnan parhailla näköaloilla. Suokonmäki on 231 metriä korkea ja mäen päälle on rakennettu 31 m korkea torni. Puurakenteisen tornin huipulle pääsee kapuamalla 132 porrasaskelmaa. Näkötorni on avoinna läpi vuoden ja tarjoaa hauskan ja turvallisen treenipaikan säällä kuin säällä!

Suokonmäen näkötorni löytyy osoitteesta Suokonmäentie 69, 63540 Alajärvi.

20. Jalasjärvi, Kiuaskallion kuntoportaat

Jalasjärven kuntoportaat löytyvät Kiuaskallion laskettelurinteen / Bikeparkin yhteydessä. Rappuja on yhteensä 403 kappaletta ja korkeuseroa noin 46 metriä. Keskivaiheilla on lepotasanne penkeillä ja yläpäässä samaten. Yläpään tasanne on nimetty tuoreen tangokunigas Keijo Hietikon mukaan kuninkaanlavaksi. Siellä on myös penkkejä sekä erinomaiset näkymät lakeuksille. Portaat on valaistu ledinauhalla.

Kiuaskallion kuntoportaat Jalasjärvellä.

Portaista löytyy neljää eri ”jyrkkyyttä/loivuutta”, kuinka kukakin sen mieltää. Näin ollen jokainen löytää varmasti itselleen sopivan askelluksen ja pystyy kuntoilemaan aina kevyestä treenistä maksimaaliseen suoritukseen. Portaiden vieressä kulkee myös pururata.

Ravintolapalvelut ovat käytettävissä Bikeparkin aukioloaikoina torstaisin, lauantaisin ja sunnuntaisin.

Katso karusellikuvat Kiuaskallion kuntoportaista!
Kiuaskallion kuntoportaiden huipulta on hienot näkymät lakeuksille. Ylätasanne on nimetty tangokunigas Keijo Hietikon mukaan kuninkaanlavaksi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4/5 - (30 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset