Article image
Perheen yhdistäminen ja etätyö on Marjut Marttilan mielestä erikoisjoukkojen tasoinen suoritus. Hänen omat lapsensa ovat jo maailmalla, joten niin sanotut kävelykokouksetkin hän voi hoitaa haluamallaan tavalla.
22.02.2023
Terveys ja hyvä elämä

Etätyö käy timanttisesta esimerkistä

Teksti: Hannele Norja
Kuva: Marjut Marttila

Työvaatteet päälle ja Marjut Marttila on valmis maailman lyhimmälle työmatkalle.

Valtiolla KEHA:n kehittämisasiantuntija Marjut Marttila vastaa Teams-puheluun Sotkamon Vuokatista. Taustalla hänellä on ruudun täydeltä lumista maisemaa. Marttilalla on meneillään alkuviikon tiivis työpäivä. Kotiin Kokkolaan ajetaan heti työpäivän päätyttyä. Viikonlopun mökillä oloa pidennettiin yhdellä arkipäivällä. Työt jatkuvat loppuviikon ajan kotoa käsin.

– Olen antanut äidilleni täydet pisteet hyvästä neuvosta: myös etätyössä pitää vaihtaa työvaatteet päälle ja hieman ehostaa itseään, Marttila naurahtaa.

Hänen etätyömatkansa kestää yläkerran työhuoneen oven avaamisen verran. Lähipäiviä työnantaja ei häneltä velvoita. Toimistolla käynti on vapaaehtoista.

– On silti tärkeä käydä toimistolla silloin tällöin, varsinkin jos tiedossa on kollegoiden syntymäpäiviä tai läksiäiskahveja, Marttila sanoo.

Työyhteisöön kuulumista kannattaa hänen mukaansa vaalia. KEHA on ELY-keskusten ja TE-toimistojen kehittämis- ja hallinnointikeskus.

Onnistui kertarysäyksellä

Marttila nauttii etätöistä suunnattomasti.

– Varsinkin silloin, kun työ vaatii umpikeskittymistä.

Hän sanoo työn tuottavuuden kannalta niiden hetkien, kun voi hiljentää tietokoneen äänet ja puhelimen, olevan huikeita.

– Se on fantastista avokonttoriin verrattuna, Marttila hehkuttaa.

Hän on miettinyt paljon pakotettua digiloikkaa ja kuinka hyvin se kertarysäyksellä onnistui.  Asiakaspalvelutyökin onnistui etänä hyvin. Lähtökohta, että asiakas tavataan toimistolla eikä verkossa, oli aikaisemmin oletusarvo.

Työergonomiasta Marttila on huolehtinut itse. Jo olemassa olevan hyvän työtuolin jatkeeksi hän osti kotiinsa heti etätöiden alettua sähköpöydän. Kolme näyttöä palvelee työssä hyvin.

– Vaikka työmatkani on maailman lyhin, pitää sekin tehdä. Siirtymäriitti, esimerkiksi vaatteiden vaihto, on hyvä olla olemassa. Myös lounastauot ja mikrotauot on syytä muistaa pitää. Jälkimmäiseen riittää, kun ottaa lasit pois päästä ja katsoo ulos.

Marttilan aamurutiini ennen työpäivää on kylmäuinti, pulahtaminen mereen. Työvaatteiden vaihdon myötä aivot saavat viestin pian alkavasta työpäivästä.

– Asiantuntijat ovat sanoneet mielihyvähormonin erittymisen olevan eri luokkaa livenä kuin ruudussa. Sen vuoksi omasta aivoterveydestä täytyy pitää todella hyvää huolta, Marttila toteaa.

Katso karusellikuvat Marjut Marttilan etätyökokouksen maisemista!

Pätkivä nettiyhteys on painajainen

Marttila on tyytyväinen työnantajan tarjoamiin ja äärettömän hyvän työnteon mahdollistamiin työvälineisiin. Ne ovat viimeisen päälle.

– Etätyön tärkeä osa on toimivat verkkoyhteydet. Pätkivä nettiyhteys on jokaisen etätyöntekijän painajainen.

Marttila varmisti, ennen satunnaisia etätyöpäiviään Vuokatin mökillä, että yhteydet siellä takuulla toimivat.

Työnantajan kanssa on sopimus niin sanotuista kävelykokouksista. Silloin, kun ei ole itse esitys- tai vetovastuussa, voi kokouksen ajaksi lähteä kävelylle.

– Ne ovat suoranainen energiaruisku suoneen, Marttila naurahtaa.

Kävelyreitti kannattaa tosin valita huolella. Meluinen ympäristö ei käy, eli ruokaostoksille tai liikenteen sekaan ei kävelykokouksien aikana kannata mennä.

Marttilan omat lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa. Hän pystyy tekemään työtä kotoa käsin rauhassa. Marttila ihailee niitä etätyöntekijöitä, joilla on pieniä lapsia. Hän pitää työn ja perheen yhdistämistä tuolloin erikoisjoukkojen tasoisena suorituksena.

– Kaiken kaikkiaan etätyö on timanttinen esimerkki itsensä johtamisesta ja kalenterin haltuunotosta.

Etätöiden ansiosta työtuoleja riittää kaikille

Kehittämisasiantuntija Marjut Marttila aloitti etätyöt Kehassa noin vuosi sitten. Etätöiden yleisesti alkaessa keväällä 2020 hän työskenteli kotoutumisasiantuntijana Pohjanmaan TE-toimistossa Kokkolassa.

-Mahdollisuus etätöihin meillä oli jo ennen koronan yltymistä. En tiedä kuinka moni sitä silloin käytti, Marttila sanoo.

Hän tietää, että joillekin etätyö sopii mainiosti, toisille ei lainkaan.

-Olen siinä mielessä onnekas, että minulle se sopii erinomaisesti.

Marttila uskoo, että niille, joille etätyö sopii, työn tuloksellisuus pysyy samana lähitöihin verrattuna. Sitä virhettä, että syö lounaan koneen ääressä, ei kannata kuitenkaan tehdä.

-Sorruin siihen alussa itsekin, hän myöntää.

Marttilalla on kollegoita KEHA:ssa Rovaniemeltä Helsinkiin ja Turkuun asti – ja myös siltä väliltä.

-KEHA on monipaikkainen työyhteisö valtakunnallisesti. Olemme kaikki hyvin tyytyväisiä etätyöhön.

Myös työnantajansa tilojen käytön ja niiden optimoinnin kannalta etätyö on viisasta. Hybridimalli on hänen mukaansa järkevä ajattelumalli.

-Itse asiassa valtionhallinnossa ei riittäisi työtuoleja, jos kaikki olisivat yhtä aikaa toimistolla.

Hän on iloinen siitä, että etätyö mahdollistaa tavattoman paljon, eikä vähiten perheen kanssa yhdessäoloa.

-Pitää vain löytää hyvän työn tekemisen rytmi, niin tauotuksen kuin työergonomian kanssa. Valtiolla etätyö onnistuu ja valtio on pitänyt, ja pitää, hyvän huolen työntekijöistään, Marttila kehuu.

Viimeisimmän Marttilan kävelykokouksen aikana alkoi kevätaurinko paistaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (8 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
etätyö keha terveys toimistotyö työ työelämä valtionhallinto

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset