Article image
PIeni vieras Vanhan Paukun joulumarkkinoilla. Kuva: Jenna Koivisto
23.11.2023
Tapahtumat ja matkailu

Jouluiloa joulumarkkinoilta

Koonnut: Liina Hautanen

Keskustojen ja kylänraittien jouluvalot syttyvät jälleen lähiviikonloppuina. Joulunavaustapahtumien lisäksi siellä täällä järjestetään myös tunnelmallisia joulumarkkinoita. Kauniisti koristellut myyntikojut houkuttelevat herkuttelemaan, tapaamaan tuttuja ja tekemään jouluostoksia.

Astu mukaan joulun taikaan – luvassa on iloa ja tunnelmaa! Joulumarkkinoita järjestetään lähes joka paikkakunnalla, parhaimmissa useampiakin. Poimimme tähän joitakin tärppejä.

Isot ja komeat:

1. Joulunavajaiset ja Merikaupungin joulukodit Kristiinankaupungissa

Kristiinankaupungin joulunavajaisia vietetään lauantaina 25.11. klo 11-15, jolloin joulupukki kiertelee torilla ja kaupoissa. Piipahda myös Kauppahuone Cornerin joulutapahtumassa!

Merikaupungin joulukodit 2.12.

Unohtumattomia elämyksiä tarjoaa Kristiinankaupungissa 2.12. järjestettävä Merikaupungin joulukodit -tapahtuma, jolloin useat toinen toistaan kauniimpiin jouluasuihin puetut yksityiskodit avaavat ovensa vierailijoille. Täällä pääset aistimaan puutalokaupungin satumaista joulutunnelmaa, nauttimaan kulttuuriesityksistä ja kurkistamaan Kristiinankaupungin historiallisen keskustan koteihin ja puutalokortteleihin. Tapahtuma on ilmainen, mutta myös kukkaro kannattaa varata mukaan, sillä joissain kodeissa on myytävänä erilaisia itsevalmistettuja tuotteita.

Kartta joulukodeista päivittyy osoitteeseen: https://www.visitkristinestad.fi/elamyksia/tapahtumia/merikaupungin-joulukodit-ja

2. Vanhan Paukun joulunavausmessut

Vanhan Paukun joulunavausmessuja vietetään Kulttuurikeskus Vanhassa Paukussa Lapualla 25.-26.11. klo 10-16.

Koko perheen tunnelmallisessa joulutapahtumassa on luvassa ohjelmaa kaikenikäisille sekä lähes sata myyjää. Myyntipöytiä löytyy piha-alueen lisäksi myös sisätiloista, joten välillä pääsee mukavasti lämmittelemään. Paikalle saapuu jälleen myös juusto – ja makkaranmyyjiä Lapuan ystävyyskaupungista Saksan Hohenlockstedista.

Lue lisää tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/707742764501568/

3. Stundarsin joulumarkkinat

Stundarsin museokylän joulumarkkinat ovat muodostuneet monelle jo perinteeksi. Tänä vuonna markkinat järjestetään adventtisunnuntaina 3.12. klo 11–15. Myynnissä ainakin Stundarsin hillopossuja, juotavaa, ja makkaraa sekä runsaasti paikallisia tuotteita kuten vihanneksia, elintarvikkeita, leipomotuotteita, käsitöitä ja paljon muuta. Myös Lyckans Café palvelee markkinavieraita.

Grosin rakennuksessa pääsee kurkistamaan vierastaiteilija Margot Araujon ateljeehen klo 12–14. Stundarsissa kuullaan myös  Steve Johnsonin trumpettimusiikkia klo 13.

VisitVaasa ja Stundars tarjoavat ilmaisen bussikuljetuksen markkinoille ja takaisin Vaasaan. Bussit lähtevät klo 10.30, 11.30 ja 12.30 Vaasan kaupungintalolta. Takaisin Vaasaan bussit lähtevät klo 12, 13 ja 14 Sulvan keskustan pysäkiltä, Sulvantie 213.

Lue lisää tapahtumasta: https://www.vaasa.fi/tapahtumat/stundarsin-joulumarkkinat-2/

Stundarsin jouluvaellus

Muista myös Stundarsin Jouluvaellus keskiviikkona 15.12.2021 klo 18-20. Museokylän vaelluksella tutustutaan entisajan joulunviettoon rauhallisessa tunnelmassa. Kauppa ja kahvila Cirkas avoinna.

4. Joulu Etelänummella

Vain korttelin päässä Pietarsaaren kauppatorilta järjestetään tunnelmallinen Joulu Etälänummella -tapahtuma lauantaina 9.12. klo 10-15. Kiertele pitkin Etelänummea lyhtyjen loisteessa, kurkkaa korttelin sisäpihoihin ja tutustu laivanvarustaja ja kauppias Peter Malmin talon museorakennuksiin. Museon Joulutupa muistuttaa menneistä ajoista ja saman tuulahduksen voi aistia vuoden 1950 maalaiskaupassa. Liljan talon sisäpihalta löydät vieri viereen pystytetyt markkinakojut ja sisällä kahvilassa tarjoillaan puuroa, kinkkuvoileipiä, kahvia ja muita herkkuja.

Joulu Etelänummella tarjoaa tunnelmallisen kohtaamispaikan kiireisten jouluviikkojen tuiskeeseen. Erikoisempia joululahjoja voi löytyä myynnissä olevista käsitöistä, design-tuotteista tai After Eight -kahvilan antimista. Persoonallisia löytöjä voi tehdä myös osoitteessa Etelänummikatu 8 sijaitsevasta Lundagårdista.

Lisätietoa tapahtumasta: https://www.aftereight.fi/jul-pa-soedermalm

Rosenlundin pappilan joulumarkkinat

Pietarsaaren joulumarkkinoista kiinnostuneiden kannattaa muistaa myös Rosenlundin joulumarkkinat 30.11. klo 16-19. Os. Puutarhakatu 6 A-C, Pietarsaari.

5. Piirin joulunavaus ja joulurauhan julistus

Koko perheen tapahtuma täynnä joulun tunnelmaa adventtisunnuntaina 3.12. klo 12-17 Törnävän vanhalla sairaala-alueella Seinäjoella. Tule mukaan Piirille joulurauhanjulistukseen ja ottamaan kaupungin joulutervehdys vastaan. Päivän aikana voi seikkailla tonttupolulla, tehdä löytöjä Steiner-koulun myyjäisistä, nauttia Ravintola Verstaan joululounaasta sekä tutustua Seuralan joulupuotiin ja muihin Piirin toimijoihin eri rakennuksissa. Messu Piirin kirkossa klo 13. Tapahtuman päättää koko perheen perinteinen lyhtykulkue, joka alkaa Seuralasta ja päättyy kirkonkellojen soittoon Piirin kirkolle.

Lue lisää tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/1402389400316969/

Vaatelainaamo Tantun pikkujoulut

Vaatelainaamo Tantun pikkujoulut

Vaatelainaamo Tantussa vietetään Piirin joulunavauksen yhteydessä pikkujoulua adventtisunnuntaina 3.12. klo 12-16.

Ihanien kotimaisten vaatteiden ja korujen lisäksi tapahtumassa saa meikki- ja värivinkkejä Sari Mendeziltä.

— Sari on paikalla koko tapahtuman ajan ja tuo Tanttuun myyntiin huulipunia ja itse kehittämiään Naku Lashes -irtoripsiä. Tule tutustumaan ja hae joulun vastuullisin asu Tantusta! Tapahtumaan on vapaa pääsy, Tantusta vinkataan.

Lisätietoa tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/1535893193910716

Os. Piiri, Atelje-talo
Björkenheimin puistotie 6
60220 Seinäjoki

Pienet ja tunnelmalliset:

Vaasan Kissatalon joulumyyjäiset

Vaasan Kissatalon joulumyyjäiset järjestetään sunnuntaina 26.11. klo 11-16 Palosaaren järjestötalolla. Myynnissä mm. suolaisia ja makeita leivonnaisia, vohveleita, keittoa, tacoja, kannatustuotteita ja kirpputoritavaraa. Mikäli haluat auttaa Vaasan Kissataloa, voit tuoda leivonnaisia myyjäisiin lauantai-iltana tai sunnuntaiaamuna järjestötalolle. Laitathan leipomuksiin ainesosaluettelon mukaan. Kissat kiittävät.

Lue lisää tapahtumasta: https://www.facebook.com/kissatalo

Norrvallan joulumarkkinat ja kirpputori

Norvallan kurssi- ja leirikeskuksessa Vöyrillä järjestetään joulumarkkinat sunnuntaina 26.11. klo 11-15. Markkinat järjestetään liikuntahallissa. Joulumarkkinoiden lisäksi paikalla on myös kirpputoripöytiä.

Lue lisää tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/687454750074607

Kauhavalla yrittäjäyhdistykset järjestävät joulunavauksia joka kaupunginosassa:

🎄 Kauhavan joulunavaus ja joulumarkkinat 24.11. klo 16-19

🎄 Ylihärmän joulunavaus ja joulutori Ylihärmän torilla 1.12. klo 15 alkaen, klo 19 lisäksi AMB The Blues Bandin ilmainen joulukonsertti Ylihärmän kirkossa

🎄 Joulunavaus Kortesjärven torilla 1.12. klo 18 alkaen. Samalla sytytetään valot myös joulukuusimetsään.

🎄 Joulunavaus ja joulumyyjäiset Road Housessa Alahärmässä 2.12. klo 10-14. Samana päivänä klo 15-19 järjestetään myös Kauhavan Alakylän suosittu Jouluvaellus, hauska koko perheen joulutapahtuma, jossa kynttilöin ja lyhdyin valaistun reitin varrella on useita jouluisia rasteja.

Lue lisää Kauhavan Alakylän Jouluvaelluksesta: https://www.facebook.com/events/269450819419100/

Joulumyyjäiset Munakan nuorisoseuralla

Munakan Kyläseura järjestää joulumyyjäiset Munakan nuorisoseuralla Ilmajoella sunnuntaina 3.12. klo 11-15.

Lue lisää tapahtumasta: https://www.munakka.fi/joulumyyjaiset/

Munakan joulumyyjäiset

Joulumarkkinat Keppo Bryggerillä

Jepualaisen Keppo-panimon perinteiset joulumarkkinat kokoavat kylän käsityöläiset, leipurit ja tuottajat yhdessä levittämään joulun tunnelmaa lauantaina 2.12. klo 12-16. Lapsille on luvassa omaa ohjelmaansa ja myös panimomyymälä on avoinna.

Lisätietoa: https://www.keppobryggeri.fi/

keppo bryggeri julmarknad

Kyrön joulumyyjäiset 9.12.

Kyrön vierailukeskuksen iloinen joulutapahtuma järjestetään sisätiloissa 9.12. klo 11-16. Täällä voit nauttia joulun tunnelmasta, tehdä löytöjä ja maistella herkkuja sekä tutustua paikallisten yrittäjien tarjontaan.

Lue lisää tapahtumasta: https://visit.kyrodistillery.com/pages/tapahtumat

Fagerön joulumarkkinat

Fagerön huvikeskuksen tunnelmalliset joulumarkkinat Närpiössä järjestetään 10.12. klo 12-15.

Lue lisää tapahtumasta: https://www.facebook.com/events/873026861072889/

Fagerö joulumarkkinat Närpiö

Joulumyyjäiset ja joulukirkko Kitinojalla

Joulumyyjäiset Kitinojan kylätalolla sunnuntaina 17.12. klo 11-14.30. Myynnissä myös joulukuusia sekä Mummadesignin tuotteita. Myyjäisten jälkeen Kauneimmat joululaulut Kitinojan kirkossa klo 15.

Kauneimmat joululaulut Kitinojan kirkossa: https://www.facebook.com/events/629141786099712/

avoimet joulukylät tapahtumat

Avoimissa Joulukylissä mukana 350 jouluista tapahtumaa

Tutustu myös Avoimet Joulukylät -tapahtumakarttaan ja löydä lisää jouluisia tapahtumia lähialueeltasi!

avoimet joulukylätToista kertaa järjestettävä valtakunnallinen Avoimet Joulukylät keräsi 350 ilmoitettua tapahtumaa. Avoimet Joulukylät -konseptin ideana on saada kylien ja kyläyhdistysten tapahtumille näkyvyyttä ja samalla houkutella vierailijoita jouluisiin kyliin ja esitellä kylien monipuolista toimintaa. Tapahtumia ilmoitettiin mukaan kaikista Suomen maakunnista.

— Luvassa on jälleen joulumarkkinoita ja -myyjäisiä, joululaulutilaisuuksia, tonttupolkuja ja kynttiläkulkueita. Joulukylissä tapahtuu läpi marras- ja joulukuun, joten joulutunnelmaa, herkkuja joulupöytiin ja lahjoja kuusten alle voi käydä hakemassa sadoista eri kylistä koko jouluajan, kertoo tapahtumasta vastaava Suomen Kylät ry:n järjestökoordinaattori Marianne Liitelä.

Avoimet Joulukylät kokoaa kyläyhdistysten tai vastaavien yhdistysten järjestämät joulutapahtumat yhdelle tapahtumakartalle. Kartalta voi katsoa lähellä sijaitsevat tai matkan varrelle osuvat joulutapahtumat. Kaikki ilmoitetut tapahtumat löytyvät osoitteesta www.suomenkylat.fi/avoimetjoulukylat.

Avoimet Joulukylät on Suomen Kylien ja maakunnallisten kyläyhdistysten yhteinen ja koko Suomessa toteutettava tapahtumakokonaisuus. Joulutapahtumia järjestävät kylät ovat saaneet käyttöönsä Avoimet Joulukylät -logon sekä erilaisia valmiita kuvituskuvia ja mainospohjia oman tapahtumamarkkinointinsa tueksi.

Vuonna 2022 ensimmäistä kertaa toteutetussa Avoimet Joulukylät -tapahtumassa oli mukana 297 joulutapahtumaa ja niissä oli arviolta yhteensä 51 000 kävijää. Tälle vuodelle on siis odotettavissa kasvua ja Avoimet Joulukylät vakiinnuttaa asemansa Suomen Kylien joka vuotisena tapahtumana.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (4 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset