Article image
Pienet pokkarikamerat ovat jääneet älypuhelinten jalkoihin, mutta järjestelmäkamerat tekevät edelleen kauppansa.
22.07.2021
Tekniikka ja pelit

Puhelin on korvannut peruskameran

Juho Kuorikoski

Älypuhelinten kuvausominaisuudet ovat kehittyneet siihen pisteeseen, että ne ovat käytännössä korvanneet edullisimmat digikamerat. Kamerat kuitenkin käyvät edelleen kaupaksi, mutta halpaa hintaa tärkeämmäksi tekijäksi on noussut laatu.

Rajala Pro Shopin markkinointijohtaja Juhani Toppari sanoo, että peruskameroita ei ole myyty enää pitkään aikaan.

–Pienet pokkarit ovat jääneet valikoimasta kokonaan pois. Kompaktikameroita myydään edelleen, mutta ne ovat huomattavasti laadukkaampia.

Nykyajan kameraharrastajaa kiinnostaa kuvanlaatu. Vaikka älypuhelinten kamerat ovat kehittyneet huimaa tahtia, tarjoaa digikamera edelleen parempaa kuvanlaatua ja monipuolisempia ominaisuuksia.

–Esimerkiksi syvyysvaikutelman toteuttaminen kännykkäkameralla on vaikea toteuttaa. Kamerat ovat myös paljon paremmin laajennettavissa omiin käyttötarpeisiin. Myös nopeus ratkaisee. Kun haluaa kuvan juuri tietystä hetkestä, se onnistuu tilanteiden tallentamiseen tarkoitetulla kameralla, koska kuvan laukaisun jälkeen ei synny viivettä.

Kerro, kerro kuvastin

Järjestelmäkamerat ovat aina olleet Rajalan päätuoteryhmä, joten pokkareiden vaihtuminen kännykkäkameroihin ei ole muuttanut ydinbisnestä. Monet ostavat peruskameran tilalle myös järjestelmäkameran.

–Muutos trendissä näkyy enemmänkin massakanavissa. Rajalan kaltaisiin erikoisliikkeisiin tämä ei ole vaikuttanut. Järjestelmäkameramyynti on paljon stabiilimpaa, joskin sekin on kokenut muutoksia.

Eräs suurimmista on siirtyminen peilillisistä järjestelmäkameroista peilittömiin.

–Teknologia on kehittynyt, mikä on myös kasvattanut bisnestä. Vanhat käyttäjät ovat siirtyneet peilittömiin kameroihin ja uusia käyttäjiä on tullut sisällöntuottajista.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Peilittömyyden etuna on muun muassa kameran pienempi koko.

–Peililliset järjestelmäkamerat perustuvat kymmeniä vuosia vanhoihin kamerajärjestelmiin. Teknologian uudistuessa monia muitakin fyysisiä rajoitteita on pystytty purkamaan, kun vanhaa ei ole enää voitu hyödyntää täysimittaisesti.

Toppari sanoo, että tämä muutos näkyy parempina objektiiveina ja monipuolisemmissa lisävarusteissa. Kenties isoin murros on kuitenkin tapahtunut videokuvauksessa.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

–Kamerasta voi katsoa näytöltä livekuvaa, kun peilillisissä malleissa elektronisen etsimen toteuttaminen oli vaikeampaa.

Video on ykkönen

Uusien järjestelmäkameroiden hyödyt näkyvät erityisesti videokuvauksessa. Toppari kertoo, että jo peilillisten kameroiden viimeisimmät mallit aiheuttivat sen, että kalliit tuotantokamerat oli mahdollista korvata järjestelmäkameroilla.

–Vaikka järjestelmäkamera maksaisi tuhansia euroja kaikkine lisävarusteineen, on se silti huomattavasti edullisempi kuin tuotantokamera.

Kuka tahansa pystyy teknisesti nykylaitteilla tekemään ammattitasoista videota. Monet perinteiset studiot tekevätkin nykyään hybridituotantoja.

–Pienellä budjetilla saa aikaiseksi todella hyvää liikkuvaa kuvaa. Tämä on johtanut siihen, että videon käyttö on lisääntynyt valtavasti.

Peruskameran uusi tuleminen

Toppari näkee, että tulevaisuudessa video-ominaisuudet kehittyvät entisestään.

–Jonkinlaisia hybridimalleja tulee markkinoille. Niissä on tehoa, tarkkuutta ja nopeutta enemmän.

Tulevaisuudessa on tilaa myös kompaktikameroille. Toppari sanoo, etteivät pokkarit ole katoamassa mihinkään. Peruskameran käyttötarkoitus on tosin muuttunut.

–Ne varmasti säilyvät, sillä ne ovat fiiliskameroita. Kuvausta harrastavalla on järjestelmäkamera vakavampaa valokuvausta varten, mutta pokkari fiilistelyyn. Eri tilanteisiin tarvitaan erilaisia objektiiveja, ja sama pätee myös kameroihin.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
1/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset