Article image
Nixi-Keittiöt
15.10.2021
Koti ja asuminen

Keittiökaapistot sukupolvelta toiselle

Työtehoseura määrittelee ekologisen keittiön olevan vastuuta ympäristöstä, muista ihmisistä ja tulevaisuudesta.

Ekologisen keittiön suunnittelun lähtökohdissa otetaan huomioon asukkaiden ja keittiön käyttäjien tarpeet, käytettävissä oleva tila sekä laitteiden asennusvaatimukset. Erityistä huomiota ekologisissa keittiöissä kiinnitetään materiaaleihin, toimivuuteen ja keittiön elinkaareen. Muunneltavuus, energiatehokkaat kodinkoneet, energiatehokas valaistus ja vettä säästävät hanat ovat ekologisen keittiön ytimessä. Työtehoseura haluaa ekologisen keittiön katsovan kauas tulevaisuuteen. 

Kysyimme keittiöiden ekologisuutta neljältä kotimaiselta keittiövalmistajalta.

1. Kuinka ympäristöystävällisyys painottuu keittiösuunnittelussanne?

2. Kuinka keittiökalusteissa on huomioitu ekologisuus?

3. Kuinka keittiökaulusteiden kierrätys toimi?

4. Mitä tapahtuu ylijäämämateriaaleille?

5. Onko yrityksessänne painotettu ekologisuutta muilla tavoin?

Keittiömaailma

keittiökaapistot

1. Suunnittelussa on tärkeää kiinnittää materiaalivalintojen lisäksi huomioita myös jätelajitteluun ja ruokahävikin torjumiseen. Lähes kaikki puumateriaalimme tulevat sertifioiduista lähteistä. Kierrätetyn puun tai sivuvirtojen osuus kalustemateriaaleistamme on noin 30 %. Kaikki runko- ja taso- sekä 70 % ovimalleistamme on M1-luokiteltuja.

2. Valitsemme kodinkonetoimittajamme huolella ja edellytämme heiltä tekoja ilmaston hyväksi. Tehtaamme sijaitsee lyhyiden kuljetusmatkojen päässä Lahden Nastolassa.

3. Jos asiakas tilaa myös vanhan keittiön purun, keittiön osat lajitellaan paikallisilla jäte- ja kierrätysasemilla kierrätykseen ja energiahyötykäyttöön. Vanhan keittiön kierrätystä kannattaa harkita.

4. Tehtaallamme hukkaa ja hävikkiä vähennetään prosesseja optimoimalla (esim. sahaushukka). Tuotannon puuperäinen ylijäämä menee energiahyötykäyttöön. Järjestämme myös henkilökuntamyyntiä ylijääneille kalusteille ja tuotteille, ja näiden tuotto ohjataan hyväntekeväisyyteen.

5. Tehtaassamme käytetään vesivoimaa ja se lämpiää biokaasulla. Olemme vähentäneet muovin määrää yli 50 %:lla vuodesta 2016. Olemme sitoutuneet vähentämään hiilidioksidipäästöjämme 72 % vuoden 2016 tasosta vuoteen 2026 mennessä.

Nixi-Keittiöt

Nixi-Keittiö

1. Keittiösuunnittelun perustana on tilan käytön optimaalinen hyödyntäminen, ajattomuus sekä kestävät materiaalit. Kalusteissa ja tasotuotteissa käytämme vain M1 hyväksyttyjä levymateriaaleja ja suosimme kotimaisia toimijoita, joiden toiminta on vastuullista myös ympäristön kannalta.

2. Välitilavalaisimissa, keittiöhanoissa ja kodinkoneissa tarjoamme ja toimitamme aina laadukasta ja uusinta energiatehokasta teknologiaa sisältäviä tuotteita.

3. Kaikki keittiökalusteissa käytettävät materiaalit voidaan kierrättää valtakunnallisia lajitteluohjeita noudattaen.

4. Ylijäänyt levymateriaali käytetään uudelleen pakkausmateriaalina sekä energiantuotantoon tehtaallamme. Jäte lajitellaan ja kierrätetään asianmukaisella tavalla.

5. Keittiökalusteemme valmistetaan Seinäjoella, josta on hyvät kulkuyhteydet kaikkialle Suomeen. Tuotteet toimitetaan osina, jolloin pakkausmateriaalia kuluu vähemmän ja kuormaan mahtuu enemmän tavaraa. Kuljetuksen ympäristövaikutuksia pienennetään myös tehokkaalla pakkaustavalla, järkevällä ajosuunnittelulla sekä toimivalla jakeluketjulla.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Puustelli

keittiökaapistot

1. Jätelajittelu on ympäristöä ajatellen tärkeä suunnittelukohde. Kaiken jätelajittelun ei tarvitse kuitenkaan tapahtua keittiössä. Puustellin Miinus-mallisto on ollut tuotannossamme jo vuodesta 2013 alkaen. Sen jokaisen kalusteosan hiilijalanjälki on laskettu koko niiden odotetun elinkaaren ajalta. Luontoa eniten rasittavat materiaalit on miinustettu. Siitä juontaa myös malliston nimi.

2. Jokainen yhteistyökumppanimme on vastuullinen valmistaja ja kodinkoneiden energiamerkinnät kertovat niiden ympäristöarvot. Räätälöimme merkkikohtaisesti jokaiselle kodinkoneelle oman kalusteen. Varmistamme kalusteiden osalta mm. uunien sekä kylmäkalusteiden riittävän ilmankierron asentamalla runkoihin jo valmiiksi Puustelli-biokomposiittiritilän. Tämä vaikuttaa myös kodinkoneiden sähkönkulutukseen.

3. Kun Puustellin keittiö on tullut elinkaarensa päätökseen, se voidaan materiaalista riippuen kierrättää, käyttää uudelleen tai hävittää polttamalla. Yleensä Puustelli-keittiökauppaan sisältyy myös asennus, jolloin asentajamme hoitaa etukäteen vanhan keittiön purkamisen sekä materiaalien kierrätyksen ammattilaisen tavoin oikein.

4. Puutuotteiden sahanpurut menevät tehtaan lämmittämiseen ja muut materiaalit kierrätämme tarkoin. Miinus-kalusteiden runkomateriaalina olevan biokomposiitin hukka on minimaalinen, sillä pystymme käyttämään materiaalia uudestaan uusiin tuotteisiimme.

5. Tuotantomme on tänä päivänä myrkytön. Osa käytetystä sähköstämme on ollut tehtaan omalla aurinkovoimalla tuotettua hiilidioksidivapaata sähköä. Olemme laskeneet tehtaan päästöt GHG-protokollan mukaisesti, joka ohjaa meitä tekemään asiat vähäpäästöisemmin.

Topi-Keittiöt

keittiökaapistot

1. Topi-Keittiöt on saanut mikrolaminaatti- ja laminaattiovilleen sekä kalusterungoille ja laminaattitasoille M1-päästöluokituksen. M1-päästöluokitus on noussut tärkeäksi kriteeriksi materiaaleja valittaessa.

2. Kumppaniemme keittiöhanoissa ja valaisimissa on tarvittavat EU-tyyppihyväksynnät.

3. Keittiökalusteiden uusimisessa on korostunut ns. facelift-remontit eli uusitaan ovet, tasot ja mekanismit. Varsinkin pandemian aikana on paljon tehty kodeissa uudistusta kierrätysperiaatteella. Palvelemme asiakkaitamme keittiöuudistamisprojekteissa myös face-lift -palvelulla.

4. Vanhat kalusterungot hyödynnetään usein varasto- ym. kalusteina sekä mahdollisesti myydään eteenpäin. Kalusteosat voi kierrättää kierrätyspisteissä materiaalien mukaan.

5. Ylijäämärunkomateriaali käytetään tuotantotilojen lämmittämiseen. Teemme yhteistyötä Rinkin kanssa. Rinki ja tuottajayhteisöt järjestävät liittyneiden yritysten puolesta kartonki-, lasi-, metalli-, muovi- ja puupakkausten vastaanoton, keräyksen ja kierrätyksen niin, että lainsäädännön vaatimukset täyttyvät.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset