Article image
Humala rönsyilee aidan välistä ja pehmentää sen ilmettä. Istuta humala kosteutta pidättävään ja ravinteikkaaseen maahan.
01.06.2023
Koti ja asuminen

Taivasta kohti – Köynnökset kohottavat puutarhan tunnelmaa

Teksti: Päivi Ristimäki
Kuvat: iStock

Terassin tuoksuvat tilanjakajat, varjoa antavat viherkatokset, romanttiset kukkivat kaariportit. Köynnöksistä on moneksi.

Mitäpä jos ottaisi tämän kesän projektiksi köynnöskasvit? Kesän kynnyksellä moni miettii kukkapenkkiensä kuntoa, mutta unohtaa taivasta kohti kurottelevat köynnökset. Ei kannattaisi, sillä ne tuovat puutarhaan monimuotoisuutta ja vehreyttä. Rehevänä kasvava köynnös luo viehkoa mystisyyttä puutarhaan. Köynnös myös peittää näkyvyyttä ja suojaa tuulelta ja auringolta.

Monivuotiset köynnöskasvit ovat helppohoitoisia

Monivuotiset köynnöskasvit vehreyttävät ja pehmentävät rakennuksia, aitoja ja pihan vähemmän kauniita kolkkia. Ne voivat kiipeillä kiven tai kallion päällä, puun rungolla, säleikössä, pergolassa tai rustiikissa kaarissa. Jotkut niistä tarvitsevat tukea, osa kiipeää omin voimin. Kukinta on usein vaatimatonta, mutta värit kauniit. Köynnökset ovat pääosin helppohoitoisia – vain jalokärhöt ja ruusut vaativat enemmän huolenpitoa, mutta palkitsevat sitäkin upeammalla kukkaloistolla.

– Kärhöt ovat siitä hyviä, että osa niistä kukkii aikaisin, osa myöhään. Kärhöt lannoitetaan ennen juhannusta. Niille kannattaa antaa hevosenlantalannoitetta, sillä se sisältää vähemmän typpeä ja kiihdyttää siten kukintaa. Kanankakka puolestaan sisältää paljon typpeä, joka on hyvä lehdistön kasvulle, vinkkaa puutarhuri Lena Gillberg Vaasan Kukkatorilta.

köynnöskasvit

Monivuotisia köynnöksiä voi istuttaa myös irrallista tukea vasten. Sellaisessa viihtyy esimerkiksi humala. Humalan maanpäällinen osa kuolee syksyllä, mutta se voi kasvaa jopa 17 senttimetriä päivässä, kunhan kesä koittaa. Humalasalot voi sijoittaa pylväiköksi oleskelupaikan suojaksi.

Seinän peitoksi mainioita köynnöksiä ovat itse kiipeävä imukärhävilliviini ja tuen tarvitseva säleikkövilliviini. Kärhöistä kestävimpiä on pienikukkainen alppikärhö.

Puun juurelle istuttaminen voi olla työlästä, mutta juuristo ei varovaisesta kaivelusta piittaa, jos puu on terve. Puiden rungoille ja kallioiden päälle sopivat esimerkiksi köynnöshortensia, kiinanlaikkuköynnös, lännenpiippuköynnös ja erilaiset kärhöt. Tuoksuvat tuoksuköynnöskuusama ja ruotsinköynnöskuusama kannattaa sijoittaa oleskelualueen tai kulkuväylän lähelle, niin niiden tuoksusta pääsee nauttimaan helposti.

– Satoa tuottavista köynnöksistä lempparini on minikiivi, joka on kestävä, mutta vaatii lämpimän paikan tuottaakseen satoa. Myös karhunvatukka viihtyy säleikössä ja tuottaa satoa, Gillberg sanoo.

köynnöskasvit

Kesäköynnökset rakastavat valoa

Jos istutat yksivuotisen kukkivan köynnöksen varjoisaan ja tuuliseen paikkaan ja köyhään multaan, saat kummastella kesäköynnöksen hentoa vartta ja olematonta kukintaa. Kesäköynnösten mieleen ovat nimittäin aurinkoiset ja tuulensuojaiset kasvupaikat. Taimet voi istuttaa säleikön viereen tilaviin ruukkuihin tai kaukaloihin. Kesäköynnökset viihtyvät säleikössä kesän kerrallaan, mutta myös monivuotinen humala viihtyy tilavassa laatikossa. Yksivuotisia köynnöksiä ovat esimerkiksi keijunmekko, kesäkrassi, kelloköynnös, päivänsini ja ruusupapu.

Kesäköynnökset vaativat säännöllistä kastelua ja lannoitusta. Nopeasti kasvavia köynnöksiä on mukava seurata päivittäin ja samalla ohjata versoja niin, että ne peittävät säleikön tasaisesti.

Katso karusellikuvat!

Onko seinustalla kasvavasta köynnöksestä haittaa rakennukselle?

Nykytiedon mukaan seinustalla olevasta kasvustosta ei ole talolle haittaa, jos rakennus on tehty sitä kestämään. Kivi- tai tiiliseinä sietää yleensä kohtuullisen hyvin köynnöstävää koristekasvia. Sen sijaan puurakenteet kärsivät herkemmin kosteudesta, jota kasvillisuus tuo seinälle.

Eräiden tutkimustulosten mukaan köynnöksillä voi jopa parantaa rakennusten kestävyyttä. Vaikka köynnöskasvillisuus voi suojata rakennusta, ongelmia voi ilmetä, jos viherrakenteen toteuttaa väärin. Hyvin suunniteltuna ja hoidettuna köynnösten peittämä kaksoisjulkisivu* voi suojata seinää ultraviolettisäteilyltä, kosteudelta sekä ilmastonmuutoksen myötä lisääntyviltä viistosateilta. Köynnöstä ei kuitenkaan pidä päästää vesipeltien väliin, katolle tai kiipeilemään räystäitä pitkin. Myös salaojat tulisi suojata. Köynnöksiäkin suurempana riskinä voidaan pitää ylipäätään lähelle seinää tehtyjä istutuksia, joita saatetaan vieläpä kastella.

*Julkisivun päällä on esimerkiksi säleikkö, jossa köynnös on kiinni.

(lähteet: Kiinteistölehti ja yle.fi)

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
köynnökset köynnöskasvit puutarha

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset