Article image
Lavatangon SM-kilpailut alkavat klo 17 tangoviikon perjantaina. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.
30.06.2022
Tapahtumat ja matkailu

Lavatangon SM-kilpailun johtaja pelkää itkevänsä ilosta

Teksti: Liina Hautanen
Kuvat: Alina Mustamaa

Lavatangon SM-kilpailuja on järjestetty yhtä kauan kuin Tangomarkkinoita eli vuodesta 1985 käsikädessä tangolaulukilpailun kanssa. Tänä vuonna kilpailijat pääsevät tanssimaan uudella Wiihde Areenalla.

Lavatangon SM-kilpailussa on kaksi sarjaa: Yleinen, kaikille avoin sarja ja seniorit, jossa viejän tulee olla täyttänyt 60 vuotta kilpailupäivään mennessä. Kilpailussa tanssitaan suomalaista tangoa vapaalla viennillä tangomusiikkiin, joka ei ole etukäteen kilpailijoiden tiedossa.

– Kyseessä on upea, upea kisapaikka, josta löytyy aivan optimaalinen tanssia varten tehty joustoparketti. Lisäksi tilassa on nouseva katsomo, eli katsojilla on huikeat näköalat, kilpailun johtaja Niina Tammelin esittelee.

Niina Tammelin
Lavatangon SM-kilpailu on tanssijoiden todella paljon arvostama ja odottama kilpailu, kilpailun johtaja Niina Tammelin tietää.

Mitä odotat kilpailulta?

– Kilpailunjohtaja itkee onnesta koko päivän! Odotan uusien ja vanhojen kilpailijoiden näkemistä. Kilpailu on avoin kaikille, kuka tahansa voi osallistua ja tyylikin on vapaa. Odotan isoa osallistujamäärää, meillä on livebändi PNP, solisteina tangojuniori 2019 Henri Jokinen sekä aviopari tangokuningas Petri Hervanto ja tangokuningatar Tiina Räsänen, jotka ovat kummatkin pitkän linjan tangolaulajia ja aivan upeita laulajia, Tammelin vastaa.

lavatangon SM

Kilpailijapareja ympäri Suomea

Kilpailun sääntöjä päivitettiin 2020 luvun kunniaksi tälle vuosikymmenelle.

– Jatkossa voidaan nähdä muunkinlaisia pareja. Ei puhuta enää, että mies vie ja nainen seuraa, vaan viejä vie ja seuraaja seuraa, Tammelin kertoo.

Tangokisaan ei voi harjoitella koreografioita, vaan ne syntyvät siinä hetkessä.

– Riippuu mitä bändi soittaa ja mitä viejä päättää tulkita. Musiikissa on paljon eri kerroksia, hän voi tanssia tangosta erilaisia asioita, kuten rytmiä, melodiaa, laulajaa tai yksittäistä soitinta, Tammelin selittää.

Tämä tekee myöskin tuomariston työstä haastavaa.

– Kun valitsen tuomareita, valitsenkin sen vuoksi pääsääntöisesti tanssin ammattilaisia. Tänä vuonna onkin tosi kovatasoinen tuomaristo, he kyllä varmasti huomaamat mitä lattialla tapahtuu ja saadaan hienot voittajat.

Kilpailuun tulee tanssipareja ympäri Suomea.

– Pandemiavuodet ovat vaikeuttaneet ihmisten treenaamista ja tanssimista, mutta jos pääsemme 60-70 pariin, olemme tosi tyytyväisiä. Se voi olla vähän utopisitinen tavoite, mutta sellaista me tavoittelemme, Tammelin päättää.

Lavatangon SM-kilpailuissa nähdään Finnish Smooth Tango -ensiesitys

Lavatangon SM-kilpailun väliajalla nähdään ensiesitys uudesta suomalaista tangoa ja American Smooth-tanssia yhdistelevästä Finnish Smooth Tangosta.

Tanssin ovat kehittäneet Tanssii tähtien kanssa -ohjelmasta tutut Sami ja Jutta Helenius sekä pitkän linjan tanssiurheilijat Matti ja Sanna-Maria Heikkilä sekä Harri ja Niina Antikainen. Finnish Smooth Tango -tanssimuodossa käytetään suljetun tanssiotteen lisäksi myös muita tanssiotteita.

Myös yleisö pääsee kokeilemaan Finnish Smooth -tangoa Tanssipuodin järjestämillä tanssileiritunneilla lauantaina.

-Tähän pitää olla jo vähän kilometrejä takana, tunti ei sovi ihan aloittelijoita, Niina Tammelin vinkkaa.

Lavatangon SM-kilpailut alkavat klo 17 tangoviikon perjantaina. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Lavatangon SM-kilpailu pe 8.7.2022, Wiihde Areena, Seinäjoen Tangomarkkinat www.tanssikurssit.fi/tapahtuma/lavatangon-sm-kilpailu/

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (4 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
lavatanssi Seinäjoki tango tangomarkkinat tanssi

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset