Article image
Vuosikurssini vaihtui joka syksy, joten en ollut missään opiskeluriennoissa ja yhteydet muihin opiskelijoihin jäivät olemattomiksi, pohtii Linda Sällström.
17.02.2022
Terveys ja hyvä elämä

Linda Sällström – unelmasta toiseen

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Suomen Palloliitto

Urheiluammatin ja vaativien opiskelujen yhdistäminen vaatii pitkää pinnaa ja määrätietoisuutta.

Linda Sällströmin, 33, nuoruuden unelma oli pelata jalkapalloa ammatikseen. Nyt, 15 vuotta menestyksekästä ammattilaisuraa takanaan, Sällström pelaa edelleen ammatikseen, mutta aikoo jo ensi syksystä lähtien tosissaan keskittyä lääketieteen opintoihin Lundin yliopistossa, Ruotsissa.

– Palasin yhden Suomen vuoden jälkeen tänne Ruotsiin tietysti pelaamaan, mutta myös saattamaan lääketieteen opintoni loppuun.

Sällström lähti Ruotsiin pelaamaan kesken ylioppilaskirjoitusten viimeisen aineen.

– Kävin sen sitten kirjoittamassa biologian Suomessa ja sen jälkeen keskityin peliuraani täysillä.

Linda Sällström

Valittava joko lääkis tai futis

Ruotsissa Sällström ehti pelata ensin Tukholmassa Djurgårdens IF.ssä pari vuotta, minkä jälkeen hän siirtyi pariksi kaudeksi Linköpings FC:hen.

Linköpingissä Sällström pohti itseään kiinnostavaa opiskelupaikkaa ja pääsi sisään lääketieteelliseen.

– Siellä hain lääketieteelliseen ensimmäisen kerran ja pääsinkin e:n papereilla sisään. Siellä kuitenkin todettiin heti ekana päivänä, että on valittava joko opiskelu siellä tai pelaaminen. Valitsin pelaamisen.

Linda Sällström

Siirryttyään viiden Linköpings -vuoden jälkeen Vittsjö GIK:iin, Sällström loukkaantui jo kolmannen kerran vakavaan polvivammaan.

Kolmannen vamman kohdalla oli henkisesti todella raskasta. Siinä teki jo mieli lyödä hanskat tiskiin. Tuntui, että ei tästä mitään tule ja polvet hajoilevat.

Tuo polvivamma saikin Suomen naisten maajoukkueen kaikkien aikojen maalitykin pohtimaan uran jälkeistä tulevaisuutta.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Oli keksittävä joku vaihtoehto B, jos ura loppuu lyhyeen.

Kun vammat olivat uralla tulleet tutuiksi, Sällströmistä tuntui, että lääketieteestä tiesi jo jonkin verran. Ja se kiinnosti.

Linda Sällström

Lundissa opiskelu onnistui

Vuonna 2015 Sällström pääsi varasijalta Lundin yliopistoon lukemaan lääketiedettä. Siellä selvisi, että urheilu-uran ja opiskelun voi yhdistää.

– Minun piti selvitä syksyllä, syyskuun alussa alkaneesta ensimmäisestä jaksosta läpi, niin sitten saan opiskella tiedekunnassa omaan tahtiini.

Ruotsin pääsarja päättyy marraskuussa, joten pari kuukautta Sällströmillä meni opiskeluissa ja pelikauden tärkeissä loppupeleissä päällekkäin.

Selvisin siitä, mutta muistan, että se oli aika intensiivistä aikaa.

Linda Sällström

Opiskelukavereita ei tullut

Jalkapalloammattilaisen ura on toisaalta tosi tiivis, kuluttava ja tavallaan koko kalenterin täyttävä.

– Toisaalta siinä jää myös paljon vapaa-aikaa. Minun opiskeluni lääkiksessä tapahtui aina syyskaudella ja kevätkauden keskityin futikseen tiiviiden maajoukkuetapahtumien ja seurajoukkueen tulevaan kauteen valmistautuvan kovan treenitahdin vuoksi.

Kolme syksyä Sällström ehti opiskella ennen siirtoaan pelaamaan Ranskan pääsarjan FC Pariisiin.

Kävin yliopistolla ainoastaan opiskelemassa. Silti päällimmäisenä oli tunne, että siellä olevat opiskelukaverit ja henkilökunta olivat ystävällisiä.

Paluu Ruotsiin

Viime kesän Sällström pelasi Suomessa, HJK:ssa kolmen Ranskan kauden jälkeen. Sällström olisi halunnut siirtää opinto-oikeuden Suomeen, mutta se ei onnistunut ilman pääsykokeita.

– Minun olisi pitänyt lukea pääsykokeisiin lukioaikaisia kirjoja, mistä on jo 15 vuotta aikaa. Eikä olisi ollut yhtään varma pääsenkö sittenkään läpi. Siksi päätin siirtyä takaisin Vittsjöhön ja suorittaa opinnot siellä loppuun.

Paluu Vittsjöhön on ollut tavallaan helppoa.

Muutin asumaan jopa samaan asuntoon, jossa asuin aiemminkin. Sopimuksessani on myös pykälä, jonka perustella voin olla pois treeneistä, jos pakollista läsnäoloa opiskeluissa ei voi mitenkään muuna aikana suorittaa tai sumplia.

Viiden vuoden tauko lääketieteen opinnoissa ei ole mikään helppo pala kenellekään.

Yritän nyt keväällä kerrata asioita, että sitten syksyllä aloitan ja suoritan jäljellä olevat neljä vuotta yhteen menoon. Toisaalta olen urheilu-uralla tottunut kurinalaisuuteen ja siihen, että on vain tietty aika päivässä, kun voi opiskella muiden menojen vuoksi.

Pärjäänkö huippufiksujen parissa?

Suomen naisten jalkapallomaajoukkueessa 50 maalia tehnyt Linda Sällström oli kiinnostunut biologiasta jo lukioaikana.

Kun tie vei Ruotsiin ja Tukholmaan, hän suoritti pitkän fysiikan kurssin pystyäkseen myöhemmin hakemaan opiskelemaan esimerkiksi lääketiedettä.

– Silloin tuntui, että kaikki lääketiedettä opiskelevat olivat neroja ja tavallaan alkuun pelotti, että miten pärjään siellä niiden seassa.

– En uskaltanut silloin lukioiässä edes haaveilla lääkikseen pääsemisestä juuri tuon takia.

Jokaisessa Ruotsissa pelaamassaan joukkueessa Sällström on ollut Sällströmin tavoin joitakin, jotka ovat pystyneet opiskelemaan ammattilaisuuden ohella.

-Ketään lääketiedettä opiskelevaa ei ole kuitenkaan aiemmin tullut joukkueissa vastaan.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2.5/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
jalkapallo lääketiede opiskelu Ruotsi urheilija urheilu

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset