Article image
Kortesjärven Pelimannit Härmän Matkailun Laiskan kartanolla järjestämässä vappuriehassa vuonna 2022. Kuva: Liina Hautanen.
06.04.2023
Tapahtumat ja matkailu

Pelimannitanssit Härmän Kylpylässä

Härmän Kylpylässä pistetään jalalla koreasti vanhan kunnon pelimannimusiikin tahtiin sunnuntaina 16.4. klo 13.

Eläkeliiton paikallisyhdistysten toivomuksesta Eläkeliiton Etelä-Pohjanmaan piiri ry järjestää yhdessä Härmän Kylpylän ja alueen pelimannien kanssa iloiset ja keväiset Pelimannitanssit Härmän Kylpylän Yölintu-salissa sunnuntaina 16.4. klo 13.

Tansseissa musiikista vastaavat Kauhavalla ja lähialueella toimivat kansanmusiikkiyhtyeet:

  • Antti Järvelä ja Lakeuden OAS
  • Kortesjärven Pelimannit
  • Pelimannit yli kuntarajojen (PYK)

Kortesjärven Pelimannit täytti viime vuonna 50 vuotta. Yhtyeessä on tällä hetkellä soittajia ja laulajia kymmenkunta. PYK puolestaan on toiminut noin 5 vuoden ajan. Yhtye harjoittelee säännöllisesti kerran kuukaudessa ja harjoituksissa käy 10-15 soittajaa. Antti Järvelän vetämä piiri toimii kansalaisopistossa Pelimanniohjelmisto-nimellä ja se on aloittanut vuonna 2021. Piirissä on soittajia 15-20. Eri yhtyeiden riveissä nähdään myös osittain samoja musikantteja, sillä suurin osa alueen soittajista käy useammassa kuin yhdessä piirissä.

Kortesjärven Pelimannit
Kortesjärven Pelimannit 50-vuotisjuhlakonsertissaan Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla viime kesänä. Kuva: Satu Kielinen-Myllymäki.

Pelimannimusiikki voimissaan Kauhavalla

Pelimannimusiikki on voimissaan Kauhavan seudulla, sillä edellä mainittujen lisäksi alueella toimivat ainakin Alahärmän Pelimannit sekä Kauhavan Pelimannit ja Nätty-lauluryhmä.

Tärkeinä vaikuttaneina tekijöinä on ollut, että Järvilakeuden kansalaisopisto on perustanut lisää kansanmusiikkipiirejä ja että piireihin on saatu ammattitaitoiset vetäjät: Antti Järvelä (Alahärmä), Satu Lumiaho (Evijärvi), Anu Nygård (Kokkola), Esa Rintamäki (Kauhava) ja Salla Seppä (Kaustinen).

Tansseihin voi tulla myös vain kuuntelemaan

Pelimannitansseissa yhtyeet esittävät vanhaa ja uudempaa kansanmusiikkia Etelä-Pohjanmaalta, Järviseudulta, suomenruotsalaiselta rannikkoseudulta sekä muualta Suomesta. Mukana on myös muutamia kansainvälisiä kappaleita. Kansanmusiikkiin kuuluu myös vanhoja ja tansseissa nykyään harvinaisempia rytmejä.

Tilaisuuteen toivotaan tulevan tanssinharrastajien lisäksi myös yleisöä, joka haluaa nauttia kansanmusiikista vain kuuntelemalla. Pelimanneja on ilmoittautunut 25 ja esitettäviä kappaleita on useita kymmeniä.

Pelimannitanssit Härmän Kylpylän Yölintu-salissa sunnuntaina 16.4. klo 13

Pääsylipun hinta on 15 euroa, johon sisältyy kahvi ja pulla.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.7/5 - (7 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset