Article image
24.03.2022
Koti ja asuminen

Kun nainen teettää remonttia, pitääkö isän tulla apuun?

Teksti Hannele Norja

Kolme teetettyä remonttia antoi Siljalle hyvän kuvan siitä, miten naista remonttimaailmassa kohdellaan.

Remontti nro 1 vuonna 2013:

Tarjouspyyntöjen jälkeen Silja valitsi avaimet käteen -remontin. Valittu oli hieman kahta muuta tarjousta edullisempi. Urakkaan sisältyi kylpyhuoneremontti purkutöineen, maalausta, listoitusta sekä keittiön asennus.

Remontti alkoi, mutta pian alkoi myös työmies katoilla työmaalta. Remontti venyi. Sen sijaan neuvottelut remontin yksityiskohdista saivat vauhtia. Vaikka urakasta oli sovittu tarkasti kirjallisesti, alkoi kiista siitä, mitä urakkaan lopulta kuului. Pieniä vääntöjä käytiin pitkin matkaa. Päätteeksi urakoitsija alkoi vaatia asiakkaalta jopa pysäköintikulujen korvaamista.

Asia eteni siihen pisteeseen, että viisikymppinen nainen joutui pyytämään isäänsä valvomaan remonttia. Vaikka yhteistyö urakoitsijan kanssa helpottui isän mukaantulon myötä, totesi myös isä melko pian tilanteen mahdottomuuden. Lopputulemana urakoitsija päätettiin maksaa ulos sovitulla urakkahinnalla. Kokonaan tekemättä jäänyt keittiön asennus saatettiin loppuun sukulaisten voimin.

Urakoitsija oli kokenut ja tarvittavat luvat omaava yksinyrittäjä.

Remontti nro 2 vuonna 2016:

Muutto uuteen, ja Silja osti jälleen avaimet käteen -remontin, tällä kertaa pitkään toimineelta virolaistaustaiselta yritykseltä. Remontti oli kokonaisvaltainen huoneistoremontti, märkätiloja ei uusittu.

Kirjalliset sopimukset olivat ammattimaisimmat mitä Silja oli nähnyt. Kaikki sopimuksessa sovitut asiat pitivät paikkansa, eikä työn laadussa tai aikatauluissa ollut valittamista. Missään vaiheessa asiakkaalle ei tullut edes tunnetta vedätyksen yrityksestä. Pienet poikkeamat sovitusta johtuivat selkeistä inhimillisistä syistä.

Yrityksen maalaustyön tekijät olivat kaikki naisia. Naisten kanssa toimiminen oli yrityksessä luontevaa ja siihen oli totuttu. Tämä heijastui Siljan mielestä tasa-arvoisena suhtautumisena myös remontin teettäjään.

Ainoat, joiden kanssa asiat menivät täysin sovitusti, olivat virolaiset yrittäjät.

Remontti nro 3 alkoi 2021:

Nyt Siljalla on meneillään kolmas remontti, keittiön asennus. Sopimus tehtiin kirjallisesti ja samalla keskusteltiin epämääräisesti mahdollisesta myöhemmin toteutettavasta vanhojen ovien kunnostamisesta.

Remontti alkoi ja eteni. Eräänä päivänä urakoitsija soitti olevansa autonsa kanssa lähellä asuntoa ja voivansa hakea ovet huoneistosta. Asia tuntui etenevän hirmuista vauhtia ilman, että hinnasta olisi tarkemmin sovittu. Pian Siljalle selvisi, että hänelle yritetään myydä entisöintitasoista työtä ilman sopimusta. Kirjallista tarjousta vaatiessaan, ja sen saadessaan, hinta oli posketon. Painostaviksi muuttuneita puheita mm. pakollisista lämpökäsittelyistä Silja ei asiaa jonkin verran tuntevana suostunut uskomaan.

Erimielisyyksistä huolimatta keittiön asennus tehtiin loppuun. Ovet jäivät kunnostamatta ja urakoitsija kuljetti ne takaisin Siljan ilmoitettua, että hän hylkää saamansa tarjouksen. Rauhassa tehdyn hintavertailun jälkeen kunnostajaksi valikoitui toinen yritys.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Ehkä aina ei kannattaisi edes kokeilla

Naista aliarvioidaan Siljan mukaan remontinteoissa röyhkeästi, eikä vedätysyrityksen paljastuminen näytä tekijää hetkauttavan. Ruotuun voi palata muina miehinä yrityksen jälkeen. Meno on Siljan mukaan kuin villissä lännessä.

Hän toivoo, että naiset pystyisivät puuttumaan epäkohtiin entistä herkemmin. Itse hän ei enää luottamuksen mentyä pyytele anteeksi.

Mitä tahansa ei kertapuheesta kannata uskoa. Aina voi, ja pitää olla aikaa, varmistaa asioita myös muualta.

Viisikymppisen naisremontoijan arvellaan olevan täysin omillaan, vailla mahdollisen entisen puolison totuttua tukea. Nuoremmilla kuvitellaan olevan enemmän lähipiiriä apunaan.

Yhtenä esimerkkinä, ja klassisten vedätyksien ryhmään, Silja kertoo kuuluvan tarve sähkökaapin vaihtoon. Myös kotitalousvähennystä käytetään porkkanana ja siitä annetaan surutta väärää tietoa.

Remontinteettäjänä nainen on Siljan mukaan paras ja nopein maksaja ja he ovat lähtökohtaisesti ystävällisiä. Ne voi laskea syiksi, joista vedätysyritykset saattavat saada lisää nostetta.

Remonttien yhteydessä tehtävissä taloyhtiön vaatimissa valvonnoissa ei Siljan mukaan ole minkäänlaista kuluttajansuojaa. Vedätystä harrastetaan myös siellä. He määräävät käytännössä itse mitä valvovat, millä hinnalla ja kuinka paljon aikaa valvontaan käyttävät. Valvojana saattaa toimia isännöitsijätoimiston omalla palkkalistalla olevan tekninen isännöitsijä.

Työn laadussa ei valittamista

Tähän mennessä Siljalle on kertynyt remonteista sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Remontointi on ollut välillä rankkaa ja haastavaa. Lopputuloksiin ja työn laatuun hän on silti ollut lähes poikkeuksetta tyytyväinen.

Hän kannustaa naisia remontintekoon ja kertoo sen olevan hyvä tapa päästä käsiksi laadukkaaseen omistusasuntoon. Tarkkuutta ja asioihin perehtymistä remontti vaatii – ja se kannattaa.

Silja toivoo työnsä osaavien ammattimiesten panostavan myös myyntityöhön naisasiakkaan kanssa entistä paremmin.

Lukijan kommentti: Älä maksa mitään ennakkoon

Minulla alkoi rintamamiestalon maalämpö- ja putkiremontti olla lopuillaan, enää puuttui kellarista kaksi vesikiertoista lämpöpatteria. Vuosi 2019 läheni loppuaan, ja putkimiehellä tuntui riittävän kiireitä muilla työmailla eikä remontin viimeistelyyn tahtonut enää löytyä aikaa.

Sovimme kuitenkin, että hän lähettäisi loppulaskun remontista vielä saman vuoden puolella, että saisin laskun sen vuoden kotitalousvähennyksiin. Loppulaskun sovittiin sisältävän myös puuttuvat patterit asennuksineen. Pattereiden asennuksen putkimies lupasi tulla hoitamaan heti tammikuun alussa.

Nyt eletään vuotta 2022 ja kellarista puuttuu yhä patterit. Asia sovittiin suullisesti ja minulta löytyy myös tekstiviestienvaihdot putkimiehen kanssa, jossa asia vielä kuitataan, mutta tämä ei putkimiehelle riitä. Ensin hän ei pitkään aikaan ehtinyt tullakaan asentamaan niitä pattereita ja aikansa viivyteltyään asia kääntyi lopulta niin, että hänen mielestään loppulasku ei sisältänytkään pattereita ja niiden asennusta, vaan ne pitäisikin maksaa vielä erikseen.

Tästä siis opetuksena; älä maksa mitään ennakkoon. Älä myöskään luota suulliseen sopimukseen, vaan vaadi kaikki aina kirjallisena.

Nainen, Etelä-Pohjanmaa

Tunaroiva ”Herra Suunnittelija”

Tilasin remontin yritykseltä avaimet käteen remonttina. Kaksikin henkilöä tuli arvioimaan tilannetta. otteet oli ammattimaiset ja molemmilla oli päällään kahisevat takit firman logoilla.

He antoivat kirjallisen tarjouksen erikseen työstä ja tarvikkeista. Tarjouksen antanut henkilö tituleerasi itseään ”suunnittelijaksi” ja piti tiiviisti yhteyttä ja oli erittäin auttavainen kaikissa kysymyksissä siihen saakka kun tilauksessa oli nimi alla. Sopimuksen kanssa oli tietenkin kiire, että saisin ”parhaat tekijät”. Kiire oli tietenkin itselläkin ja halusin saada ison urakan nopeasti alulle.

Remontin kuluessa tuli esille muutosten tarpeita, joista sovin sähköposteilla ”suunnittelijan” kanssa. Tieto ei vaan enää kulkenut työmaalle asti. Lopputuloksena oli purettavia virheitä. Tekijät eivät suostuneet korjaamaan jälkiään. Ensiksi ehdotettu korvaukset oli täysin ala- arvoisia ja tuplaantuivat heti kun sanoin ei.

”Suunnittelija” ilmoitti, että hänellä ei ole asioissa mitään roolia, vaan ”suunnittelija” muuttuikin vain ”urakkahintojen laskelmien tekijäksi”. Herra Suunnittelija ilmoitti, että hän ja hänen yrityksensä ei näin ollen ole mikään sopijaosapuoli asiassa, vaikka juuri hänen nimensä on sopimuksessa alla.

Ei saatu sovittua, mitä hommat tehdään loppuun ja mitkä ei. Lopputarkastukseen ei saapunut ”Herra Suunnittelija” eivätkä tekijätkään. Avaimet jätettiin vaan pöydälle. Yritin vielä soittaa kerran yritykseen hoitaakseni asiaa toisen henkilön kanssa, mutta kovinpa oli nihkeä keskustelu. Hän ei ”muistanut” arviointikäynnistä mitään.

”Herra Suunnitelijan” yritys on ollut toiminnassa vuodesta 2019. Helppo ratkaisu muuttui painajaiseksi. Työn jälki on huonointa koskaan näkemääni ja ”Herra Suunnittelijan” ja hänen tiiminsä lähdön jälkeen piti teettää hommia loppuun muilla useammalla tuhannella eurolla.

En tiedä, olisiko hommat sujuneet paremmin ilman ”Herra Suunnitelijan” tunarointia. Todennäköisesti kyllä. Itse en tule koskaan asioimaan tällaisten helppoheikkien kanssa remontti- asioissa.

Nainen, Helsinki

Salaojaremontti

Teetin paikallisella yrittäjällä salaojaremontin. Kaikki sovittiin etukäteen ja kättä päälle. Mieheni oli silloin vielä elossa. Mieheni kuoli ja remonttia jouduttiin siirtämään.

Tuli talvi ja routa, sovittiin että jatketaan keväällä. Juhannuksen jälkeen yrittäjä tuli ja avasi talon ympäriltä auki. Sen jälkeen meni kuukausi eikä yrittäjää kuulunut, soittelin perään ja hänellä oli aina kiireempiä töitä. Viimein elokuussa sain hänet paikalle, olin itse laittanut patolevyt seiniin. Soraa hän levitti muutaman metrin alueella ja häipyi.

Useiden soittojen jälkeen hän saapui ja maksoin hänelle yli puolet sovitusta työstä käteen,kun ajattelin että työ valmistuisi nopeammin. Taas hän poistui paikalta. Useiden soittojen jälkeen hän saapui paikalle ja levitti muutaman metrin ja sanoi, että hänellä on kiireitä töitä muualla, että jos minä levitän itse loput sorat kottikärryillä. Sanoin ettei me olla niin sovittu vaan että hän tekee työt loppuun,mutta hän poistui kiireisiin töihin vedoten.

Tein loput itse. Sitten saapui lasku, jossa ei ollut lainkaan huomioitu minun maksamaani summaa. Asiasta kun kysyin niin kuulema hän oli laskenut urakkatarjouksen väärin ja osia olikin kulunut enemmän, että silleen. Minulla ei ollut mitään todistetta, että olin maksanut.

Oltuani nyt 9 vuotta leskenä olen oppinut, että aina kun on kysymys rakentamisesta tai remontista, miehet yrittävät suoraan kusettaa. Eikä tämä ole ainoa kerta.

Sisko

Sähkömiestä sai odotella ja odotella

Sama kokemus virolaisesta firmasta, kaikki sujui hyvin ja rehellisesti ilman kusetusta.

Suomalaisia tekijöitä sai odotella töihin ja väärinkäsityksiä sovituista ajoista riitti. Kun odotin vantaalaista sähkömiestä toista kuukautta tekemään keittiön viimeisiä sähkötöitä (odottelun aikana liesi ja uuni pois käytöstä), aloin nauhoittaa puhelut. Jäin taas yhtenä maanantaina odottamaan sähkömiestäni ennen töihin menoa. Miestä ei näkynyt enkä saanut puhelimella yhteyttä.

Myöhemmin hän soitteli takaisin, että oli luvannut tulla vasta seuraavana maanantaina. Nauhoitettu puhelu paljasti, että en ollut taaskaan väärässä ko. ajankohdasta. Odotan, että kaikki hommat on tehty ja alan hakemaan viivästyskorvauksia. Nykyinen remonttiporukkani tulee vielä yllättymään siitä, millaista naisasiakkaan vedätyksestä voi seurata.

Mitä olen oppinut:

 • Naisen ei kannata sopia yhtään mitään suullisesti.
 • Kilpailuttaa kannattaa aina.
 • Suomalainen luotettavuus ei remonttikuvioita koske. Parempaa työtä ja rehellisesti tekee muut.
 • Herra se on herrallakin ja oikeus korvauksiin on lakisääteistä. Sitä ei kierretä millään firman omilla sopimuspapereilla.
 • Huonosta työstä kertomista ei tarvitse häpeillä tai tuntea syyllisyyttä. Rehellisesti asioiden esiin tuominen ei ole maalittamista.
 • Naisia kohdellaan remonttimaailmassa todella huonosti. Entisen miehen kanssa ei ollut ongelmia. Hän on varsin tunnettu juristi. Onneksi ollaan hyvissä väleissä!

Luotin paikalliseen

Luotin paikalliseen raksafirmaan, kun setä kovasti vakuutteli, että hienosti menee ja käytiin kaikki läpi selkeästi ja yksityiskohtaisesti.

”Tehdään se sopimus sitten ens kerralla”, ja aina se vaan jäi. No, homma eteni ja yhdestä lisäprojektistakin sovittiin siinä matkan varrella ja sovitun mukaan otin lainan remonttia varten.

Homma venyi ja ukkoa ei näkynyt, milloin mitäkin. Viimeisen kerran, kun kysyin, missä hän menee, vieläkö pidän ovia auki, niin vastaus oli: ”Ajattelin, että sä saat loput kyllä itsekin”.

No en saa, ne on kesken edelleen, vuosia myöhemmin, kun ei ole hänen jäljiltä rahaa tilata ketään laittamaan. Loppusumma oli kolme kertaa sen, mitä sovittiin, mun laina ei riittänyt ja koska sitä kirjallista sopimusta ei koskaan saatu aikaiseksi, niin en mahda mitään. En saanut mitään selvitystä tunneista enkä edes raporttia märktilojen tekemisestä. Eli nyt jos haluan taloni myydä, ei minulla ole mitään todisteita siitä, että homma on tehty kunnolla.

Olin silloin vähän vajaa nelikymppinen yksin elävä nainen.

Se oli itkua ja hammastenkiristelyä koko kamala remontti

Teetätin vanhaan taloon kylpyhuoneremontin. Kirvesmies oli yksityisyrittäjä, jota minulle suositeltiin.

Hän kävi katsomassa paikan ja antoi hinta-arvion. Työt alkoivat. Jälki oli hyvää kyllä mutta. Häneltä loppuivat rahat ja hän alkoi pyytää toistamiseen rahaa ennakkoon. Maksoin mutta vaadin kuitin.

Sitten hän alkoi ilmestyä paikalle, miten sattui. Muiden työt viipyivät odotellessa. Syy oli, että hän oli riitaantunut vaimonsa kanssa eli vaimo heitti hänet kartanolle. Toinen asunto, mistä hän kulki, oli sadan kilometrin päässä. Yritin, että hän asuisi talossani, jossa oli tilaa. Hän ei halunnut, kun epäili, että vaimo ei kuitenkaan tykkää siitä, on mustasukkainen.

Työ venyi ja venyi, olin hulluuden partaalla. Sitten hän jätti kaikki roippeet pihalle, oli sovittu, että hän vie ne. Tein hirveän työn, kun itse raahasin ne pois, raskaat sahanmuhisäkit ja muut rakennusjätteet. Lopputulos oli, että viimeisiä töitä hän teki yöllä isojen halogeenilamppujen valossa pahasti aikataulusta myöhässä, kun oli pimeää.

Itse yritin nukkua viereisessä huoneessa mutta laitoin kellon soimaan kukonlaulun aikaan, jotta hän ei karkaa työt tehtyään ja jätä taas rakennusjätteitä pihalle. Aamuhämärissä niitä lastasin hänen autoonsa ja ajoin perässä kaatopaikalle. Kun totesin, että senttiäkään ei tule enää ennen kuin työ on valmis, hän ymmärsi väärin ja uhkasi käräjillä. Oli käsittänyt, etten maksa lainkaan.

Koko rakennusaika oli hirveää vahtimista ja kyttäämistä. Putkimiehet ja sähkömiehet pyörittelivät peukaloitaan, missä se mies viipyy. Se oli itkua ja hammastenkiristelyä koko kamala remontti!

Tähän päälle sitten vielä kaivurimies, joka yritti laskuttaa kahteen kertaan ja jätti talon alle hiekat laittamatta, että lapioi itse. Joutui sitten kaivamaan putket auki toiseen kertaan. Oli niin vihainen, etten uskaltanut olla kotona hänen meuhatessaan kaivurin kanss pihalla. Remontin jälkeen mietin, tehdäänkö naisille näin. En usko, että miehille?

Ei minua haittaa, että suurin osa tekijöistä puhuu ohitseni puolisolleni – Hassuahan se on, koska minä olen rakennusalan DI ja puolisoni taiteen maisteri

Olimme ostamassa omakotitaloa ja sovin sähköpostitse (eli mustaa valkoisella) erään kuntotarkastusfirman kanssa, että he tekisivät kuntokartoituksen. Ehtoni oli, että olisivat pikaisella aikataululla myös valmiita tarkempaan kuntotutkimukseen.

Olin tyytyväinen tehdyn kuntokartoituksen perusteellisuuteen, mutta kun kyselin kuntokartoittajan suositteleman kuntotutkimuksen perään hänen pomoltaan (jonka kanssa olis siis aiemminkin asioista sopinut), ei vapaita aikoja löytynytkään. Vastasin hänelle tiukan asiallisesti olevani pettynyt tähän, sillä asiasta oli etukäteen sovittu. Hän vastasi viestiini poskettomalla uhkailukirjeellä, jossa uhkailtiin oikeustoimilla ja lakimiehen yhteydenotolla. En tiedä miten joku voi vetää niin kohtuuttomat herneet nenään asiallisesta kritiikistä, jonka suuntasin yksityisesti hänelle, enkä edes mihinkään julkifoorumille. Tämä oli silti hänen mielestään kunnianloukkaus.

Kirsikkana kakun päälle sain tosiaan jonkin ajan päästä epämääräisen uhkailusoiton ”lakimieheltä”. Siinä kävi vain niin hassusti, että puhuin juuri toista puhelua, jolloin tämä lakimiehen soitto meni vastaajaan nauhalle. Se oli ilmeisesti jonkinlainen pilapuhelunauhoite, sillä ”lakimies” kävi asiansa epäselvästi puhelussa läpi ja piti pausseja sellaisissa kohdissa, joissa olisin ehkä vastannut jotain hänelle takaisin, jos olisin siis vastaajan sijaan vastannut puheluun. Todella kumma tapaus.

No, maksoin kuitenkin kuntokartoituksen, koska se oli tehty ja olin siihen tyytyväinen. Kyseisen firman kanssa en tosin ole enää missään tekemisissä. Hankala kuvitella, että jotain noin naurettavaa ja päätöntä tehtäisiin miesasiakkaalle…

Kotimme kattoremonttiin ja viemäriputkikartoitukseen liittyen olen saanut eri suuruisen laskun, kuin mitä odotin. Kattofirmalta pyysin tarkempaa selvitystä siitä, mistä extrakulut tulivat. Aluksi minulle ei tietenkään vastattu mitään, mutta mainitessani kuluttajasuojan, sain vastauksen ja korjauksen laskuun.

Putkifirman ukko haahuili pihallamme epämääräisesti ja laitteiden toimimattomuuden takia tuli takaisin vielä seuraavana päivänä. Paitsi että ei tullut itse, vaan joku harjoittelija hänen sijaan, eikä tuntunut oikein edes tietävän, mitä oli edellisenä päivänä tehty. Katselin tätä epämääräistä haahuilua lähinnä sen takia, että etsimme isoon putkiremonttiin tekijää ja tämä firma oli yksi kandidaattimme. Mutta… Simppeliin viemäriputkikartoitukseen kului useita tunteja ja lasku oli sen mukainen.

Laitoin viestejä tekijälle ja pomolleen, ja lopulta kuluttajasuojamaininnan jälkeen sain hieman oikaisua laskuun. Kun varsinainen remonttimme alkoi ja rakenteiden alta paljastui valurautaa eikä kartoittajan lupailemaa muoviputkea, laitoin uutta viestiä kysymyksellä ”mistä te luulette minun maksaneen” ja sain loputkin rahani takaisin. Pakko ihmetellä, että mihin he käyttivät kaksi työpäivää, kun eivät saaneet siinä ajassa edes selvyyttä muutaman metrin viemäriputkistosta.

Ei minua edes haittaa, että suurin osa tekijöistä puhuu ohitseni puolisolleni… Hassuahan se on, koska minä olen rakennusalan DI ja puolisoni taiteen maisteri. Mutta turha kuvitella, että maksaisin mistään muusta kuin siitä, mitä olen tilannut. Ja loppupeleissä ne pidemmän ajan yhteistyöt syntyy niiden tekijöiden kanssa, joiden kanssa yhteistyö ja kommunikaatio pelaa.

Jos isäni olisi elossa

”Jos isäni olisi elossa hää tapansa mukaisesti neuvois mua. Mutta hää tietää myös sen, että kun häntä ei nyt ole, mää osaan homman just niinkuin pitää!”

Vastaa remonttikyselyymme

 • Tähän voit halutessasi kertoa, mikä remontissa, laskutuksessa tai sovituissa töissä meni pieleen.
 • Max. tiedoston koko: 16 MB.
  Huomioithan, että liittämällä kuvan annat meille siihen julkaisuluvan. Liitäthän vain itse ottamiasi kuvia.
 • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (6 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset