Article image
Sukula kertoo, että suomalaiset viininviljelijät on otettu hyvin vastaan pienessä Pohjois-Italialaisessa 500 asukkaan kylässä.
21.03.2019
Tapahtumat ja matkailu

Sukulan viinitilalla valmistetaan viinien kuningasta

Teksti: Paula Kaskimaa
Kuvat: Sukulan arkisto

Kaikki tietävät, että Jyrki Sukula osaa valmistaa ruokaa. Harvempi tietää, että vuonna 2006 Jyrki Sukula sai julkkiskokin rinnalle uuden meriitin: hänestä tuli vaimonsa Riikan kanssa viininviljelijä.

Jyrki Sukula
– Uskon, että Pohjois- Italialaiset ovat hyvin samanlaisia kuin me suomalaiset; ujoja, sisäänpäin kääntyneitä ja vaatimattomia.

Sukuloiden tila, Aziendo Agricola Sukula, eli karkeasti suomennettuna Sukuloiden maatalousyhtiö, sijaitsee Pohjois-Italiassa Serralunga d’Alban kylässä. Pariskunta valmistaa alle kolmen hehtaarin tilallaan korkealaatuisia luomu-artesaaniviinejä.

Innostus viininviljelyyn syntyi Sukulan mukaan sattumalta, kun pariskunta oli viettämässä häitään Italiassa vuonna 2003.

– Idea lähti häidemme jälkeisellä viikolla puolitosissaan ja hieman viinipäissä. Ensin haaveilimme ideasta kymmenisen päivää. Sen jälkeen haaveilu muuttui projektiksi, kun saimme ajatukset siirrettyä Excel-taulukkoon.

Muutama viikko myöhemmin löytyi sopiva myynnissä oleva tila, ja Sukulat ostivat sen kahden vuoden neuvottelujen jälkeen. Nyt pieneltä tilalta valmistuu vuosittain noin 8000 pulloa viiniä. Pieni tuotanto mahdollistaa sen, että valmistuksessa voidaan pitää silmällä korkeaa laatua ja viinituotannon eri vaiheet voidaan tehdä käsin.

– Esimerkiksi viiniköynnöksen leikkuu talviaikaan tapahtuu käsin saksilla. Tämä on kiehtovaa, mutta samalla haasteellista.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Sukuloiden tila valmistaa DOCG-merkittyjä viinejä. Se tarkoittaa italialaisten suojattujen alkuperämerkittyjen laatuviinien korkeinta luokkaa. Rypäleiden kasvattaminen ei ole helppoa, sillä korkean laadun takaamiseksi alueella on tiukat kasvumääräykset.

– Laatuluokituslaki säätelee paljon viljelijän mahdollisuuksia kasvukauden aikana. Esimerkiksi kastella ei saa. Lisäksi nebbiolo-rypäle on vaikea viljeltävä, sillä se on altis sään ääripäille.

Nebbiolo-rypäleestä valmistuu Sukuloiden käsissä viinien kuninkaaksi tituleerattua Barolo-viiniä. Sitä valmistetaan vain 11 pohjois-italialaisessa kylässä.

– Barolo on yksi syy miksi muutimme Piemonten alueelle. Viini on harvinaista ja sitä on vähän, sillä sitä voi kasvattaa vain yhdessä paikassa. Barolo on kypsän lihan, kuten karjalanpaistin ja riistan sekä poronkäristyksen ystävä. Se sopii hyvin myös sienien ja juustojen kanssa.

Toisesta viljeltävästä rypäleestä, barberasta kypsyy Sukula Barbera d´Alba -nimistä viiniä.

– Barbera on paljon joustavampi viini kuin Barolo. Sille sopii ruoista pastat, risotot sekä grillatut ja maustetut ruuat.

Omaksi viinin ja ruoan suosikkiyhdistelmäksi Sukula mainitsee keitetyn naudankielen ja Langhe Nebbiolo -viinin.

– Näin keväällä sesonkiruokana toimisi paremmin kuitenkin vihreä parsarisotto ja Barbera punaviini.

Viinirypäleet

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.2/5 - (23 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
henkilöt ruoka viini

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset