Article image
Uutta vastaava terassipaviljonki on rakennettu kierrätysmateriaaleja hyödyntäen.
22.03.2024
Koti ja asuminen

Terassipaviljongissa on kaikki kierrätettyä

Teksti: toimitus
Kuvat: Spolia

Uusi tapa rakentaa ekologisesti ​ja kierrätysmateriaaleja hyödyntäen​.

Pytinki-messuilla esillä oleva Spolian suunnittelema ja toteuttama terassipaviljonki on viihtyisä ja innovatiivinen rakennus, joka esittelee rakentamisen kiertotalouden ratkaisuja. Paviljonki on suunniteltu hyödyntämään kierrätettyjä rakennusmateriaaleja, kuten puretuista kiinteistöistä peräisin olevaa puuta, tiiliä, lasia, alumiinia ja betonia.

Terassipaviljonki
Kaikki paviljongissa käytetyt rakennusmateriaalit ovat kierrätettyjä.

Spolia on käyttänyt paviljongin lattiamateriaalina betonisista ontelolaatoista valmistettuja nurmikiviä, jotka on pelastettu muutoin murskaukseen päätyvistä betoniosista.

Rakennuksen tiilet ovat peräisin Espoon muuntamorakennuksista, jotka jakavat sähköä espoolaisten koteihin.

– Rakennusosien kierrätys alkuperäisessä käyttötarkoituksessa säästää neitseellisiä luonnonvaroja ja pienentää hiilijalanjälkeä lähes 100 % uuteen tuotteeseen verrattuna.

Habitare 2023 Avotakka osasto.

– Seinäjoella nähtävä rakenne oli jo kerran aiemmin esillä syksyllä 2023 Habitaren näyttelyssä Helsingissä, Spolia Designin tutkimus- ja tuotekehittelyhankkeista vastaava Mikko Piitulainen kertoo.

Monenlaisia purkuosia

Messuosaston liimapuurakenteet, vanerilevyt ja metallipinnoitetut levyt ovat peräisin viime vuonna puretusta Makasiiniterminaalista Helsingin Eteläsatamasta. · Lasiseinärakenteet ja tekstiililaatat ovat peräisin Vantaan Martinlaakson vanhasta ostoskeskuksesta ja Sato Oy:n pääkonttorilta.

Spolia Terassipaviljonki.
Materiaalien kierrätyksen hiilijalanjälki on aina huomattavasti pienempi kuin uusien vastaavien.

Rakennusosien kierrätys säästää neitseellisiä luonnonvaroja ja pienentää hiilijalanjälkeä lähes 100 % uuteen tuotteeseen verrattuna.

– Lasit ovat alun perin toimineet liiketilan seininä. Tekstiililaatat puolestaan ovat toimineet liiketilan lattiamateriaalina, Piitulainen selventää materiaalien alkuperää.

Kauppakeskuksen parketit

Parketit ja perforoidut vanerit ovat peräisin Helsingistä Hämeentieltä kauppakeskus Arabian liiketiloista. Vuonna 1964 rakennettu teollisuusrakennus sai vuonna 2002 uuden käyttötarkoituksen kauppakeskuksena, joka rakennettiin Kotisaari Oy:Itä ja Ingman Oy:Itä tyhjiksi jääneisiin tiloihin.

Terassipaviljonki
Muualta purettu ja uudelleenkäytetty materiaali on käyttötarkoitukseltaan aivan uutta vastaava.

Seinäjoen tulevista purkukohteista on kartoitettu messuilla käytettäviä rakennusosia, ja paikallisten toimijoiden rakennus- ja sisustustuotteita on tuotu esille paviljonkiin.

Terassipaviljonki jatkaa Spolia designin pitkää perinnettä ympäristöystävällisessä suunnittelussa. Se toimii messujen ja Seinäjoen kaupungin info- ja tapahtumapisteenä, tarjoten paikan, jossa messukävijät voivat tutustua rakentamisen tulevaisuuden ratkaisuihin.

Lauri Kaivoluoto

Tehokas jokapaikanhöylä

Lauri Kaivoluoto tunnetaan jokapaikanhöylänä. Hän on kokki, yrittäjä, eräopas, jahtipäällikkö sekä aktiivinen somettaja. Kaivoluoto jakaa sosiaalisessa mediassa huumorintäyteisiä videoita arjestaan Backaksen yrittäjänä ja kokkina. Kaivoluoto on räiskyvän huumorin omaava, suorasanainen ja itsevarma, vajaa kolmekymppinen mies. Kaivoluoto tiedostaa toisinaan olevansa hieman flirtti videoillaan. Hänen mielestään somessa on kuitenkin tärkeää olla aito ja nopeatempoinen. Siitä nuoret pitävät ja se on varmasti hänen suosionsa salaisuuskin.

  • Perustaja ja keulahahmo yritykselle Ravintola Backas​
  • 22 500 seuraajaa Instagramissa​
  • 118 300 seuraajaa TikTokissa​
  • Maistattaa 2-3 Kivikylän uutuustuotetta lisukkeena rosmariini-coleslaw sekä Backaksen Tervasinappi​

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (1 vote)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
asuminen koti rakentaminen sisustaminen Spolia Terassipaviljonki

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset