Article image
Annu Kangasluoma ja Ari Hilapieli Pallas Rakennukselta ovat valmiita esittelemään uusia ja rakenteilla olevia asuntoja.
Kaupallinen yhteistyö

14.02.2020
Koti ja asuminen

Uuden asunnon suunnittelussa kannattaa olla alkuvaiheessa mukana

Teksti ja kuvat: Hannele Norja

Asunnon ostajan kannattaa olla mukana uudiskohteen rakentamisessa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, jotta pääsee vaikuttamaan pintoihin ja pohjaratkaisuun. Pallas Rakennus tarjoaa valittavaksi Haltia, Luostoa tai Saanaa? Taikka Helmiä, Rauhaa tai Oivaa. Kyse on uusien asuntojen pinnoista, kaakeleista ja tapeteista.

Asunnon ostajan mukana olemista rakentamisen alkuvaiheessa ei voi koskaan korostaa liikaa.

– Jos asunnonostaja on mukana varhaisessa suunnitteluvaiheessa, on pintojen lisäksi mahdollisuus vaikuttaa myös asunnon kokoon ja pohjaratkaisuun. Melkein mihin tahansa voi vaikuttaa, hankekehityspäällikkö Ari Hilapieli Pallas Rakennus Pohjanmaan alueyhtiöstä toteaa.

– Meillä on asuntohankkeita suunnittelussa parhaillaan Seinäjoelle, Vaasaan ja Kokkolaan. Tällä hetkellä mahdolliset asunnonostajat pääsevät vielä esittämään toiveitaan joka kaupungissa.

– Asiakas ei aina hoksaa, että esimerkiksi pintamateriaalien tilaukset alkavat jo helmi-maaliskuussa, jos talo valmistuu joulukuussa.

Asuntomyyntipäällikkö Annu Kangasluoma kannustaa toiveiden esittämiseen, ihan kaikenlaisten toiveiden.

– Me kyllä selvitämme mitkä niistä on mahdollista toteuttaa.

Eniten vaihdettuja

Asiakkaiden esittämiä toiveita tulee rakentajalle monen muotoisina ja monella eri tavalla.

– Joskus suunnittelu lähtee liikkeelle asiakkaan tuomasta, ranskalaisin viivoin ruutupaperille listatuista toiveista. Toisella saattaa olla mukanaan piirros toivotusta asunnosta, Kangasluoma kiteyttää.

Yleensä asiakkaat valitsevat kalusteet sekä pintamateriaalit Pallas Rakennuksen tarjoamista mallistoista.

-Sisustustyylien luomisessa on onnistuttu hyvin, sillä materiaalien valitseminen rakentajan valikoimien ulkopuolelta on todella vähäistä, toki mahdollista.

Yleisin asiakkaan haluama rakenteellinen muutos on normaalin oven tilalle vaihdettava liukuovi. Kun asunnon kalustus ja sisustusratkaisut ovat selvillä, voidaan muutoksia tehdä myös valaisin- ja sähköpisteisiin.

Jopa minuuttipeliä

Täysin kotimainen omistus takaa Pallas Rakennuksen ketterät muutokset.

– Olemme omalla laillaan pieni yritys, eikä pienessä yrityksessä ole jäykkyyttä. Meidän ei tarvitse kysellä lupia kauempaa. Meitä määrätä valitsemaan esimerkiksi halvimpia lauteita, vaan saamme valita yhteistyökumppanimme sekä itse että läheltä. Tekemisen laatu on meille tärkeää, Kangasluoma toteaa.

Yhteistyökumppaneiden läheisyys ja joustavuus saa rakentajalta kehuja.

– Joskus olemme muutostöissä edenneet minuuttipelillä. Soitto tehtaalle ja juuri alkamassa olleeseen elementin valuun saadaan vielä yksi asiakkaan toivoma muutos. Tässä vaaditaan niin suunnittelijoilta kuin muiltakin tekijöiltä pitkää pinnaa, Hilapieli kehuu.

Vertailu kannattaa

Annu Kangasluoma kannustaa asiakasta vertailemaan tarjolla olevia asuntoja.

– On asiakkaan etu, jos asuntoja rakennetaan paljon. Vertailu on silloin paljon helpompaa.

Erilaisilla asiakkailla on erilaisia vaatimuksia asunnon suhteen. Utopistisia vaatimuksia hänelle ei ole tähän mennessä kuitenkaan esitetty.

– Eikä sellaista asuntoa ei ole vielä keksitty, joka kävisi kaikille. Monia hankintoja tehdään useimmiten vain kerran asuntoa kohden. Silloin hankintojen on hyvä olla mieluisia.

– Eikä meillä kyllä mitään karvalakkipaketteja ole tarjotakaan.

Tarja ja Raimo Mäenpään parvekkeelta kellonajan pystyy helposti tarkistamaan Lakeuden Ristin tornista.

Sujuvia muutoksia

Tarja ja Raimo Mäenpään asunnossa Seinäjoella on meneillään vuositakuutarkastus. Tyytyväiset asukkaat ovat viihtyneet uudessa asunnossaan vähän yli vuoden, eikä parin listan vaihto tässä vaiheessa harmita.

– Suunnitteluvaiheessa halusimme asuntoon muutaman muutoksen. Yksi ovi vaihdettiin liukuoveksi ja kaikkien muiden huoneiden ovet peilioviksi.

Koska Mäenpäät olivat riittävän aikaisessa vaiheessa mukana, pystyttiin kattovalon sähköliitäntää siirtämään betonivalussa toivottuun paikkaan. Suurin muutos tehtiin olohuoneen ja keittiön välillä. Aukkoa suurennettiin reilusti, joten tilan tuntu kasvoi.

Tarja Mäenpää on tyytyväinen myös vaatehuoneen vaihtuessa talouskomeroksi.

– Sitä ilman ei kyllä tultaisi toimeen. Komeron paikka keittiön vieressä palvelee myös hyvin sen nykyistä käyttötarkoitusta, Mäenpää kehuu.

– Ainoastaan olohuoneen ja makuuhuoneen tapetit valitsimme Pallas Rakennuksen tarjoaman malliston ulkopuolelta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
2/5 - (2 votes)
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
pintamateriaalit rakentaminen uusi asunto

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset