Kesäkeittiö kutsuu peremmälle
Kierrätysmateriaalista syntyneessä kesäkeittiössä nautitaan kesästä ja hyvästä ruoasta. Marja-ajan tullessa Porin Maija näyttää ylivertaisuutensa.
Kun kesä koittaa, laajenee elämä Alajärven luoma-aholaisessa kodissa ulos. Piha ja hyvinvarusteltu kesäkeittiö kertovat, että talonväki on toimen päivänä syntynyttä ja kätevää käsistään.
Täällä asuvat Ella ja Taake (kirkonkirjojen mukaan Elina ja Taisto) Komssi. Kevät tuo omaan päätyynsä Ellan siskon Raili Luoma-ahon Espoosta. Talo on sisarusten synnyinkoti. Perhe kasvaa kesällä, kun lapset perheineen saapuvat viettämään lomiaan kotiin ja mummolaan.
Ella on hyötykasvivastaava, Raili kukkapenkkivastaava. Taaken valtakuntaa on verstas.
– Ai työnjako? No se on sellainen, että naiset keksivät minulle töitä. Joskus heidän avukseen tulee perheystävämme Tuula, joka toimii kuljetusvastaavana, kuvaa Taake.
Mutta se on pelkästään hyvä, sillä Taake tykkää tehdä käsillään, ideoida ja ratkoa teknisiä ongelmia.
Kesäkeittiö mitoitettiin kalusteiden mukaan
Yhtenä päivänä Ella kertoi Taakelle, että höyryveturin tilalle tarvitaan uusi kesäkeittiö. Siitä se sitten lähti.
Vuosi oli 2008. Maata alettiin kuoria rakennuksen alta heinäkuun kuumimpana päivänä. Jostain syystä tämä yksityiskohta jäi lapion varressa olleen Taaken mieleen.
Toista lapiota heilutti poika Marko, joka oli perheineen kesälomalla Luoma-aholla. Rakentamisessa apuna oli perheystävä Ossi. Kesäkeittiö perustuu kierrätysmateriaaliin ja vanhoihin esineisiin.
– Kaikki on vanhaa, ihmisiä myöten, isäntäväki esittelee.
Pohja mitottiin kalusteiden mukaan. Ne ovat peräisin Taaken lapsuuskodista Lapualta.
Kierrätysikkunoita ja paloturvaa
Ikkunoita on joka suuntaan. Ne jäivät vapaaksi talon ikkunaremontissa.
– Sen mukaan tehtiin, millaisia ruutuja oli.
Lattia on terassilautaa.
Taake on tarkka paitsi siististä ja viimeistellystä kädenjäljestä, myös turvallisuudesta. Hellan ja grillin takainen seinä on tehty Ruukin palosuojapaneelista. Samanlainen paneelinpala on myös puuhellan ja kaapin välissä. Melkein kaikilla kesäkeittiön esineillä on oma tarinansa.
Kesäkeittiö sai ikkunoihinsa rakkaat verhot
Ikkunoissa on Ohon eli Ellan ja Railin äidin tekemät kauniit pitsiverhot. Oho on jo haudan levossa, mutta tarinat hänestä elävät. Talosta löytyy useita hänen tekemiään sängynpeittoja ja pitsiverhoja, joita hän on tehnyt myös lapsenlapsilleen.
Sellainen mummo hän oli, että tykkäsi pilkkoa polttopuita ja aina ”pokasahalla” sahasi kaikki oksat ja risut. Välillä Oho tuppasi karkaamaan puuhommiin, kun tytöt kielsivät.
Amerikan grillillä on monta virkaa
Kesäkeittiön tunnelma huokuu lämpöä ja rauhaa. Vieraat se ottaa lämpimästi vastaan, aivan kuten talon isäntäväkikin.
Ja on tässä mökissä istuttukin iltaa ja päivää. Vietetty hyviä hetkiä perheen ja ystävien kanssa. Keitetty, naurettu, käristetty ja kahviteltu.
Viileämmällä kelillä istutaan sisäpuolella, lämpimällä pihakeittiön edustalla.
Kokkaamiseen riittää vaihtoehtoja: grilli, parila, ranskalaiskeitin ja ulkopuolella vielä Amerikasta tuotu grilli-savustin, jonka Taake on fiksannut suomalaisille liittimille sopivaksi. Siitä saa kerroksia kuorimalla mainion laitteen vaikka kinkun kypsentämiseen tai muurikkalettujen paistoon.
Mehut porisevat pihakeittiössä
Keittiön helmi on Porin Maija. Se on pieni mutta ponteva puuhella, tunnetumman Porin Matin pikkusisko. Jostain kohtaa Maijan suuaukkoa on vähän hitsattu, mutta muuten ikä ei ole hellaa huonontanut. Se on uskollinen apulainen kesäruokien valmistuksessa ja kullanarvoinen kumppani, kun alkaa mehujen keitto.
Kesäkeittiötä parempaa paikkaa ei voisi Ellan mukaan sadonkorjuun aikana olla. Siellä mehujen keitto ja marjojen säilöntä on helppoa ja mukavaa.
– Eikä tarvitse olla sisällä. Kyllä se niin iso parannus on, sanoo Ella.
Sadonkorjuukausi alkaa mansikoiden perkuulla. Sitten tulevat mustikat, vatut, punaiset marjat, omenat, tyrnit, kirsikat, punajuuret…
Lopuksi tulee Taake, joka pesee työn jäljet terassipesurilla.
– Tavallisessa keittiössä ei ihan niin järeää siivoustyökalua voi käyttää.
Tekniikka on avuksi monessa
Kerran naiset tekivät kesäkeittiön pesään tulta huonolla menestyksellä. Taisi olla itse Oho silloin asialla. Savua tuli kaikkialta muualta, paitsi piipusta. Niinhän siinä käy, jos piippu on kostea eikä vedä.
Sen perästä vastaavaa harmia ei ole tullut. Taake nimittäin keksi valjastaa nestekaasupolttimen uuteen käyttöön. Sillä kun tohauttaa lämpöä luukusta sisään, piippu lämpenee. Tulenkin saa tehtyä samalla vaivalla.
P.S. Jäi kertomatta, mikä on ”höyryveturi”, josta kesäkeittiöprojekti lähti. Se on pieni katos, jossa kokkailtiin aiemmin. Sen verran sieltäkin joskus savua nousi, että Viitaniemen Pekka luuli Taaken hommanneen höyryveturin.
Nykyään katos on osa pihan perältä löytyvää saunakeidasta. Muualta tuskin löydätkään höyryveturia, joka on somistettu vanhoilla heinäseipäillä.
Kuunkierto sanelee oikean kylvämisajan
Hyötykasvivastaava Ella luottaa viljelyssä luonnonmukaisuuteen ja kuun kiertoon, jonka mukaan tekee kylvöt. Kasvit sisältävät eri aikoina eri määrän energiaa. Esimerkiksi perunat tulee siksi kylvää vähenevän kuun jälkeen.
Peruna onkin Ellan kasvimaan ykköslaji ja sydämen asia. Kevät alkaa perunan taimien esikasvatuksesta. Niitä viedään aamulla ulos aurinkokylpyyn, illalla sisälle suojaan. Lajikkeita on monia, samoin kasvulohkoja.
Niin toimivaksi kuun kiertoon perustuva menetelmä on osoittautunut, että moni tuttu varmistaa nykyään Ellalta oikean kylvöajan.