Article image
- Meillä ei ole tänään mikään kiire, tulemme auttamaan kaikkia, että jokainen saisi hienon luudan kotiinsa, Tuulia designin yrittäjät Minna-Tuulia Mäkipernaa ja Hanna Keskinen lupasivat heti kurssin alkuun.
26.04.2024
Koti ja asuminen

Kauhavan Alakylässä tehtiin kylän komeimpia luutia

Teksti ja kuvat: Liina Hautanen

Kauhavan Alakylässä valmistauduttiin jo porraspielten kevätsiivoihin tuunaamalla katuharjoja paikallisen Tuulia designin opein.

Tuiki tavallinen katuharja saa mukavasti ilmettä servettitekniikkaa, maaleja ja moppilankaa käyttäen.

Katuharjan tuunaus keräsi Kauhavan Alakylän Kyläareenalle 25 innokasta askartelijaa. Hauskassa tuunaustapahtumassa soi haitarimusiikki ja pientä purtavaakin oli tarjolla. Idea tapahtuman järjestämiseen tuli Kauhavan Alakylän kyläyhdistyksen aktiivilta Sini Sippolalta.

– Tuulia design on järjestänyt katuharjan tuunauskursseja teemalla kylän komeimmat luudat. Ajattelin, että tuodaan tapahtuma myös tänne ja tehdään Alakylän komeimmat luudat, Sippola sanoo.

Sini Sippola Kauhavan Alakylän kyläyhdistys
– Siitähän tuli aivan sinun näköisesi, kurssilaiset totesivat Sini Sippolan itselleen tuunaamastaan luudasta.

Sippola iloitsee uudenlaisesta yhteistyöstä.

– Minulla oli ajatuksena, että Käsityökaupunki Kauhava -teemaa voisi levittää myös yhdistysten suuntaan. Oli tosi mahtavaa, että sekä Kauhavan kaupungin kulttuuritoimi että Tuulia design lähtivät mukaan yhteistyöhön. Kun on monta toimijaa, niin tulee hieno kokonaisuus aina.

Haitarimusiikkia esitti Vesa Ranttila.

Tuulia designin yrittäjä Hanna Keskinen annostelemassa servettilakkaa kurssilaisille. Materiaalipöydätkin oli somistettu kauniisti Tuulia designin tyyliin.

Kurssilahjaksi jokaiselle oma luuta

Kauhavan lisäksi katuharjan tuunauskurssille oli tullut osallistujia myös Härmistä, Lapualta ja Seinäjoelta.

– Kurssi toimi tosi hyvin ja tuntui että ihmiset olivat hirveän iloisia tästä lahjasta. Jokainen sai kivannäköisen luudan kotiin vietäväksi eikä tekeminen ollut liian vaikeaa eikä haastavaa askartelua, Sippola sanoo.

Tuija Matila Kauhava
– Tosi kiva kurssi ja tarpeeksi kevyttä. Ja vaikka melkein kaikki ovatkin minulle ennestään tuntemattomia, niin kaikki ovat saman hankkeen parissa, kauhavalainen Tuija Matila kommentoi.
Myös Kauhavan Martoista oltiin lähdetty kurssittautumaan.

Kurssipaikat täyttyivät neljässä päivässä

Katuharjan tuunaus innosti ajatuksena niin, että kurssipaikat täyttyivät neljässä päivässä.

– Olimme aivan yllättyneitä ilmoittautuneiden määrästä. Pystyimme ottamaan kurssille 25 henkeä ja paikat menivät melkein heti. Yhdeksän jäi vielä varasijoillekin. Taas näki, että tällainen uudenlainen yhteistyökokeilu kannatti, Sippola toteaa.

Seuraavaksi Alakylässä tempaistaan pyöräilytapahtuman merkeissä yhdessä naapurikylän kanssa. Avoimet kylät -tapahtuman yhteydessä järjestetään polkupyöräretki Ämpin sillalle ja pyöräilijöiden kesken arvotaan palkintoja. Syksyllä on vuorossa koulunaloitusdisco.

katuharjun tuunaus Tuulia design Minna Mäkipernaa
Sirkku Lassila ja Tuulia designin yrittäjä Minna-Tuulia Mäkipernaa.

Kyläyhdistyksen ylläpitämää Alakylän Kyläareenaa vuokrataan ja kesän suhteen varauskalenteri näyttääkin jo hyvältä. Kalenterista löytyy kesäjuhlia, tasavuotissyntymäpäiviä ja aika monet lasten syntymäpäivät.

– On hienoa, että ihmiset ovat löytäneet meidän Kyläareenamme. Täällä pystyy tehdä niin monenlaista, Sippola sanoo.

Kauhavan Alakylän Kyläareena, Kauhavan Alakylän kyläyhdistys
Kuvassa Alakylän naisia, eli Tiia Yliketola, Sirkku Lassila, Tuula Sippola ja Sini Sippola.

Katuharjan tuunaus – näitä tarvitset:

  • katuharja (irrallinen harjaosa ja varsi)
  • hiomapaperin pala
  • askartelumaalia
  • servetti
  • servettilakkaa
  • liimaa
  • moppilankaa
  • porakone & ohut puuporan terä, ruuvi ja ruuvimeisseli tai ruuvinväännin
katuharjan tuunaus
katuharjan tuunaus askartelumaalit
Katuharjan varren maalaamiseen käytetään askartelumaalia. Maalia kannattaa lantrata pienellä tilkalla vettä, niin se imeytyy paremmin puuhun ja kestää pidempään.

Tee itse kylän komein luuta Tuulia designin opeilla

Irrota harjasta mahdollinen viivakoodi- tai hintalappu ja hio tarrasta jääneet liimat pois hiomapaperilla. Samalla kannattaa pyyhkäistä myös mahdolliset karkeat kohdat pois puusta.

katuharjan tuunauskurssi Tuulia design
Sirkku Lassila (vas.) hioo ja Minna-Tuulia Mäkipernaa neuvoo servetin asettelussa.

Valitse haluamasi servetti ja sommittele, miten asettelet servetin harjan päälle siten, että kuviot ovat kohdillaan ja servetti ylettyy peittämään koko harjan reunoineen.

servettitekniikka

Servetti saa jäädä reilusti reunoilta yli, ylimääräiset leikataan pois lakan kuivuttua.

katuharjan tuunaus serviettitekniikalla

Irrota servetin kolme osaa toisistaan. Työssä käytetään vain servetin ylin kerros, joka on painettu.

katuharjan tuunaus

Levitä servettilakkaa pensselillä harjan puuosan päälle, myös reunoille.

servettitekniikka katuharjan tuunaus

Aseta servetti huolellisesti paikoilleen. Servettiä ei voi enää liikutella tai koskettaa sormella, sillä se tarttuu sormiin ja repeää hyvin helposti. Anna mahdollisten ryppyjen olla, niitä ei huomaa lopputuloksesta.

servettitekniikka

Levitä toinen kerros servettilakkaa servetin päälle varovasti keskeltä reunoille päin sivellen. Levitä lakkaa myös reunoille. Jos päädyt ovat jo kuivuneet, voit lisätä niihin lakkaa ennen servetin päällelakkausta.

Maalaa harjanvarsi haluamasi sävyisillä askartelumaaleilla. Maalia kannattaa ohentaa vesitilkalla, jolloin maali imeytyy paremmin puuhun ja kestää pidempään.

Tuulia desgin Hanna Keskinen katuharjakurssi
Tuulia designin yrittäjä Hanna Keskinen näyttää, että askartelumaaliin lisätään vettä vain pieni loraus.
katuharjan tuunaus
Askartelumaaleilla maalattuja harjanvarsia kuivumassa.
Askartelumaalit kuivuivat nopeasti. Kuvassa Tiia Yliketolan taidonnäyte.
servettitekniikka katuharjan tuunaus
Tuija Matila valitsi muumiaiheisen servietin, joten hän maalasi harjan ensin valkoiseksi. Näin servetissä seikkailevat muumit näyttävät myös lopputuloksessa valkoisilta.

Vinkkejä servettitekniikkaan

Jos valitsee valkopohjaisen servietin, ja haluaa että valkoinen toistuu valkoisena, kannattaa puu maalata kertaalleen ohuesti valkoisella askartelumaalilla ennen lakkausta ja servetin asettelua. Vintage-tyylistä lopputulosta toivovan sen sijaan kannattaa jättää puu maalaamatta, jolloin puun väri jää kuultamaan läpi servetistä.

– Jos haluaa, että vaikkapa Marimekon servetissä valkoinen säilyy valkoisena, niin kannattaa maalata puu ensin kuultovalkoisella askartelumaalilla, eli sekoittaa pikkuisen vettä maaliin, Tuulia designin yrittäjä Minna-Tuulia Mäkipernaa neuvoo.

Servetistä otetaan käyttöön vain sen ylin kerros.

– Uskokaa tai älkää, servetissä on kolme kerrosta ja vain ylin käytetään, eli se, jossa painatus on. Eli ennen kuin päästään lakkaamaan, irrottakaa kerrokset toisistaan, toinen Tuulia designin yrittäjistä, Hanna Keskinen, jatkaa.

Servettiä voi ennen lakkausta vähän jo leikata pienemmäksi. Jätä kuitenkin runsaasti ylimääräistä joka suuntaan. Ylimääräiset leikataan pois servettilakan kuivuttua.

Servettiä kannattaa mallata paikoilleen myös kulmittain, jolloin pienempikin servettikoko ylettyy peittämään puun.

Kurssilla oli kymmeniä erilaisia servettejä, joista jokainen sai valita mieleisensä. Katso karusellikuvat työn alla olevista katuharjoista.

Seuraavaksi harjanvarteen pyöritetään neljä metriä sopivan väristä moppilankaa. Lanka kiinnitetään liimalla.

Kun harjanvarren maali on kuivunut, sivele yläosaan sopivalle tartuntakorkeudelle noin 15-20 cm matkalle liimaa. Mittaa neljä metriä moppilankaa ja pyöritä se liimakohdan ympärille. Asettele aloittaessasi langanpää siten, että se jää ensimmäisten lankakierrosten alle. Päätellessäsi kiristä langanpää muutaman viimeisen kierroksen alle, laita langanpäähän vielä liimaa ja taputtele se paikoilleen.

katuharjaan grippi moppilangasta

Viimeiseksi vielä ”roiku ja ruuvaa” -vaihe

Kun harjaosan servettilakka on kuivunut, paina peukalolla varovasti reikä harjanvarren reikäkohtaan ja aseta varsi paikoilleen.

Harjanvarren asettamisessa on hyvä olla apukäsiä. Varsi pitäisi yrittää saada mahdollisimman syvälle koloonsa ja siinä tarvitaan vähän voimaakin.

Poraa ohuella poranterällä harjaosaan reikä siten, että se menee harjanvarren läpi. Kiinnitä harja ruuvilla.

katuharjan tuunaus

Kurssilla Tuulia designin naiset vannottivat, että kukaan ei pääse kotiin, ennen kuin ruuvi on ruuvattu paikoilleen.

– Koska sehän jää tekemättä, jos täällä meinaa, että ruuvaan sitten kotona, Tuulia designin yrittäjä Hanna Keskinen nauroi.

Ja sitten taisteltaisiin irtoavan harjan kanssa lopun ikää.

Kiinni on ja pysyy!
Sini Sippola ja Minna-Tuulia Mäkipernaa

”Näistä tuli pyhäluutia”

Kurssilaiset viihtyivät ja pöydistä kuultiin innostuneita kommentteja. ”Tosi kivaa että järjestätte tällaista, me oltiin heti mukana” ja ”Heti soitin kaverille, lähdetkö kanssani”, kuului useammastakin pöytäkunnasta.

Palautetta mukavasta kurssista tuli myös jälkikäteen.

– Tuntuu että Kylän komein luuta -ilta laukaisi luutabuumin Kauhavalla. Eri luutakomppaniat ovat lähettäneet kiitoksiaan ja kertoneet, että luudantuunauksesta tuli kesäterassin puhutuin aihe. Hienoa, että käsillä tekeminen tuo iloa, Sini Sippola Kauhavan Alakylän kyläyhdistyksestä iloitsee.

Servettilakkaa on haettu kurssin jälkeen Tuulia designin liikkeestä useammankin kerran ja kurssilla syntyneisiin komeisiin luutiin ollaan oltu tyytyväisiä.

– Näistä tuli pyhäluutia, kommentoivat kurssilaiset ilossa suin. Niin hienoja itsetuunatuista katuharjoista tuli, Minna-Tuulia Mäkipernaa Tuulia designista kertoo.

Kyllä kelpaa! Kotiinviemisinä jokaisella kurssilaisella oli itse tuunattu, omannäköinen katuharja.
Kauhavan Martat katuharjan tuunaus

Tutustu Tuulia designiin

Tuulia design on kauhavalainen käsityö- ja askarteluliike, joka järjestää myös erilaisia kädentaitokursseja niin omissa kuin asiakkaankin tiloissa. Yrityksen verkkosivuilta löytyy verkkokaupan lisäksi paljon ilmaisia askarteluohjeita. Lisäideoita voi ammentaa Tuulia designin somekanavilta.

Tulossa Craft Camp heinäkuussa

Tuulia design järjestää heinäkuussa kolmipäiväisen Craft Camp -luovuusleirin Kauhavan Upseerikerholla. Majoitukset voi varata Lentohotellista.

– Järjestimme ensimmäisen Craft Campin jo elokuussa 2023 ja toisen nyt helmikuussa, ja saimme kummastakin aivan todella hyvää palautetta. Osallistujia oli helmikuussakin ympäri Suomea, ainakin Vihdistä, Helsingistä, Tampereelta, Oulusta, Kokkolasta, Pielavedeltä ja täältä Kauhavalta, Tuulia designin yrittäjä Minna-Tuulia Mäkipernaa kertoo.

Vaikka leiriohjelmakin kertoo paljon, parhaat palat pitää Mäkipernaan mukaan osata lukea rivien välistä. Osallistujien yhteishenki ja energia on se, joka tekee leiristä niin ikimuistoisen.

– Kyseessä on luovuusleiri ja luovuutta herätellään vähän kaikin konstein. Nyt meillä on tulossa livemusiikkiakin. Eikä tarvitse olla taitaja missään asiassa, vaan voi tulla ihan kahta kättä heittäen. Meiltä löytyy tarvikkeet ja me ohjaamme, Mäkipernaa lupaa.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (7 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset