Article image
Asuntomessut Naantalissa 2022
22.09.2022
Koti ja asuminen

Kestävyys ja luonnon kunnioitus näkyvät sisustustrendeissä

Teksti: Saara Tuomela
Kuvat: Matti Hautalahti ja Saara Tuomela

Vuoden 2022 Naantalin Asuntomessuilla saatiin ihailla kohteita, jotka sulautuvat kauniisti ympäröivään luontoon. Luonto näkyy myös pintamateriaaleissa, sillä puuta ja kiveä on käytetty paljon.

Sisustaminen on ollut läsnä sisustussuunnittelija SI Erika Rentola-Björklundin elämässä lapsuudesta saakka. Hän kertoo, että kotiin tuli aina Avotakka-lehti ja sisustusohjelmia katsottiin tämän tästä.

Sisustaminen vei mukanaan jo varhain

Kiinnostus luovaa alaa kohtaan vei mukanaan ja vuonna 2005 hän valmistui sisustussuunnittelijaksi Halikon Käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksesta. Nykyään hänellä on oma yritys Sisustus e.r-b. Inredning, jonka toimistot sijaitsevat Vaasassa ja Kristiinankaupungissa.

Asuntomessut tapahtumana Rentola-Björklund on saanut kokea paitsi kävijän, myös suunnittelijan näkökulmasta. Vuonna 2008 hän osallistui Vaasan Asuntomessuille kahdella kohteellaan, josta toinen valittiin vuoden suosikkikohteeksi.

– Asuntomessut olivat itselleni lottovoitto, mutta kova työ siinä oli, hän muistelee.

Sisustussuunnittelija Erika Rentola-Björklund
Sisustussuunnittelija Erika Rentola-Björklund.

Tummia ja lämpimiä sävyjä

Tämän vuoden asuntomessuilla Naantalissa nähtiin paljon tummia kohteita. Tummia sävyjä oli niin sisä- kuin ulkotiloissa.

– Jännää, että messuilla oli niin paljon tummaa, sillä mustaa on ollut sisustuksessa jo tosi pitkään, Rentola-Björklund pohtii.

Uutta on kuitenkin mustan käyttäminen yksityiskohdissa. Naantalin messuilla oli paljon mustia ja puisia ikkunapokia sekä lattia- ja kattolistoja. Ennen listat vain sulautuivat muuhun sisustukseen ja olivat usein täysin valkoisia.

Rentola-Björklund kertoo, että väreissä ollaan menossa lämpimiin sävyihin. Beesiä ja puuta käytetään paljon. Vaasan Asuntomessuilla vuonna 2008 sisustuksessa käytettiin vain yhtä puulajia, mutta nyt eri puulajeja yhdistellään rohkeasti.

sisustaminen
Mustia yksityiskohtia makuuhuoneessa.

Tilantuntua keittiöihin

Asuntomessuilla näkyi tänä vuonna paljon keittiöitä, joissa yläkaappeja ei ollut laisinkaan. Näin keittiöön saadaan tilantuntua ja ilmavuutta. Yläkaappien tilalle voidaan laittaa esimerkiksi taidetta tai avohyllyjä.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Keittiöihin saadaan selkeyttä ja siisteyttä myös aamiaiskaapin avulla. Sellainen löytyy nykyään lähes joka keittiöstä.

– Onhan se kätevää, että pienkodinkoneet ovat samassa paikassa, jolloin ne saa myös helposti piiloon taitto-ovimekanismilla. Samalla mekanismilla voidaan piilottaa esimerkiksi koko välitila, Rentola-Björklund lisää.

harmaa keittiö Naantalin asuntomessut
Moderni tumma keittiö.

Kestävää sisustamista

Yhdeksi tämän päivän sisustustrendiksi voi nimetä kestävyyden. Rentola-Björklund kertoo, että nykyään kierrätetään paljon enemmän ja mietitään kalusteiden ikää.

– Ennen uuden omakotitalon valmistuessa kaikki vanhat huonekalut heitettiin pois ja tilalle hankittiin uudet. Tänä päivänä pelastetaan esimerkiksi mummolasta senkkejä, mikä on kiva, sillä niillä on tunnearvoa.

Vanhemmat huonekalut ja tavarat tuovat myös persoonallisuutta.

– Sisustuksessa ei ole enää mitään tiettyä tyyliä, vaan jokaiselle on jotain. Nykyään persoonallisuus saa näkyä, Rentola-Björklund painottaa.

Nykyään persoonallisuus saa näkyä.

Katso karusellikuvat tästä!
Katso karusellikuvat tästä!

Messualue kiehtoo erilaisuudellaan Naantalissa – Katso video!

Asuntomessut Naantalissa 2022

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.4/5 - (7 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset