Article image
Xbox Series X -pelikonsolia saa etsiä kissojen ja koirien kanssa, kuten myös Sonyn valmistamaa viidettä PlayStationia.
15.07.2021
Tekniikka ja pelit

Haluatko uuden pelikonsolin? varaudu odottamaan

Juho Kuorikoski

Koronapandemiasta on seurannut toimitusvaikeuksia moniin tuotteisiin. Uuden sukupolven pelikonsoleita menisi kaupaksi, mutta laitteita ei saada kauppoihin. Tämä on vain jäävuoren huippu, sillä komponenttipula näkyy joka puolella yhteiskuntaa.

Microsoftin Series X ja Sonyn PlayStation 5 tulivat myyntiin jo viime vuoden puolella, mutta kaupoissa uusia pelikonsoleita on nähty vain satunnaisesti. Kaiken taustalla on koronasta johtuva saatavuuspula puolijohteista, joka pelikonsoleiden ohella heijastuu muun muassa tietokoneiden komponentteihin. Tehokkaat näytönohjaimet ovat nekin olleet kiven alla.

Komponenttipula selittyy osittain koronapandemian aiheuttamalla kysyntäpiikillä. Koska ihmiset ovat viettäneet aiempaa enemmän aikaa kodeissaan, elektroniikan kysyntä on kasvanut. Puolijohteita ei ehditä tuottaa sitä tahtia kuin niitä menisi nyt kaupaksi.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Saatavuusongelmat eivät kosketa pelkästään viihde-elektroniikkaa, vaan ongelmasta kärsii tällä hetkellä koko elektroniikkateollisuus. Useiden tuotteiden toimitusajat ovat venyneet kuukausien mittaisiksi, eikä osia välttämättä saa edes rahalla.

Ketju yskii alkupäässä

Vaikka kysyntää on, uusien tuotantolinjojen avaaminen on kallista. Tämä on luonut pullonkaulan, jota entisestään koronan seurauksena syntyneet toimitusvaikeudet pahentavat. Tuotantoketjuun syntyvät viivästykset kertautuvat jokaisen välietapin myötä, joten valmiiden tuotteiden valmistaminen hidastuu, kun jo ketjun alkupäässä on ongelmia.

Viivästykset ja uusien tuotantolinjojen perustaminen tulevat todennäköisesti heijastumaan myös tuotteiden hintoihin.

Kuivuus kiusaa

Komponenttien valmistukseen vaikuttavat myös olosuhteet. Taiwan on eräs maailman suurimmista mikrosirujen ja puolijohteiden valmistusmaista, mutta maata koetteleva kuivuus on vaikeuttanut tuotteiden valmistusta.

Puolijohteiden valmistusprosessi kuluttaa paljon vettä, jonka käyttöä on säännöstelty kuivuuden vuoksi. Päivittäinen tuotanto vaatii satoja tuhansia tonneja vettä.

Saatavuusongelmat tuskin helpottavat ihan heti. Asiantuntijat arvioivat, että komponenttipula tulee kestämään ensi vuoden kesään saakka. Tämä tulee heijastumaan kulutuselektroniikan ohella myös esimerkiksi autovalmistajiin, jotka tarvitsevat lukuisia erilaisia sähkökomponentteja tuotteisiinsa.

Myös infrastruktuuri tarvitsee puolijohteita. 5G-verkko, datakeskukset, älytelevisiot ja muut laitteet vaativat samaa tiedonsiirtokaistaa kuin tietokoneet ja älypuhelimet. Nykyisiin neljännen sukupolven matkapuhelinverkkoihin verrattuna 5G vaatii enemmän virranhallintaa ja häiriönestoa, joka vertautuu suoraan erilaisten sähkökomponenttien määrään.

Oma roolinsa on sähköisellä liikenteelläkin. Esimerkiksi hybridiautossa on kolminkertainen määrä puolijohteita verrattuna sähköautoon, ja sähköautossa taas kolminkertainen määrä hybridiautoon nähden. Arvioiden mukaan autot ja kulutuselektroniikka käyttävät tällä hetkellä yhtä paljon puolijohteita.

Kuluttajan näkökulmasta komponenttipula näkyy ensin saatavuusongelmina, mutta kun tuotteita saadaan lopulta hyllyihin, ne ovat nykyistä kalliimpia.

Kommentti: Pleikkaria odotellessa

Haluaisin kovasti PlayStation 5:n. Olen sitkeästi päättänyt odottaa, että laitteen saa napata marketista kainaloon, mutta kovin pitkältä tämä aika tuntuu. En ole yksin asian kanssa, sillä kavereistani vain kourallisella on käytössään uusi pleikkari.

Toki pelikonsolin saisi itselleen vaikka heti, mutta se pitäisi ostaa yksityiseltä. Näillä myyjillä saatavuusongelmat ovat hyvin tiedossa, ja se näkyy konsolin hinnassa. Joulun tietämillä uutuuspleikkarin olisi saanut itselleen reilulla tonnilla, ja vieläkin käytetyt koneet pyörivät siinä 600–700 euron tuntumassa. Kaupassa vekottimen hinta olisi noin 500.

Kaupankäyntiä tietysti määrittää kysynnän ja tarjonnan laki, mutta elektroniikkatrokareiden toiminta ärsyttää. Toisaalta myös kauppaketjut osaavat. Eräs varsin tunnettu ketju kaupustelee PlayStation 5:ttä trokareitakin törkeämmällä hintalapulla. 889 euron hinta noin viidensadan tuotteesta on pelkästään törkeää, mutta ilmeisesti ostajia on.

Välistävetäjä pärjää aina

Jos ei pelikonsoleita ole kaupassa, ei sieltä löydy tehokkaita näytönohjaimiakaan. Nvidian odotetut RTX-sarjan näytönohjaimet ovat kaikkialta loppu, ja niitäkin kaupustellaan ylihintaan. Näitäkin on toki päätynyt trokareiden haaveihin, mutta suurin osa tuotteista on valjastettu kryptovaluuttojen louhimiseen.

Tehokkaissa näytönohjaimissa on laskentatehoa, joka soveltuu paitsi grafiikan piirtämiseen, myös kryptovaluuttojen louhintaan. Kyse on prosessista, jossa laskentateho valjastetaan kryptovaluuttojen ytimessä olevan lohkoketjun ylläpitoon.

Onneksi kyse on pääasiassa viihteen kuluttamiseen tarkoitetuista tuotteista eikä mistään oikeasti elintärkeästä. Näitä vehkeitä ei ole pakko ostaa.

Juho Kuorikoski
sisällöntuottaja

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
komponenttipula pelikonsoli pelit saatavuus viihde

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset