Article image
Seppo Kokkinen on rakentanut lähes kymmenkunta erilaista rakennelmaa ja pienoismallia entisen kotitalonsa pihamaalle.
27.10.2022
Koti ja asuminen

Pienoispihapiiri Lapualla syntyi kokeilunhalusta

Teksti ja kuvat: Hanna Hattar

Syysillan hämärtyessä valo tuikkii kutsuvasti komeasta pohjalaistalosta.

Talon asukas on iltaihmisiä, sillä pimeällä myös yhteen yläkerran ikkunoista syttyy valo. Päivällä taas yläkerran yhdessä huoneessa on verhot kiinni. Näky ruokkii mielikuvitusta ja synnyttää mieleen tarinoita.

Lapuan Hellanmaalla sijaitseva uljas talo ja sen pihapiirin rakennukset tuntuvat todellisilta. Ja todellisia ne ovatkin, mutta kooltaan vain täysikokoisia rakennuksia paljon pienempiä.

Pienoispihapiiri on lapualaissyntyisen Seppo Kokkisen käsialaa. Neljän viime vuoden aikana Kokkinen on rakentanut lähes kymmenkunta erilaista maalaistalon rakennusta entisen kotitalonsa ja nykyisen kesäpaikkansa puutarhaan.

pienoisnavetta

Heittää nyt vettä hukkaan!

Ensimmäinen rakennelma syntyi vuonna 2018. Se oli pihakaivo, jonka Kokkinen rakensi aidon kaivon kokoiseksi. Siinä on toimiva veivi ja köysi, millä vesisangon saa nostettua kaivosta ylös. Kaivon valmistuttua vaimo Satu Kokkinen kuvasi vedennostosta videon, jonka hän julkaisi facebook-sivuillaan. Video keräsi kommentteja – heittää nyt hyvää vettä pihakiville! Kokkisia kommentti nauratti. Kaivo sijaitsee kuivalla kalliolla ja vesi sangossa oli vain rekvisiittaa.

Seppo Kokkisen ensimmäinen rakennelma oli täysikokoinen kaivo
Seppo Kokkisen ensimmäinen rakennelma oli kaivo, joka on kooltaan ja toiminnallisuudeltaan aitoa kaivoa vastaava.

Seuraavaksi Seppo Kokkinen nikkaroi maitolaiturin. Siitäkin tuli aidon kokoinen. Lavalle nostettiin oikeat maitotonkat ja laitettiin niihin auringonkukkia koristeeksi.

maitolaituri
Seppo Kokkinen nikkaroi maitolaiturin oikean kokoiseksi.

Sitten valmistui tuulimylly. Siihen Kokkinen halusi haastetta ja teki myllystä kahdeksankulmaisen nelikulmaisen sijasta. Aurinkokennon avulla sinne syttyy illalla valot.

pienoispihapiiri tuulimylly
Kahdeksankulmaisen tuulimyllyn sisälle syttyy illalla valot.

Yksityiskohtia lukkoa myöden

Tuulimyllyn jälkeen pienoispihapiiri täydentyi pärekattoisella aitalla. Aitan yläkertaan Kokkinen rakensi oviluukun ja teki raput luukun suulle. Yksityiskohdista tarkkana hän asensi myös munalukon aitan ovelle.

Katso karusellikuvat!

Aitan jälkeen vuorossa oli lutti. Siitä tulikin mainio paikka joulukuvaelmalle. Pienoistonttujen avulla Satu Kokkinen on kuvannut perheen joulukorttikuvat lutin luona.

pienoispihapiiri
Tonttujen koristamasta lutista Kokkiset ovat teettäneet joulukorttikuvia.
Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Pienoispihapiiri sai myös pohjalaistalon

Pihapiirin keskipiste, uljas pohjalaistalo valmistui vuonna 2021. Sen rakentamiseen Seppo Kokkisella kului vuoden päivät. Vaimo täydensi taloa asiaan kuuluvalla rekvisiitalla, kuten verhoilla eli puolikarteekeilla. Paras materiaali niihin löytyi imurin harsokankaisesta pussista.

pienoispihapiiri

Vuoden 2022 aikana Kokkisen käsistä on syntynyt navetta, vinttikaivo ja savusauna. Navetta olikin tärkeä lisä pohjalaistalon pihapiiriin, sillä Satu Kokkinen on maatalon tytär ja työskentelee arkipäivisin opettajana Kauhajoella Vuoksin maatalousoppilaitoksessa. Hän halusi navettaan aidontuntuiset lehmät, joiden löytäminen ei ollutkaan sanottua.

pienoisnavetta
Oikeanlaisten lehmien löytäminen pienoisnavettaan oli kovan työn takana.

Lopulta kuusi oikeanlaista lehmää tilattiin Espanjasta ja toiset kuusi löydettiin yllättäen Kauhajoelta. Lehmät saivat navettaan valot ja loppukesällä aitoja heiniä ympärilleen.

Seppo Kokkinen

Mistä innostus pienoismalleihin?

Seppo Kokkinen innostui pienoismalleista eläkeiän lähestyessä. Vaikka hän edelleen työskentelee myös metsäkoneen kuljettajana, on eläkkeellä ollut enemmän aikaa omille projekteille.

Innostus pienoismallien rakentamiseen lähti kokeilunhalusta.

–Olin usein katsellut pohjalaistaloja ja miettinyt, että osaisiko tuollaisen rakentaa itse. Pienissä rakennelmissa pystyn sitä kokeilemaan, hän hymyilee.

Arkisin Kauhajoella asuva Kokkisten pariskunta suunnittelee tulevaisuudessa muuttoa pysyvästi Lapualle. Lapualla he asuivat 18 vuotta lasten ollessa pieniä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (20 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset