Article image
Betoniauton kuljettaja epäili pilareita valettaessa paikalle tulevan kuivaajan. Nykyiset lauhat talvet altistavat rakenteita entistä enemmän kosteudelle. Hannele Rintakoski ja Heikki Kangas halusivat eliminoida rakenteilla olevan talonsa kosteusvauriot.
07.01.2021
Koti ja asuminen

Pohjalaistalo sai hyvin tuulettuvan alapohjan

Teksti ja kuvat: Hannele Norja

Pohjalaistalo nousee Ylistaron Alhojoelle valtaosin perinteiseen tapaan. Vanhan talon remontissa eteen tulleet yllätykset kannustivat ottamaan uudisrakentamisessa kuitenkin varman päälle. Kunnolla tuulettuva alapohja takaa, että tämän talon rakenteisiin ei kosteus nouse.

Pohjalaistalo rakentuu Hannele Rintakosken ja Heikki Kankaan perheessä karjan- ja lastenhoidon ehdoilla. Savossa, ja savolaisesta männystä veistetyn lukkonurkkaisen talon runko kohosi Itä-Suomessa veiston etenemistahdissa. Sen jälkeen kehikko purettiin ja pystytettiin paikalleen Ylistaron Alhojoelle. Sittemmin rakentaminen on edennyt isäntäväen aikataulujen mukaan.

– Pystytysvaiheessa oli kyllä sukulaisia ja kyläläisiäkin apuna, Rintakoski muistelee.

Tuulettuva alapohja varmistaa, että kosteusmurheet saavat jäädä

Runko pystytettiin noin metrin korkuisten ja halkaisijoiltaan 30-40 x 30-40 senttisten betonipilareitten päälle. Pilarit seisovat betonianturan päällä.

– Korjatessamme vieressä olevaa nykyistä kotiamme, meidät yllätti kosteuden nousu talon rakenteisiin. Sen jälkeen emme maavaraisen laatan toimivuuteen uskaltaneet enää luottaa. Kissanluukuilla ja jatkuvalla sokkelilla varustetun alapohjan riittävä tuulettuminenkin epäilytti. Nyt se murhe on poissa, Kangas toteaa.

Rakentamisessa on kunnioitettu yhtä lailla perinteitä kuin rakennusterveyttäkin.

– Alapohjan eristekerros tulee olemaan lasturakenteeltaan lähes painumatonta ja lämpöarvoltaan selluvillan veroista kutteria. Lautarakenteisen kuistin seinien lämpöeristeet taas ovat norjalaista, puusta tehtyä levyeristettä, johon on lisätty vain ammoniumfosfaattia. Hengittävässä puurakentamisessa ilmansulkupaperi korvaa muovisen höydynsulkukalvon.

Ulkoseiniin asennetaan ennen laudoitusta tuulensuojalevyt. Muuta lämpöeristettä 200 millinen hirsi ei vaadi. Sisäseinien karhean hirsipinnan Kangas aikoo piiluttaa, jolloin puhtaanapitokin helpottuu.

– Osa huoneiden seinistä maalataan, paneloidaan tai tapetoidaan. Sitä emme ole vielä päättäneet, mutta sisätiloissakin tavoitellaan pohjalaista talonpoikaistyyliä, Rintakoski lisää.

Perinnemuurarin muuraamat leivinuuni ja pystymuuri tulevat lämmittämään taloa stokerilämmityksen lisäksi.

Vertaiskokemuksista suurin hyöty

Perinteisesti ja terveellisesti rakentaessa Rintakoski kertoo suurimman avun löytyneen asian omakohtaisesti kokeneilta.

– Ratkaisuvaihtoehtoja etsiessäni suurin apu löytyi alan kirjallisuudesta ja blogikirjoituksista. Omakohtaiset kokemukset ovat olleet hyödyllistä luettavaa. Kitinojan perinnekyläprojekti oli korvaamaton suunnannäyttäjä oman projektimme alkuvaiheessa. Olen erittäin kiitollinen heille, jotka jakavat kokemuksiaan muiden rakentajien avuksi.

Netistä löytyi myös keskipohjalainen pystymuurin ja taloon sablunoidun leivinuunin pystyttänyt perinnemuurari. Muurin luukuksi valikoitui uusvanha malli, leivinuunin luukku on aidosti vanha.

Perinteitä noudattaen taloon valittiin myös ikkunat.

– Niitten profiilit, sirot jakopuut, karmit ja helat ovat tuulihakoja myöten perinteisen mallisia, Rintakoski listaa.

tuulettuva alapohja
Noin metrin korkuiset ja halkaisijaltaan 30-40 x 30-40 sentin pilarit antavat tilaa tuuletukselle.

Huolimattomuus kostautuu

Tällä hetkellä Kangas työstää talon lattioita.

– Raakaponttilaudan päälle olen levittänyt ilmansulkupaperin. Niskojen väliin tulee 35 senttiä paksu kutterieriste, jonka päälle levitän jälleen ilmansulkupaperin. Sen jälkeen on lattialautojen vuoro, Kangas kertoo.

Hän korostaa rakentamisen huolellisuutta, erityisesti lattianteossa.

– Huolimaton työ voi pahimmillaan mitätöidä jopa eristekerroksen paksuuden.

– Kun itse tekee, niin syyllinen löytyy aina helposti ja läheltä, hän naurahtaa.

Rakennuksen ilmanvaihto tulee olemaan painovoimainen kuistia lukuun ottamatta.

– Saunaa taloon ei rakenneta. Kosteat tilat suihkukaappeineen tulevat kuistille.

Rakennuksen lämmitys tulee hoitumaan vesikiertoisella stokerilämmityksellä.

Katso karusellikuvat!

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.5/5 - (95 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset