Article image
Rannikkoseudun yrittäjät Kim Kurenmaa, Freddi Skott ja Carina Rönn odottavat kotimaan matkailun täyttävän ulkomaalaisten turistien vajauksen.
Kaupallinen yhteistyö

12.06.2020
Tapahtumat ja matkailu

Raippaluoto tarjoaa matkailijoille elämyksiä luonnon rauhassa

Teksti: Harri Puhakainen
Kuvat: Esa Siltaloppi ja Taru Valkama

Mustasaaren Raippaluodossa matkailija pääsee kokemaan elämyksiä lähes aavan ja kimaltelevan meren äärellä. Tarjolla on majoitusta lasitaloissa, upeita maisemia sekä retkiä merelle.

Kalle’s Inn-yrittäjä Freddi Skott tarjoaa eturivin paikat UNESCOn luontomaailmanperintöalueen Kvarkenin kauniista maisemista.

Kotimaan matkailu on kunniassa jo alkaneella kesälomakaudella. Ja mikäs on lomaillessa, kun kauniissa, puhtaissa ja turvallisissa maisemissa voi nauttia monenlaisista asioista.

Mustasaaren Raippaluodossa lähes aavan ja kimaltelevan meren äärellä Kalle’s Inn-yrittäjä Freddi Skottin Prisma-lasitalot tarjoavat ihastuttavan erilaisen tavan viettää yönsä pois kotoa. Kun hotellihuone on lähes aina vain neljä seinää, katto ja lattia huonekaluineen, ovat lasitalot esteettömine merinäkyvineen aivan toisesta maailmasta.

Kalle´s inn maisema
Kalle´s inn merenrannan rauhan ja luonnonkauneuden ympäröimänä.

– Tänä kesänä tarjoamme ravintolapalveluita rajoitetusti majoituksen yhteydessä koronasta johtuen. Tarjoamme myös mahdollisuuden itse grillata turvallisesti uusissa grilleissämme oman mielen mukaisesti. Meiltä saa valmiita tuotteita grillausta varten.

–  Meiltä saa takeaway-aamiaisen ja ruokaa voi valmistaa turvallisesti uusissa grilleissämme oman mielen mukaisesti, Skott valottaa muuttunutta konseptiaan.

Uudet grillit on otettu käyttöön, sillä ravintolapalvelut ovat olleet koronan vuoksi rajoitettuja.

Skott arvioi, että siinä mielessä hänen Prismansa kiinnostavat, että niissä ainakin turvaetäisyydet ovat kunnossa.

– Täällä ei tarvitse olla muita lähellä, jos ei halua. Sen uskon vetävän tänne lomalaisia ehkä hotellihuoneissa yöpymistä enemmän. Tämän turvallisempaa ympäristöä tuskin onkaan.

Täällä ei tarvitse olla muita lähellä, jos ei halua.

Kalle’s Innin saunat ovat korkean lämpötilansa takia turvallisempia kuin normaalissa huonelämmössä oleskelu.

– Paljuja emme tänä kesänä lämmitä asiakkaille mahdollisten tartuntojen leviämisen ennaltaehkäisemiseksi.

Kalle’s Inn tarjoaa kaiken mitä tarvitsee nauttiakseen saunahetkistä. Ei siis kannata poistua Kalle’s Innistä kokematta yhtä perinteisistä saunoista, täydellisen rentoutumisen paikasta sekä keholle että mielelle. Paljut eivät tänä kesänä lämpiä, mutta saunat lämmitetään kyllä.

Elämyksiä koto-Suomesta

Prisma-lasitalot ovat pian kolme vuotta vanhoja. Ne ovat olleet alusta lähtien menestys ja sen vuoksi ympärille on syntynyt myös muuta yritystoimintaa.

– Minulta kysyttiin heti alusta lähtien mitä muuta täällä voi tehdä kuin syödä, saunoa ja nukkua, Skotti virnistää.

Uljas merinäkymä ja raikas ilma ei tahdo riittää koko lomailun ohjelmaksi, joten AWAY Tourism, Qvarken Boat Charter ja Kvarken Nature and Fishing Tours ovat tuoneet palvelunsa Archipelago attractions -hankkeen avulla Kalle’s Innin vieraille.

 AWAY Tourism:in Kim Kurenmaa vie 15,4 metriä pitkällä purjeveneellä halukkaita tutustumaan mereen lähemmin kuin Klobbskatin rannoilta.

– Normaalisti voin ottaa veneeseen 12 matkustajaa, mutta nyt rajoitan määrän turvavälien vuoksi kymmeneen. Tietysti puhdistamme paikat eri asiakkaiden välillä.

Aiemmin Kurenmaa on myynyt veneeseen paikkoja 79 eurolla, mutta nyt hän epäilee, että ihmiset eivät halua istua lähekkäin ventovieraiden ihmisten kanssa.

Kurenmaa tulee luultavasti lähtemään veneellään Vaasasta ja jos haluaa muualta, pitää varautua maksamaan veneen siirtämisestä.

Kim Kurenmaa uskoo purjeveneensä olevan kaikin tavoin turvallinen turisteille.

Kalatakuu joka matkalla

Carina Rönn järjestää alueella kalastusmatkoja ja luontoretkeilyä yrityksensä Kvarken Nature and Fishing Tours:in kautta.

Korona ei ole vienyt Rönniltä koko sesongin kalastusmatkoja, sillä hänen veneensä neljä paikkaa täyttyy lähes aina saman seurueen henkilöistä.

– Siinä mielessä ei ole tullut suuria muutoksia, mutta kysyntää on aiempaa vähemmän, Rönn laskeskelee.

Rönn suunnittelee siirtävänsä palvelunsa myös Vaasaan ja siksi edessä on Vaasan lähivesien kalapaikkojen tutkiminen.

– Tyypillisimmät asiakkaani viipyvät muutaman tunnin kalastamassa. On kuitenkin myös mahdollista varata koko päivän kalastus lounaineen, jolloin yleensä pidetään tauko jollain saariston taukolaitureista.

Edellisiltana Rönnin kalalle viemä ryhmä ei halunnut taukoa pitää. Kun kala nappaa, silloin ei taukoja kaipaa.

– Uskallan kyllä melkein kalatakuun antaa jokaiselle venereissulleni, Rönn lupailee.

Carina Rönn - Kvarken Nature and Fishing Tours
Raippaluodon vesillä voi kalastaa erityisesti haukia ja ahvenia.

Nopeampaa kyytiä haluaville

Qvarken Boat Charterin 15-metriseen luksusmoottoriveneeseen mahtuu kyytiin 12 asiakasta.

Veneen risteilyemäntä Ida Herrgård vie turisteja tänä kesänä erityisesti Valassaarille, Mikkelinsaarille tai Norrskärille.

– Suunnittelemme matkan aina asiakkaan mukaan. Saaristoristeilymme Vaasan saaristossa ovat olleet suosittuja.

Ruotsiin ei voi meriteitse huviveneillä matkustaa muualta kuin viralliselta rajanylityspaikalta. Merialueella virallinen ylityspaikka on Ahvenanmaalla Maarianhaminassa.

Aiempina kesinä Qvarken Boat Charter on tarjonnut halukkaille seurueille myös piipahdusmahdollisuuden Ruotsissa.

Qvarken Boat Charterin 15-metrisellä moottoriveneellä voi kiertää hitaasti vaikka Vaasan saaristoa.

Archipelago Attractions

  • Archipelago Attractions -yritysryhmähankkeessa toimivat yritykset Kalle’s Inn, AWAY Tourism, Qvarken Boat Charter ja Kvarken Nature and Fishing Tours. Hanketta hallinnoi Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK.
  • Tavoitteena on luoda tuotepaketteja, joilla houkutellaan kävijöitä globaaleilta markkinoilta, ja saada mukaan jälleenmyyjiä ja agentteja, jotka ottavat matkailutuotepaketit osaksi tarjontaansa.
  • Hankkeen toiminta-aika on 1.6.2017–31.5.2021.
  • Hankkeen rahoittajina ovat Euroopan maaseudun kehittämisrahasto ja Pohjanmaan ELY-keskus.
Katso kuvat alueen upeasta luonnosta.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
4.3/5 - (20 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset