Article image
Rakennusteollisuus RT:n teettämän selvityksen perusteella 76 prosenttia yrityksistä arvioi työvoiman tarpeen kasvavan jatkossa, 29 prosenttia vieläpä merkittävästi. Kuva: Tomi Koso.
11.11.2021
Työelämä ja yrittäjyys

Rakennusalan osaajapula pahenee

Teksti: Harri Puhakainen

Rakennusalan osaajapula ei hellitä Suomessa vaan pahenee, ennakoi Rakennusteollisuus RT:n lokakuun lopussa julkistama osaamistarveselvitys. Ratkaisuna yritykset uudistaisivat alan koulutuksia käytännönläheisemmiksi ja lisäisivät kansainvälisten osaajien määrää merkittävästi nykyisestä.

Rakennusalan yrityksistä yhdeksän kymmenestä kokee, että avoimiin työpaikkoihin on tulijoita, mutta oikeanlaatuista ammattiosaamista on liian harvalla. Syytä tilanteeseen nähdään niin hakijoiden työkokemuksessa, koulutuksessa kuin odotuksissakin, kertoo Rakennusteollisuuden osaamistarveselvitys.

Yritysten keinot vaikuttaa näihin tekijöihin ovat rajalliset. Jo nyt yhteistyö koulutusjärjestäjien kanssa on erittäin tiivistä, ja harjoittelu- ja oppisopimuspaikkojen määrää ollaan valmiita lisäämään.

– Alan työtehtävät ovat lisäksi yhä mielenkiintoisempia ja monipuolisempia, ja palkat ovat viime aikoina nousseet eniten rakennusalalla, RT:n työvoima- ja koulutuspolitiikka-asioista vastaava yhteiskuntasuhdepäällikkö Lauri Pakkanen lisää.

Kuva: Jouko Hänninen.

Suomessa muita maita pahempi tilanne

Silti jopa joka viides alan työpaikka jää täyttämättä. Rakennusalan osaajapula on ollut Suomessa selvästi kärjistyneempi kuin muissa EU-maissa jo 20 vuoden ajan, eikä kroonikkopotilaalle ole helpotusta luvassa.

– Tulevaisuudessa rakennusalan tarvitseman työvoiman osuus työvoimasta kasvaa entisestään, sillä kaupungistuminen, kasvava korjausrakentamistarve ja rakennetulle ympäristölle asetetut kestävyystavoitteet tuovat rakentajille töitä. Rakennusalan osaajapulasta kärsii koko yhteiskunta, sillä ala luo kasvun edellytyksiä muulle taloudelle ja on yksi suurimpia alueellisia työllistäjiä.

Osaamisvajeen ratkaisuksi RT ehdottaa koulutus- ja opetusresurssien lisäämistä sekä koulutuksen sisältöjen muokkaamista.

– Noin 80 prosenttia RT:n kyselyyn vastanneista painottaisi työelämä- sekä yhteistyö- ja johtamistaitoja kaikilla kouluasteilla, ja tarvittaessa jopa teknisten valmiuksien kustannuksella, Pakkanen mainitsee.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Työvoimaa ulkomailta

Pelkkä nykyhetken työtehtävien käytännönläheinen osaaminenkaan ei silti yksinään riitä. Ala muuttuu ja kehittyy jatkuvasti, ja samalla osaamistarvekin elää.

– Valmistumisprosenttia on saatava korkeammaksi, YIT Oyj:n henkilöstöpäällikkö Timo Piili huomauttaa.

Tällä hetkellä Suomesta ei löydy riittävästi rakennusalan osaajia, joten heitä pitää houkutella selvästi nykyistä enemmän myös maan rajojen ulkopuolelta.

– Suurin osa ulkomaista työvoimaa käyttävistä sanoo suoraan, että kyse ei ole palkkatasosta, vaan kotimaisia osaajia ei ole tarjolla riittävästi, tai heiltä puuttuu tarvittavaa osaamista”, Pakkanen täsmentää osaamistarveselvityksen tulosten pohjalta.

Kuva: Maija Saanio.

Rakennusteollisuus RT teetti selvityksen alan osaamistarpeista. Innolink Research Oy:n toteuttamaan selvitykseen liittyi kysely, johon vastasi 459 rakennusteollisuuden yritysten edustajaa 382 yrityksestä.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset