Article image
Kuva: Joonas Kainulainen
30.06.2022
Tapahtumat ja matkailu

Uudenlaisia sävyjä tangojen sovituksiin

Teksti: Hanna Hattar
Kuvat: Sami Pitkämön oma albumi

Ammattimuusikko Sami Pitkämölle heinäkuun toinen viikko on yksi kesän kohokohdista. Silloin käynnistyvät Seinäjoen Tangomarkkinat, joissa Pitkämön yli 15-henkinen orkesteri vastaa festivaalien musiikista.

– Seinäjoki on mukava kaupunki, jonne palaan aina mielelläni. Ja onhan Seinäjoki nyt ehdoton Suomen tangopääkaupunki, jos sellainen halutaan nimetä, Sami Pitkämö kuvailee tunnelmiaan tapahtuman kynnyksellä.

Edellisen, ja tähän mennessä ainoan kertansa Tangomarkkinoiden musisoijana Pitkämö teki vuonna 1999, jolloin hän soitti Jari Sillanpään orkesterissa. Sen jälkeen hän on soittanut iskelmällistä musiikkia orkesterinsa kanssa MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa jo 15 tuotantokauden ajan.

– Tango ei ole musiikkigenrenä minulle kovin tuttu, joten olen valmistautunut festivaalin sovituksiin avoimin mielin ja korvin. Tapahtumalla on pitkät perinteet, jotka kaipaavat nyt uudistusta. Maailma on muuttunut, eikä vähinten koronapandemian vuoksi. Musiikin on aika uudistua, jotta festivaali pysyy hengissä, ja sen me teemme nyt.

Sami Pitkämö

Yhdistelmä perinteistä ja modernia tangoa

Seinäjoen Tangomarkkinoilla tullaankin kuulemaan uudenlaisia sovituksia, joissa yhdistyvät perinteinen ja moderni suomalainen tango. Vahvoihin perinteisiin sukelletaan syvemmin ja sävyjä haetaan tangon alkuperäisiltä juurilta Argentiinasta ja Uruguyaista.

– On selvää, että moderneista sovituksista tulee palautetta, mutta olemme valmistautuneet siihen. Uudistumisella festivaali säilyy mielenkiintoisena ja houkuttelee paikalle toivon mukaan myös nuorempaa yleisöä.  

Pitkämön orkesteri vastaa Tangomarkkinoiden musiikista torstaista lauantaihin. Laulukilpailujen lisäksi orkesteri esiintyy perjantain 8.7. viihdekonsertissa. Televisiosta tuttu orkesteri täydentyy tangotapahtumassa muutamilla lisäjäsenillä ja lauluosuuksista tapahtumassa vastaavat tangofinalistit.

Tämä on mainos. Juttu jatkuu mainoksen jälkeen.
Mainos päättyy

Tuttavuuksia tangon ystäviin

Tapahtumaan Pitkämö on valmistanut kuuntelemalla paljon musiikkia ja haastattelemalla alan ihmisiä.

– Olen tutustunut tosi hyviin tyyppeihin, jotka ovat intohimoisia tangon ja suomalaisen iskelmän ystäviä. Tällä tavalla olen päässyt siihen maailmaan kiinni, jota Seinäjoella eletään viikko täysillä. Musiikin sovittaminen festivaaleille on hyvin intensiivistä työtä.

Omimmaksi musiikkigenrekseen Pitkämö mainitsee jazzin ja perinteisen amerikkalaisen rytmimusiikin.

– Monipuolisuus on vahvuuteni. Tykkään tehdä kaikenlaista musiikkia ja toimia monipuolisesti alalla. Ylipäätään on tosi mukavaa, että saan toimia alalla, joka on jo vuosia ollut murroksessa. Ammattimuusikkona toimiminen vaatii monipuolisuutta.

Karhu Basketin vannoutunut kannattaja

Kauhajoelta kotoisin oleva Sami Pitkämö on jo pitkään asunut Helsingissä, jossa alan työt ovat. Lapsuuden kotipaikkakunnalla on edelleen silti miehelle merkitystä.

– Vanhempani asuvat Kauhajoella ja käyn tapaamassa heitä aika ajoin. Koko musiikkitouhu on lähtöisin Kauhajoelta ja elin siellä upean lapsuuden ja nuoruuden musiikin äärellä. Teen edelleen musiikkia ihmisten kanssa, jotka nuoruudessani vaikuttivat Kauhajoella. Yksi heistä on Kleemolan Antti, jonka kanssa pistimme aikanaan bändin pystyyn, Pitkämö muistelee.  

Elävää yhteyttä Kauhajoelle ylläpitää myös kaupungin menestyksekäs koripallojoukkue Karhu Basket, jonka otteluita Sami Pitkämö seuraa tiiviisti.

Sami Pitkämö

  • 49-vuotias ammattimuusikko, laulaja ja lauluntekijä, sovittaja, kapellimestari ja tuottaja.
  • Kotoisin Kauhajoelta, asuu Helsingissä.
  • Johtaa omaa nimeään kantavaa orkesteria, joka toimii mm. MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelman yhtyeenä.
  • Esiintynyt ja levyttänyt useiden eri artistien kanssa.
  • Esiintynyt useissa eri kokoonpanoissa ympäri maailmaa.
  • Esiintynyt tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla.
  • Julkaissut oman sooloalbumin.
  • Nimetty Porin Jazzien vuoden taiteilijaksi.

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
5/5 - (4 votes)

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset