Article image
05.05.2022
Työelämä ja yrittäjyys

Suunnittelu kannattaa

Teksti: Harri Puhakainen

Vihreä siirtymä ilmastonmuutoksen estämiseksi lisää suunnittelu- ja konsultointi­palveluiden tarvetta.

Suunnittelu- ja konsultointipalveluilla on keskeinen rooli kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisessa. Suunnittelu- ja konsultointiyritykset SKOL ry:n teettämän selvityksen mukaan kunnianhimoiset kestävyystavoitteet lisäävät asiantuntijapalveluiden kysyntää ja synnyttävät suomalaisille suunnittelu- ja konsultointiyrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös kansainvälisesti.

Suunnittelutehtävät tulevat jatkuvasti monimutkaisemmiksi. Ratkaisuissa tulee ottaa huomioon ilmastonmuutoksen hillinnän ohella luonnon monimuotoisuudesta huolehtiminen sekä sosiaalisen vastuun kysymykset, kuten tasa-arvon ja turvallisuuden edistäminen.

Useita eri tavoitteita sisältävien suunnittelutehtävien toteutuksessa korostuvat tulevaisuudessa digitaalisten ratkaisujen ja uusien teknologioiden kuten tekoälyn soveltaminen.

Asiakkaat ja yhteiskunta odottavat suunnitteluratkaisuilta uusia kyvykkyyksiä, kuten esimerkiksi mahdollisimman suurta ympäristökädenjälkeä.

Suunnittelun vaikutukset elinkaaren pituisia

SKOL ry:n toimitusjohtajan ja Teknologiateollisuus ry:n kestävän kehityksen johtaja Helena Soimakallion mukaan suomalaisilla suunnittelualan yrityksillä on paljon annettavaa kestävän kehityksen edistämiseen jopa maailmanlaajuisesti.

– Suunnitteluvaiheessa tehdyt valinnat vaikuttavat hankkeen koko elinkaaren ajan. Suunnitteluratkaisut määräävät jopa 80 % tuotteen tai hankkeen ympäristöominaisuuksista, kuten ilmastopäästöistä sekä energia- ja materiaalitehokkuudesta.

Kotimaisten yritysten täytyy pitää huolta palveluiden korkeasta laadusta ja osaamisen jatkuvasta kehittämisestä.

– Suomalaisen teknologiaviennin globaali ilmastokädenjälki on suuri. Huippuluokan suunnitteluosaaminen mahdollistaa sen kasvattamisen entisestään, Soimakallio toteaa.

Menestystä kun vaatimukset ovat suuria

Selvityksen mukaan alan suomalaisten yritysten on seurattava tarkkaan markkinasignaaleja ja kysynnän trendejä sekä nousevia kestävän kehityksen tavoitteita.

– Suomen ei kannata kilpailla hinnalla vaan kehittyneillä tuotteilla ja palveluilla, Soimakallio selventää.

Selvityksessä havaittiin myös, että suomalaiset suunnittelu- ja konsultointiyritykset eivät ole vielä läsnä kaikilla kestävän kehityksen edelläkävijämarkkinoilla.

Selvityksen aiemmin julkaistuissa osissa havaittiin, että suomalainen suunnitteluala menestyy parhaiten juuri sellaisilla markkinoilla, joilla kestävän kehityksen kunnianhimo ja vaatimukset ovat suuria.

Kuuntele myös Hyvä Pointti -podcastimme:

Suosittelisitko tätä artikkelia muille?

Anna arviosi klikkaamalla tähteä 1 - 5
Artikkeliin liittyviä hakusanoja
ekologisuus ilmastonmuutos kestävä kehitys

Uusimmat kaupallisen yhteistyön jutut

Uusimmat videot

Kaikki videot

Uusimmat podcastit

Kaikki podcastit

Uusimmat blogit

Kaikki kirjoitukset